Med Laura, Doktor Hansen og grisehandleren på Nordisk Spisehus

Hvad spiste de i Matador? Flere af os husker nok nogle af retterne fra tv-serien. Vi har et billede af og en forestilling om, hvad borgerne i Korsbæk spiste. Meget af det mad, man ser og hører om i Matador, er; kartofler og stegt sild, kogt torsk og sveskegrød, hummer, klar suppe, ovnstegt kalkun, aspargessuppe, kylling og savarinkage, krebinetter, gås og brune kartofler, trekanter med pålæg, uspecificeret smørrebrød og Fedes kåldolmer. Matador er lig med dansk kultur, hygge, danskhed og tryghed – altså et tema der holder, og som mange har lyst til at deltage i. Det samler familien Danmark. Det er modigt og prisværdigt af Nordisk Spisehus at lave et emne over maden i Matador.

Matador-indretning på Nordisk SpisehusNyfortolkning af den klassiske danske smag

At kaste sig ud i en fortolkning af maden i Matador er lidt som at smelte arvesølvet om, og kan man det? Svaret er, at på Nordisk Spisehus har man kastet sig ud i en revival af de folkekære personers yndlingsretter, eller i hvert fald dem, der kunne være deres favoritter. Eksempelvis, Doktorens syltet sild, grisehandlerens æblekage, Bankdirektørens stegte andebryst, Lærerindens stuvede kartofler med videre.

De kan noget på Nordisk Spisehus, nemlig at overraske. Det har de haft succes med i snart halvanden år. Flere tror, det er nordisk mad, man får på Nordisk Spisehus, men det er fortid. Restauranten bygger på temaer, som ofte kommer fra eller med inspiration fra Michelinrestauranter. Sidst var det et Rom tema, hvor maden, vinen, indretningen var hentet eller inspireret fra Rom. Et tema kører i to – tre måneder ad gangen. Fra december og godt et par måneder frem hedder temaet Matador. Man kan let fristes til at tro, at retterne er de klassiske retter, man spiste på Matadors tid, men det er ikke tilfældet.

Den nordiske Postgård?

Vi er på nutidens Postgård. En anden slags Postgård med en anden stil, indretning og ikke mindst mad. Vi forestiller os, at maden er blandt byens bedste, ligesom i hos Postgården i Korsbæk.

Noget, som er anderledes ved Nordisk Spisehus, er, at der er tre køkkenchefer. De laver og udvikler retterne sammen. Da vi første gang hørte om et team bestående af tre chefer i køkkenet, tænkte vi vores. Men de tanker ser ud til at være forkerte. Det går godt med det team. De får skabt noget og har i den grad fokus på at ramme rigtig. Det er Jacob Freitag, Dennis Juhl Jensen og Kasper Pelle Christensen, som i en treenighed styrer køkkenet.

Sådan ser restauranten ud - Nordisk SpisehusKasper Pelle og Laura

Dagens køkkenchef var Kasper Pelle. Han kom selv ind med retterne og fortalte historien bag dem. Den tynde, unge og altid smilende mand har ikke meget tilfælles med Laura, og dog. Deres høje kvalitetskrav er nok de samme. Der er styr på tingene, men mon ikke at kreativiteten er en del højere på Nordisk Spisehus end i Lauras køkken.

En stilsikker overraskelse

Sjældent har jeg set en så stilsikker og inspirerende fortolkning af danske, klassiske retter. Brødet kunne godt stamme fra Matador-tiden. Det var groft, og der var noget mad i det. Et mørkt brød med smag af allehånde og andefedt var konceptet. Det smagte af jul, og var fantastisk sammen med den luftige smør.

Et mørkt brød med smag af allehånde og andefedt på Nordisk SpisehusByrådssekretærens gravad ørred

Første ret var gravad ørred med rævesovs, fennikelfrø, dild og brødcroutoner. Og ja, det staves sovs på den tid. Fisken var fast, fin og forførende og ikke mindst mør. Ørred er ikke så fed en fisk som laks, hvilket ikke gør noget. Den var mere fin i strukturen og smagte fantastisk godt.

Byrådssekretærens gravad ørred på Nordisk SpisehusEn ret til historiebøgerne, efter vores mening!

Pudsigt nok, så kom den ret ikke fra den klassiske kogebog, men den burde med i den. Kokkepigens stegte sild er navnet. Det er ikke mindre end sild i verdensklasse.

Silden var stegt. I midten var der en rygeostecreme, masser af karse og sprød rugbrød. Efter fire dage står den stadigvæk mejslet i min bevidsthed. Undskyld, men den her stegte sild var ubetinget i referenceklassen. Syrebalancen er til lærebøgerne og velsmagen var til historiebøgerne.

Kokkepigens stegte sild på Nordisk SpisehusDoktorens sylte på vildsvin

Til jul hører der sylte til, også nu om dage. Sylten var lavet på vildsvinenakke og skank. Fedt var ikke eksisterende i den her sylte. Syltet asier, syltet selleri, klassisk dijonsennep og lidt brøndkarse på toppen. Der var ikke meget klassisk sylte over Nordisk Spisehus’ måde at lave sylte på, men en flot komponeret ret. Selv folk, som normalt ikke bryder sig om sylte, ville elske den her.

Doktorens sylte på vildsvin på Nordisk SpisehusBankdirektørens stegte andebryst

Til denne hovedret er meningen, at Lærerindens stuvede kartofler skal spises sammen med det økologiske andebryst. Det var syltede tyttebær, syltede løg, rosenkål og en klassisk andesauce. De stuvede kartofler var med grønkål rørt med mild sennep og purløg. Andebrystet var mørt som smør, og skindet var helt sprødt. Der var intet at komme efter, smukt. Min makker denne dag havde retten her som favorit, faktisk helt ubetinget. Den var også rigtig god, med en perfekt balance. Især de stuvede kartofler med grønkål i en sennepsdressing var i særklasse. Smagsnuancerne var meget markant trukket op.

Lærerindens stuvede kartofler på Nordisk SpisehusBankdirektørens andebryst på Nordisk SpisehusKonsulindens ost med waldorfsalat

Tre danske oste med en nyfortolkning af Waldorfsalat. De tre oste er allerede klassikere, dog ikke i bred forstand, da det var Arla Unika. Maltost, Gnalling og Høgelundgård, tynde skriver bladselleri, syltede valnødder, vindruegelé, æbleskum, og vindruer. Unika ostene var alle tre fantastisk velsmagende, og så er de kun forbeholdt ganske få restauranter, noget som ville have passet den snobbede og bagstræberiske konsulinde Holm.

Konsulindens ost med waldorfsalat på Nordisk SpisehusGrisehandlerens æblekage

Pocheret Ingrid Marie æble, æblesorbet, hasselnøddekager, cremefraiche, makronpulver med urtesukker og citrontimian. Det må siges at være en meget anderledes æblekage, end den æblekage vi forestillede os, Katrine Larsen lavede. Eneste fællesnævner var nok Ingrid Marie æblerne og makronerne.

Grisehandlerens æblekage på Nordisk SpisehusTjener Boldt og vinen

Boldt ville nok servere en kold øl fremfor vinen. Men vi drak vin til frokosten. Vinene er på glas. Og der er udvalgt nogle stykker, så man kan selv vælge, hvad man vil drikke. Til de første to retter drak vi en hvid Bourgogne, Hautes-Cotes de Nuits, Domaine de la Douaix. Frisk Bourgogne med aromaer af citrus, en god mineralitet med lidt fad til sidst. Vinen blev endnu bedre, da vi drak den til maden.

En hvid Bourgogne, Hautes-Cotes de Nuits, Domaine de la Douaix på Nordisk SpisehusI rødvinsafdelingen er der lidt at vælge mellem. Den rolige tjener gav sig god tid til at fortælle lidt om forskellen på de vine, som han anbefalede. Valget faldt på en fransk vin, Cuvée Laïs 2011, Dom. Olivier Pithon, Côtes du Roussillon. En kraftfuld vin, uden at være for dominerende, flot moden bær med en svag sødme og med en snert lakrids til sidst. Vinen havde ikke så meget med Matador at gøre, men det var en vin, som kan drikkes til meget.

Cuvée Laïs 2011, Dom. Olivier Pithon, Côtes du Roussillon på Nordisk SpisehusVinen til osten var intet mindre end fantastisk. Vi var i Loire dalen. En økologisk årgang 2008, Clos du Papillon, Savennières, Domaine du Closel. Farven var flot strågul. En vin med masser af solmoden, tørret ferskenfrugt, og alligevel frisk med en velafbalanceret syre i. En vin som ville passe det bedre borgerskab i Korsbæk.

Clos du Papillon, Savennières, Domaine du Closel på Nordisk SpisehusDet skal opleves

Det er ikke fed julemad, der venter, så man føler sig godt tilpas selv ovenpå 7 retter og har ikke brug for “at gå op og lægge sig”. Mange gange får man meget mere for pengene, hvis man vælger en frokost i stedet for en middag. Det har man set i årevis på alverdens Michelinrestauranter. Det samme er tilfældet på Nordisk Spisehus. Syv retter til 399 kroner. Fem retter til 299 kroner. Hvis du kan nøjes med tre retter, er prisen 199 kroner. Den femretters menu koster 599 kroner om aftenen, så frokost er halv pris. Efter et ukendt antal frokoster i Danmark må jeg bare konstatere, at her får man en smagsoplevelse, som i den grad er pengene værd. De burde have en medalje, dog ikke for trofast tjeneste som Laura fik. Den skal dog ikke efterfølgende på grisens hoved, men på tyrens hoved (den som hænger på væggen ved indgangen) for et godt initiativ og tema.

Fortolkningerne viser en tydelig respekt for, men ikke mindst kærlighed til danske råvarer og produkter. Både temaet og det meste andet var dansk. Det eneste vi måtte til Frankrig efter var vinen.

Kaffesødt på Nordisk SpisehusEn hurtig frokost

Selvom bordet er en slags helle. Et sted hvor man har god tid og er fredet. Så har de på Nordisk Spisehus lavet et specielt tilbud designet til de effektive forretningsfolk. Man får syv serveringer, som man deler, dertil får man et glas vin eller en øl, vand og en kop kaffe. Prisen er i alt 495 kroner. Man kan godt nå at spise den på en time, men det behøver man ikke. Prisen på 250 kroner per person kan man ikke sige noget til. Efter jul ændrer de lidt på retterne, så det ikke bliver så meget julemad. Læs også:  Anmeldelse af Nordisk Spisehus

Nordisk Spisehus

M.P. Bruunsgade 31
8000 Aarhus C
Email: info@nordiskspisehus.dk
Telefon: +45 31 39 21 23
Link til hjemmeside

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

4 kommentarer til “Med Laura, Doktor Hansen og grisehandleren på Nordisk Spisehus”

  1. Jesper Bruun Eriksen

    Klasse. Flot og spændende anmeldelse. Jeg kender ikke Nordisk Spisehus, men kommer jeg til. Er meget enig i, at det ser spændende ud.
    Hilsen Jesper

    Svar
  2. Kirsten Johansen

    Hold da op det ser godt ud. Jeg troede slet ikke det var sådan noget mad de serverede da jeg så overskriften. Det ser godt. En godt skrevet anmeldelse, det skal I have:)

    Svar
  3. Gert Olsen

    Tak for fortælling og billeder. Jeg synes billederne er gode. Vi har bestilt bord. Glæder os, selvom det er til middag, men retterne er vidst de samme. God jul!

    Svar
  4. Emma

    En flot og velskrevet anmeldelse. Oplagt men et besøg der efter nytår. Godt nytår

    Svar

Skriv et svar