Michel Chapoutier og La Pyramide hånd i hånd

Hotelrestauranter befinder sig ofte i en mærkværdig limbo imellem ønsket om at drive en restaurant, der både medtænker de overnattende gæsters ønske om ”blot at få en bid mad” og ønsket om at tiltrække det lokale og mere kræsne publikum. Alt for ofte er løsningen et tillempet forsøg på at præsentere en type gastronomi, som er overkommeligt rent prismæssigt, men som stadigvæk stræber efter et særligt gastronomisk niveau. Restaurant La Pyramide, placeret i Radisson BLU i Aarhus, mestrer denne balancegang mellem god veltilberedt, kreativ gastronomi og mad til overkommelige priser. Alt sammen serveret af en yderst professionel og kompetent tjenerstab, orkestreret af sommelier og restaurantchef René Due Jessen. La Pyramide er optaget i White Guide 2014. De er med i kategorien ”meget højt niveau” sammen med otte andre af byens restauranter.

Sværvægteren fra Rhône

La Pyramide holdt forleden vinmiddag sammen med vinfirmaet Kjær & Sommerfeldt. Vinen blev leveret af den franske vinmastodont Michel Chapoutier, i aften repræsenteret af sin yndige udsendte, Nelly France. M. Chapoutier er en sværvægter på den internationale vinscene og har efterhånden præsteret nogle af de bedste og mest velansete vine fra Rhônedistriktet i Frankrig. M. Chapoutier er uden tvivl en ferm og dygtig vinmager, og han beviser dette ved konstant at udvide sit repertoire af vine fra hele verden. Således blev vi denne aften præsenteret for klassiske vine fra Rhône og en enkelt rebelsk Shiraz fra Australien. Men nok om M. Chapoutier og hans vinøse eskapader.

Rolig opstart fra Luberon

Restauranten er placeret ved siden af hotellets store forhal og tæt på hotellets bar. Denne aften var der relativ tyndt befolket i baren, hvilken var en god ting, da det runger en smule i den marmorbelagte hall. Aftenen startede med et varmt håndtryk fra René Due Jessen, et glas Ciboise Blanc fra Luberon og et udvalg af små snacks. Vinen var perfekt som en aperitif. Ligefrem duft af blomster, en frisk, syreholdig fornemmelse i munden og en afslutning præget af eksotiske frugter. Sammen med især chipsen med fiskerogn var dette et godt førstehåndsindtryk.

Vi blev henvist til vores pladser og fik, i god tid, serveret den første ret. Et flot stykke røget torsk serveret med en kold, aromafyldt hønsesuppe og garniture. Hertil blev serveret et glas Petite Ruche fra det nordlige Rhône, der med sine mineralske undertoner fint balancerede den røgede torsk.

Røget torsk serveret med en kold, aromafyldt hønsesuppe og garniture på La Pyramide i Aarhus_

Petite Ruche fra det nordlige Rhône på La Pyramide i Aarhus_

Condrieu – en kongevin

Jeg havde hele aftenen set frem imod ret nummer to og den dertilhørende vin. Retten bestod af stegt helleflynder med brunet smør, nedkogt hønsebouillon, nødder og selleri – min ledsagers helleflynder havde fået et sekund for meget i panden, hvilket var ærgerligt, men ikke ødelæggende.

Stegt helleflynder med brunet smør på La Pyramide i Aarhus_

Til retten blev der serveret et glas Invitare fra Condrieu. Klassevin intet mindre. Vinen er lavet på 100% viognier og smagte derefter. Nærmest dessertsvinsagtig i sin sødme, pakket med fersken og melon, men heldigvis indeholdende nok syre til at skære igennem både sødmen fra vinen og det brunede smør. Uden tvivl aftenens højdepunkt i min bog.

M. Chapoutier - Invitare condrieu

Til ret nummer tre fik vi præsenteret to glas vin fra henholdsvis det nordlige Rhône, Les Meysonniers fra 2011 og en 2012 Tournon Mathilda Shiraz fra Australien. Hertil fik vi serveret glaseret kalvekæbe med blandt andet madagaskarpeber – og det kunne den australske vin for alvor trække fra land.

Glaseret kalvekæbe på La Pyramide i Aarhus_

Les Meysonniers var præget af røde bær, især hindbær, i næsen. Vinen havde få tanniner, var meget rund i smagen og havde et hint af lakrids til sidst.

Les Meysonniers på La Pyramide i Aarhus_

Mathilda have tydelige peber- og salvienoter i næsen og havde mere peber i smagen parret med solbær og en generel silkeagtig fornemmelse i munden. De var begge to gode til retten, men mængden af peber gjorde, at Mathilda trak sig sejrrigt ud af kampen.

Mathilda 2012 fra M. Chapoutier på La Pyramide i Aarhus_

Ret fire bestod af en rustik og, ifølge tjeneren, autentisk sydfransk lammeret med både lammeballotine og lammepølse, vinen i glasset var en Châteauneuf-du-Pape, La Bernadine fra 2012, som akkompagnerede lammet fint med sine subtile, krydrede noter.

Sydfransk lammeret med både lammeballotine og lammepølse på La Pyramide i Aarhus_

La Bernardine er næsten udelukkende baseret på én druesort: Grenache. For at bevare så meget som muligt af frugten har den ikke lagret på egefade. Den havde en fremragende smag af modne bær. Denne servering forekom muligvis lidt ligefrem, men hvis ønsket var, at retten skulle fremstå sydfransk, så var dette lykkedes perfekt.

Châteauneuf-du-Pape, La Bernadine fra 2012 fra M. Chapoutier på La Pyramide i Aarhus_

Desserten kom i form af en mandelkage med sveskeis og en rødbedesirup, hertil serveret et glas dessertvin, Coufis Blanc 2011, som kun kan betegnes som yderst delikat og velsmagende. Udpræget smag af fersken og kandiserede appelsiner, med en lang og flot eftersmag.

Mandelkage med sveskeis og en rødbedesirup på La Pyramide i Aarhus_

Coufis 2011 La Pyramide i Aarhus_

Som en afslutning på denne aften fik vi serveret en lille anretning af små, søde sager og kaffe.

Vi er der for gæsternes skyld

Tempoet under hele serveringen var udmærket, og betjeningen var per definition opmærksom og imødekommende. Hele aftenen bar præg af at være velorganiseret, og både mad- og vinserveringen var generøs. Jeg kunne have ønsket mig et lokale med bedre akustik, men det var ikke ødelæggende for aftenen. Niveauet på La Pyramide er højt. De er blandt de bedste restauranter i Aarhus De formår at skille sig ud på flere punkter, blandt andet vinkortet, deres brug af lokale råvarer, flot mad til prisen og ikke mindst den professionelle betjening. At påstå La Pyramide er en hotelrestaurant ville være synd og skam, for deres niveau ligger langt over.

De gør det godt – en klokkeklar anbefaling

Nøgleordet for La Pyramide må være velsmag, da retterne alle bar præg af at være velgennemtænkte og veludførte, og La Pyramide viser, at de definitivt er klar til at udfordre de mere etablerede restauranter i Aarhus, selv om de lever stille og roligt derinde i midten af hotellet. Vinen, og vinkortet, er ud over det, man normalt forventer. Ros for det. Alt i alt en god og vellykket aften på det, jeg knap nok tør kalde for en hotelrestaurant, da det kan give associationer til noget, som ikke passer på La Pyramide.

Anmeldelsen er skrevet af Christoffer Brandt

 

Restaurant La Pyramide
Margrethepladsen 1
8000 Århus C
Telefon: +45 86 12 86 65
Link til hjemmeside

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar