Snorlige aften på Nordisk Spisehus
Prisen
Vi betalte i alt 6212 kroner for fire person – vel at mærke for en helaftensforestilling med det hele. Det giver 1553 kroner per hoved. Der var tale om snacks, champagne, fem retter, vinmenu med rundhåndet genopfyldning, avec, kaffe og hjemmelavet petit four. Dyrt? Nej ikke i min bog – og da slet ikke, hvis man sammenligner med, hvad man får for de samme penge i København. Champagne og snacks koster 165 kroner per person. Kaffe med sødt koster kun 55 kroner per mand, mens avecen løb op i henholdsvis 75 og 95 kroner per glas. Igen fair, når man befinder sig på en af de bedste restauranter i Aarhus.
Klassisk betjening og klar tale fra køkkenchefen
Nordisk Spisehus var fyldt den aften. Det er ikke unormalt på en lørdag. Det, som kom lidt bag på os, var, at der kom gæster ind kl. 21.30 for at spise, og da var de første gået, hvilket er lig med ledige pladser. God stil, at man kan få mad efter kl. 21.30. Tjenere var der nok af. De er klassisk opdraget. Afdæmpet, opmærksomme og empatiske er passende ord. Vi manglede på intet tidspunkt opmærksomhed. Det var denne aften, mest køkkenchefen, Kasper Pelle Christensen, som præsenterede retterne. Det foregik med tydelig tale, præcision og ikke mindst så alle forstod, hvad der var i retten og hvorfor. Mad på det her niveau er ikke let at formidle. Derfor synes jeg, det er god stil, at lade kokkene eller køkkenchefen præsentere maden. Det bliver mere personligt, og det giver også en respekt og troværdighed hos os gæster.
En aften med de unge – det drak vi:
Noget tyder på, at Nordisk Spisehus er til de unge vine. Det er der ikke noget galt i. Dem, vi drak, var alle meget unge vine. Flere af dem var lige frigivet. Som start drak vi et glas champagne fra det lille Champagnehus, J. Charpentier. Stille og roligt glas vintage bobler. Et glas som har for vane, ikke at gøre nogen fortræd.
Næste glas i rækkefølgen var en tør Weissburgunder, Dreissigacker fra Rheinhessen i Tyskland. Årgang 2013 og økologisk. Ung, spændstig og knastør. Det var et udmærket glas vin, men på ingen måde prangende.
I modsætning til forrige vin var der nærmest jubel omkring bordet, da vi smagte den her. En Caprice du Chameau fra vingården, La Vrille et le Papillon i Rhone. Årgang 2013 og på 100% Viognier. I en blindsmagning ville vi have gættet på en meget dyrere vin, fra Condrieu. Helt igennem et godt valg til fisken. Tydelig eksotisk frugt med ananas, pære og hvide ferskner. Viognier-druen skiller vandene, men jeg elsker den.
Semi-mineralsk vin fra Østrig. Prellenkirchen, Muhr-Van der Niepoort, Carnuntum, Østrig årgang 2013 på Grüner Veltliner og Riesling. Næsen havde nuancer af grønne pærer, friske æbler og lime. En tæt på fuldendt friskhed i smagen. Umiddelbart havde jeg ikke valgt den her til pocheret hønseæg og frølår. Men hatten af for det match.
Aftenens første rødvin var en italiener. Ciliegiolo fra Antonio Camillo i Toscana. Årgangen var 2012. Endelig var min første tanke. Dog var der nu stor tilfredshed rundt om bordet over vi kun havde fået hvide vine indtil nu. Vinen var en Toscaner der ville noget. Krydret og kraftig, med af vindblæst frugt i. En vin man sjældent ser i Danmark.
Equipo Navazos Fino, La Bota de Fino Sherry var dråberne til osten. Et nærmest kultagtig sherry, som sætter en fed streg under, at sherry i den grad er overset på vores breddegrader. Ret sjælden sherry i Danmark. 750 flasker kom der til landet i år. Egetræ, mandler, karamel og tobak var noterne her. Helt fantastisk drik.
Katharina Wechsler leverede dessertvinen. En tysk senhøstet og fin Riesling. Stabil uden vi blev blæst ned af stolen.
Avec-afdelingen bød på dansk æblevin fra Cold Hand Winery, Grappa og XO Cognac i den bedste liga. Kaffen var kolbekaffe fra det aarhusianske kafferisteri, Great Coffee.
Vores vurdering
Alle fire omkring bordet var ikke i tvivl. Hvis Nordisk Spisehus havde været placeret i Frankrig, Tyskland eller Luxembourg, ville den med 100% sikkerhed have haft en Michelinstjerne. Vi prøvede virkelig at lede efter fejl, men de var ikke nemme at finde. Ved maden var der overraskelser – af den gode slags. Det var af den type, hvor man som gæst bliver forført. Samtlige serveringer var smuk gastronomi. Vinen var udfordrende uden at provokere for meget. Betjeningen var efter bogen og ramte plet i vores bog. Det er meget sjældent, jeg oplever at blive opvartet med en sådan tilstedeværende elegance. Danmarks mest respekterede Spiseguide, White Guide, vurderer Nordisk Spisehus som en af de bedste restauranter i Aarhus. Der er jeg helt enig med dem. Jeg håber, Nordisk Spisehus vil holde fast i deres koncept. Det er anderledes, og tak for det. Den gastronomiske nytænkning og innovation som foregår i køkkenet på Nordisk Spisehus, har jeg den dybeste respekt for.
Nordisk Spisehus
M.P. Bruunsgade 31
8000 Aarhus C
Email: info@nordiskspisehus.dk
Telefon: +45 31 39 21 23
[mappress mapid=”548″]