Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Masser af jazz på Atlas de næste par uger

Af anders@sommersangdigital.dk

Bro og Mikkelborg – to markante musikere fra hver sin generation, men med flere ting til fælles. De er begge kendetegnet ved en lyrisk tone og et dragende musikalsk univers. De har gennem karrieren til stadighed afsøgt nye musikalske muligheder – og har derfor også begge sat et umiskendeligt fingeraftryk på dansk jazz.

 

Jakob Bros lysende talent er ikke længere nogen hemmelighed, hverken herhjemme eller i udlandet. Med projekter som Jakob Bro Trio, Bro/Knak, Jakob Bro Tentet, en trilogi med Lee Konitz – og meget andet – er han en musiker, der konstant udvikler og redefinerer jazzens sprog. Således er det også kun naturligt, at Bro snart udgiver sit andet trioalbum på det hæderkronede tyske pladeselskab ECM Records.

 

På selv samme selskab vil Jakob Bro og Palle Mikkelborg kun en uge efter denne koncert indspille deres første album sammen, ligeledes som kvartet. De to har gennem en årrække haft dette projekt i støbeskeen og koncerten her og den efterfølgende ECM-indspilning er derfor på mange måder en kulmination på deres musikalske venskab.

 

Deres medmusikanter denne aften er ligeledes et generationsmøde mellem to fremtrædende musikere – den fænomenale og altid nærværende bassist Thomas Morgan og den legendariske trommeslager Joey Baron. Musikere der har beriget utallige konstellationer med deres talent og i disse år intensiverer deres sammenspil yderligere som medlemmer af netop Jakob Bro Trio.

 

Jakob Bro/Palle Mikkelborg/Thomas Morgan/Joey Baron

Dato: 09.07.16

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz

Link til arrangement: 

 

Line up

Jakob Bro (guitar/komposition)

Palle Mikkelborg (trompet/komposition)

Thomas Morgan (bas)

Joey Baron (trommer)

 

Tyk streg

Girls In Airports + The Firebirds

Dato: 11.07.16

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz

Link til arrangement: 

 

Hypnotiske grooves, rytmiske eksperimenter og globale inspirationer fra Girls In Airports, der er aktuelle med deres nye roste album, “Fables”, udsendt på det hæderkronede engelske label Edition Records. Girls In Airports’ lyd er en mangfoldig blanding af jazz, indie og folkemusik. Når det er sagt, er gruppen i sandhed en genrehybrid, der med afsæt i jazzen medtager traditioner fra alskens globale afkroge.

girls-in-airports 2

Tilsammen har gruppen tre stærke albumudgivelser bag sig, og en lang række medrivende koncerter har slået gruppens navn fast på musikscenen såvel herhjemme som i udlandet. Bandets nysgerrighed har ført dem ind i nye musikalske territorier – blandt andet har de optrådt med flere generationer af folkemusikere i Kina og indspillet med percussion-legenden Nereu Mocotó i Brasilien, ligesom de herhjemme har givet adskillige roste koncerter og opbygget en dedikeret fanskare.

 

At bandet har fået tag i udlandet understreges af, at deres seneste album, “Fables”, er udsendt på det hæderkronede britiske selskab Edition Records. Albummet har allerede modtaget store roser – både herhjemme og internationalt. “Fables” er kulminationen på fem års sammenspil og er et originalt udtryk for gruppens konstante udforskning af verdens forskellige takter og toner. En stor del af sangene indeholder historier om de eventyr, som bandet sammen har oplevet på de mange rejser – deraf titlen.

 

Nu er Girls In Airports således klar til at fortælle deres musikalske fabler og forføre publikum med deres eklektiske vinkler på musikken. Girls In Airports tæller fem medlemmer, der foruden denne gruppe jonglerer med forskellige soloprojekter, der bringer en kontinuerlig fornyelse til Girls In Airports’ musik.

 

Gruppen består af den alsidige og eksperimenterende saxofonist/klarinettist Lars Greve, komponist og multiinstrumentalist Martin Stender på saxofon, Mathias Holm på keyboards, Victor Dybbroe (Travelling Tribes og Quadron) på percussion og Mads Forsby (ILLDJINN, Fire! Orchestra m.fl.) på trommer. Sammen har gruppen allerede gæstet Jazzhouse flere gange, herunder med en udsolgt koncert med Jens Blendstrup under Vinterjazz 2014. Der er langt op til en aften med et vitalt udtryk uden sammenligning.

 

Sagt om Girls in Airports:

“Det er en til tider hypnotisk oplevelse, hvor der spilles med enormt overblik. Iørefaldende, originalt og grænseløst.” – GAFFA

 

“Fables er et album, den seriøse musiklytter skal have i ørerne i 2015.” – Jazznyt.com

 

”Fables is perhaps Girls In Airports’ most satisfying release to date. Weighing in at just thirty eight minutes, the Danish group makes a very persuasive case that less is more. Moody and seductive, this sublime music works its charms from first note to last.” – Ian Patterson, allaboutjazz

 

Line-up

Martin Stender – saxofon

Lars Greve – saxofon, klarinet

Mathias Holm – tangenter

Victor Dybbroe – percussion

Mads Forsby – trommer

 

The Firebirds

En af Danmarks mest anerkendte trommeslagere har skabt en trio, der spiller gennemarbejdede fortolkninger af klassiske værker. Stefan Pasborgs mor var balletdanserinde på Det Kgl. Teater i København, og det er arven fra hende, barndomsminder fra en musikalsk familie, som Pasborg præsenterer i denne personlige debut.

 

I forbindelse med Vinterjazzen i februar 2015, udkom debutalbummet med Stefan Pasborgs nye trio, The Firebirds, opkaldt efter Stravinskys suite af samme navn.

 

Stefan Pasborg udtaler: “I denne trio får jeg lov til at udleve en drøm om at spille klassisk musik, som har fulgt mig siden min barndom, men på min egen made. Det er fantastisk spændende at indfange et stort og komplekst univers som f.eks. Stranskys og undersøge, hvad der sker, når man benytter dele af hans kompositioner som afsæt for improvisation og samtidig sætter dem i helt nye rammer og former.”

 

Stefan Pasborg har de seneste 10 år turneret i 40 forskellige lande på fem kontinenter og spillet omkring 1000 koncerter med kunstnere så forskellige som Tomasz Stanko, Ray Anderson, Enrico Pierranunzi, Marc Ducret, Carsten Dahl og Alex Riel samt Pasborgs egne orkestre Ibrahim Electric, Odessa 5 m.fl. – lige fra Shanghai til Vancouver, fra Monte-Carlo til Moskva, fra Varanger til Casablanca og fra New York til São Paulo.

 

På The Firebirds-albummet er der en søgen tilbage mod rødderne, der udforskes. En mangeårig drøm om netop dette projekt fandt sin endelige form og besætning i 2011. De to velansete musikere, pianist Anders Filipsen og saxofonist Anders Banke udgør en perfekt kombination til indfangelse af de komplekse universer. De tre musikere har samtidig en forkærlighed for at pirke til folks opfattelse af genrer:

 

”I Firebirds kan vi eksperimentere med at blande værker, som folk udelukkende kender som store orkesterværker, og ’zoome dem ind’ og spille dele af dem som kun tre mand. Vi trækker på referencer fra så forskellige stilarter som jazz, surf, frit improviseret musik, blues og meget mere. Vi gør en dyd ud af at undersøge, hvad musik kan og ikke kan: kan man spille “Sabre Dance” som en medium-blues-shuffle? Ja, det kan man faktisk godt. Det hele er leveret med den dybeste respekt for originalerne og med en seriøs tilgang til fortolkningerne – men bestemt også med en hel del humor.”

 

Line-up

Anders Banke – sax

Anders Filipsen – keys

Stefan Pasborg – trommer

 

Tyk streg

Tinariwen

Dato: 12.07.16

Tidspunkt: 19/20 (døre/koncert)

Sted: VoxHall

Genre: World

Link til arrangement: 

 

Malinesiske Tinariwen, der hører til klodens mest populære og succesfulde verdensmusik-bands, spiller en dybt betagende og yderst medrivende omgang ørkenblues, der ikke mindst live fremstår ekstraordinært fænomenal og på samme tid hypnotisk og dansabel.

 

Tinariwen er på mange måder et kontroversielt band, der agerer i et kunstnerisk felt, som for de fleste synes umenneskeligt. Bandet blev oprindeligt dannet i 1979 af en gruppe tuaregere og berbere i en flygtningelejr i Libyen, men efter en våbenhvile i 1990’erne vendte ensemblet tilbage til Sahara i den nordlige del af hjemlandet Mali. Nomadelivet blandt tuaregerne, den etniske minoritet i Mali, har uundgåeligt medført, at bandets identitet tilhører Sahara.

tinariwen 2

Med “The Radio Tisdas Sessions” fra 2001 nåede Tinariwen for første gang ud til et publikum uden for Saharas grænser, og med albummet “Aman Iman” fra 2007 opnåede bandet for alvor international anerkendelse og berømmelse. Også optrædener på store festivaler som eksempelvis Festival au Désert i Mali og ikke mindst vores egen Roskilde Festival har hjulpet gruppen på vej til den status af verdensmusikalske superstjerner, som den uvægerligt kan bryste sig af nu om dage.

 

I 2011 indspillede Tinariwen det Grammy-belønnede album “Tassili” under åben himmel i ørkenen i selskab med Nels Cline (Wilco), Tunde Adebimpe og Kyp Malone (TV On The Radio), og i 2014 udkom opfølgeren “Emmaar” på Anti – et album, som på grund af den politiske situation i hjemlandet blev indspillet i Mojave-ørkenen i Californien. Sidste år udkom det stærkt anmelderroste live-album “Live In Paris”, der sikrede Tinariwen nye lyttere og snildt fastholdt den i forvejen enorme fanskare.

 

Tyk streg

Dunia

Dato: 12.07.16

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz/World

Link til arrangement: 

 

Diversitet og improvisation er nøgleord for Dunia. Her bringes mange kulturelle og musikalske elementer i spil: fra Cuba til Kabul, over Mellemøsten til Rumænien og fra Skagen til Gedser.

 

Morten Carlsen og Dunia føjer nye elementer til verdensmusikken. Bandet skaber lydlandskaber i pulserende og komplekse rytmer. En række nye kompositioner fra musikerne i ensemblet tager os med på en eventyrlig musikalsk rejse. Musikerne er på én gang lokale og globale. De bor i Danmark, har en international karriere og er kendt fra mange musikalske sammenhænge.

dunia

Dunia rummer derfor en stor palet af klangfarver: trækbasun med baggrund i cubansk populærmusik får et stærkt modspil i mødet med den nordindiske tabla og den rumænske cimbalom. Den syriske oud klinger i fin kontrast til blæserne, ligesom bassen og percussionens rytmer spænder fra arabisk popmusik over åbne klangflader til afrikanske danserytmer. Det er musik for hjerte og fødder. Her må ørerne bevæges, rystes og forundres.

 

Tyk streg

Spent All The Money + Kasper Staub Trio

Dato: 13.07.16

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz/Rock

Link til arrangement: 

 

Ned Ferm er en musiker med mange talenter. Han er amerikaner med en stærk forbindelse til både jazz, rock og de improviserende scener i Nordeuropa. Konstant er han i musikalsk bevægelse, så hans udtryk har mange ansigter, og hans saxofon (og de mange andre instrumenter han behersker) kan herhjemme høres på mange album, indspillet mens han i lange perioder har boet og arbejdet i København. Han er dimitteret fra RMC (Det Rytmiske Konservatorium) samtidig med, at han har rejst frem og tilbage mellem København og USA. I mange år har han ”hjemme” også haft sit eget country & western-band, hvor han spiller banjo og synger sine ege sange. Derfor var hans debut fra 2014 som bandleder måske mere en overraskelse for den danske musikscene, end den var for ham selv. På Spent All The Money spiller og synger Ned Ferm netop sine countryinspirerede sange (kald det americana-indie-country!) i samarbejde med et imponerende band.

spent-all-the-money

Ned er født i 1982 på en ø udenfor Maine omkring 600 kilometer nord for New York. Bedsteforældrene lyttede til country og opera, forældrene til rock. Men Ned fandt midt i sin egen vej og begyndte tidligt at spille violin, sax og trommer og har siden tilføjet endnu flere instrumenter til sit repertoire. Allerede som 16-årig begyndte han på William Paterson University’s prestigefyldte jazz skole, indtil han opdagede Rytmisk Musikkonservatorium i København. Han har fortalt til bladet Jazz Special, at han trængte til at blive genfødt, og han havde fået anbefalet København, hvorom rygterne fortalte, at ”der er et godt konservatorium, pigerne er smukke, og alle ryger sjov tobak.”

 

Ned Ferm tog det store spring, da han pakkede sine instrumenter og flyttede til Danmark, væk fra jazzens hjemland. ”Jeg blev straks modtaget med åbne arme – ikke bare af jazzscenen, jeg spillede også en masse eksperimenterende musik, rock og pop. Der kom virkelig farver på paletten”. Det var et spring motiveret af en glødende kærlighed til den unge danske musikscene, der ifølge Ned er noget helt særligt og ikke kan sammenlignes med andre scener rundt omkring i verden på grund af dens umiddelbarhed og åbenhed. Ned Ferms multi-instrumentalitet tager udgangspunkt i jazzen, hvor han oftest ses med en saxofon om halsen med store danske jazznavne, men samtidig bevæger han sig ubesværet rundt i det alternative og i rockmusikken. I sine år i Danmark har han blandt andre spillet med Steffen Brandt, Poul Dissing, Kira Skov, Steen Jørgensen, Nikolaj Nørlund, Jakob Bro, Hugo Rasmussen, Kresten Osgood, Bent Jædig, Jens Winther og mange flere.

 

Line-up

Ned Ferm (saxophone/vocals)
Kira Skov (vocal)

Marie Fisker (vocal)

Rune Kjeldsen (guitar)

Nicolai Munch-Hansen (bass)

Jakob Høyer (drums)

 

Kasper Staub Trio

De tre unge musikere i Kasper Staub Trio har i løbet af en snes år, den tid trioen har eksisteret, fundet frem til deres helt egen sound og musikalske æstetik. Trioen er blevet sammenlignet med alt fra Carl Nielsen’sk sagtmodighed over Jan Johansson’sk folklorisme til Paul Bleysk freejazz, og trioen sætter en ære i at lade kompositoriske og instrumentale inspirationer gå på tværs af konventionelle genreskel.

 

Tyk streg

Ester Rada

Dato: 14.07.16

Tidspunkt: 19/20 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz/Urban/World

Link til arrangement: 

 

Ester Rada trækker på sine etiopisk-israelske rødder, når hun mikser musikalske genrer som en elegant kombination af Ethio-jazz, urban-funk, neo-soul og R&B.

 

Den musikalske indflydelse hentes hos Nina Simone, Ella Fitzgerald og Aretha Franklin, men Ester Rada er også inspireret af kunstnere som Erykah Badu, Lauryn Hill og Jill Scott. Ester Rada har et unikt tag i soulmusikken, der har givet hende opmærksomhed på verdensplan.

 

Hendes popularitet er steget støt siden udgivelsen af EP’en “Life Happens” i 2013. Samme år turnerede hun med succes i USA, Canada og Europa, hvor hun også spillede på Glastonbury Festival i England og var på scenen som opening act for Alicia Keys i Israel. Musikvideoen “Life Happens” blev nomineret til en MTV EMA-pris for bedste israelske bidrag og har været vist på MTV France, East Europe og Israel samt på VH1 i England.

ester-rada

Ester Radas gruppe var i februar-marts 2016 i studiet for at indspille deres første album. Koncerten er kommet i stand med støtte fra Israels Ambassade i København.

 

Tyk streg

Nate Wooley 5tet

Dato: 16.07.16

Tidspunkt: 20/21 (døre/koncert)

Sted: Atlas

Genre: Jazz

Billede: http://fondenvoxhall.dk/wp-content/uploads/2016/05/nate-wooley.jpg

Link til arrangement: 

Tekst: Original og virtuos trompetist, der ubesværet forener jazz med abstrakt improvisation.

 

Nate Wooley, 39-årig New Yorker-trompetist, komponist og orkesterleder, er med jazzbladet DownBeats ord “en voldsom original og nysgerrig hornspiller, som skræver over kløften mellem jazz og abstrakt improvisation, som var det en simpel revne i fortovet”.

 

Nate Wooley kommer oprindeligt fra en lille flække i staten Oregon og begyndte allerede som 13-årig at optræde professionelt. I 2001 slog han sig ned i New York, og siden har man kunnet opleve ham i samarbejde med avantgardekoryfæer som John Zorn, Anthony Braxton, Fred Frith, Evan Parker, Kenny Wheeler og Zeena Parkins. Hertil kommer konstellationer med lysende talenter fra hans egen generation som Chris Corsano, Peter Evans og Mary Halvorson, lydinstallationskunstneren m.m. Yoshi Wada og rocksværvægterne Steve Albini og David Grubbs.

 

Denne aften står Nate Wooley i spidsen for sin egen kvintet. På agendaen står en ombearbejdning af hard bop- og free bop-jazzen fra 1960’erne og 1970’erne. Men musikken trækker også tråde tilbage til Nate Wooleys formative år i Oregon med rødderne i bigbandjazzen og skandinaviske folkemusiktraditioner, som blev bragt til staten af immigranter.

 

Tyk streg

Del artikel

Andre læser også