Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Michelinkokke flokkes om at lave Danmarks bedste hotdog

Af anders@sommersangdigital.dk

Nogle af landets allerbedste kokke dyster i weekenden om at lave Danmarks bedste hotdog. Det sker fra kl. 11.00. søndag d. 4. september under Food Festival i Aarhus.

 

Det stærkeste felt nogensinde. Det prædikat tøver festivaldirektør for Food Festival i Aarhus, Anna Lund, ikke med at på deltagerlisten ved årets Hotdog DM. “Siden 2012 har vi haft æren af at afholde Hotdog DM på Food Festival, og jeg må ærligt sige, at aldrig har feltet af deltagere set skarpere ud, end det gør i år,” siger Anna Lund.

 

I kategorien Den Moderne Hotdog er der intet mindre end tre Michelinkokke som deltager. Heriblandt Paul Cunningham, der vil gøre alt for at hive sejren hjem til Henne Kirkeby Kro, som i foråret – for første gang i kroens historie – blev tildelt en stjerne i den sagnomspundne Michelinguide.

Dagens vinder Paul Cummingham til DM i Hotdog 2013 i Aarhus

 

“Jeg lover, at vi kommer til at gøre alt for at kunne bringe trofæet hjem til Henne Kirkeby Kro igen,” fortæller Paul Cunningham, som vandt konkurrencen tilbage i 2013. Men det bliver ikke uden kamp. For modstanderne er blandt andet den lokale Michelinkok Søren Jacobsen fra Gastromé, Mark Lundgaard, køkkenchef på Michelinrestauranten Kong Hans og ikke mindst regerende og dobbelte Danmarksmester i hotdog, Jeppe Foldager, der til dagligt serverer sine gastronomiske kreationer hos Alberto K på toppen af SAS-hotellet i København.

Hotdog DM1 - Per Bille

Publikum har mulighed for at købe de forskellige hotdogs, og overskuddet går hvert år til et velgørende formål. Sidste år blev der således samlet 228.000 DKK ind til organisationen Børnefonden, for at etablere et børne- og sundhedscenter i Mali, Afrika.

 

Både kokke og pølsemænd dyster

Det er dog ikke kun Michelinkokke, der dyster i at lave den ærkedanske streetfood. Til Hotdog DM er der nemlig to kategorier. Den Moderne Hotdog og Den Traditionelle Hotdog. I kategorien Den Moderne Hotdog oplever vi de kendte kokke og gastronominørder lave nyfortolkninger af den klassiske hotdog.

 

Kategorien Den Traditionelle Hotdog hylder til gengæld hotdoggen, som vi kender den nede fra pølsevognen. Her forsvarer garvede pølsemænd den danske kulturarv og kræser om at lave deres bud på den bedste klassiske hotdog. I begge kategorier bedømmes Hotdoggene på de samme parametre, smag og udseende, og derudover bedømmes Den Moderne Hotdog ud fra graden af innovation.

 

Hotdog DM er til for at hylde og bevare pølsevognen

Initiativet om Hotdog DM er startet af Børsens madanmelder Ole Troelsø, som startede Hotdog DM, fordi han var frustreret over den danske pølsevogns deroute. ”Pølsevognen var ved at forsvinde, fordi alt for mange solgte pølser og hotdogs i elendig kvalitet. Men pølsevognen er det danske gadekøkken. Min idé var meget simpel. At få nogen af landets bedste kokke til at kaste deres kærlighed og stjernestøv på hotdoggen. For uanset om du er høj eller lav, uanset om du som kok laver gåselever og pighvar til hverdag, så mødes vi alle, når aftenen er slut i pølsevognen”, forklarer Ole Troelsø, som glæder sig til at opleve kreationerne fra det stærke deltagerfelt, og som er begejstret for at se den positive udvikling og stigende interesse for hotdoggen.

Michael Mivs hotdog til DM i Hotdog 2013 i Aarhus

Tanken med Hotdog DM er, at kokke og traditionelle pølsemænd kan tørne sammen i en velsmagende kamp på pølser og brød, så der skabes fokus omkring de stolte traditioner, det gode håndværk og de gode råvarer bag den danske hotdog. Hotdog DM afholdes på Food Festival i Aarhus og arrangeres i samarbejde med Dagbladet Børsen. Konkurrencen har været afholdt siden 2008.

 

Disse kokke deltager ved Hotdog DM

Som noget nyt i år kommer Hotdog DM om søndagen til at foregå ved Kokkescenen, som er den største scene på Food Festival. Feltet af deltagere er i år skarpere end nogensinde. Blandt andet deltager der tre michelinkokke.

 

  • Paul Cunningham – Henne Kirkeby Kro (1 michelinstjerne)
  • Søren Jakobsen – Gastromé (1 michelinstjerne)
  • Mark Lundgaard – Kong Hans (1 michelinstjerne)
  • Rasmus Munk – Alchemist
  • Jeppe Foldager – Alberto K
  • Lasse Strarup – Brdr Koch
  • Bryan Francisco – Tree Top
  • Restaurant Sårt
  • Restaurant Hærværk
  • Jacob Bülov – Entré Dining
  • John Kofod – Sortebro Kro
  • Jonas Skou – OliNico
  • Lasse Munkholm – Restaurant Et
  • Anders Aagard – Madklubben
  • Peter Hansen – The Balcony

 

 

Hotdoggens historie      

De fleste kender deres lokale pølsemand og ved, hvordan de foretrækker deres hotdog – som regel med det hele! I Danmark har hotdoggen også en særlig historie, som er tæt knyttet til pølsevognene. Hotdoggen var den første fastfood i Danmark, og det første bud på ”street food”. De første pølsevogne i Danmark blev tilladt i København i 1918, og hotdogs blev serveret under navnet ”pølser med brød”. Pølsevognene, der har udviklet sig og ændret sig en del gennem tiden, havde deres storhedstid i 1950’erne og 1960’erne, hvor der var 400 pølsevogne i Danmark. I dag er der under 100 pølsevogne tilbage.

 

Sådan blev hotdoggen døbt

Den amerikanske avistegner Tad Dorgan, tegnede i 1920’erne en munter gøende og temmelig svedig pølse, der ligger og hygger sig i et aflangt brød. Da Dorgan ikke kunne stave til dachshund, skrev han blot “hot dog” under tegningen. Og det var så hotdoggens dåb.

 

Programmet

 

Den Traditionel Hotdog

11.00-11.35    Deltagerne i den traditionelle forbereder

11.35               Konkurrencen skydes i gang

11:35-12.35    Salg af Den Traditionelle Hotdog

 

Sideløbende hermed vil deltagerne få besøg af dommere og fotograf. Der skal serveres 5 hotdogs til dommerne og 1 til fotografering.

 

12.35               Afslutning af salg af den Traditionelle Hotdog (Pølsevogne rømmes hurtigt)

12.35-13.00    Bedømmelse, votering og kåring af Årets Traditionelle Hotdog og Hotdog Kongen (traditionelle)

12.35-13.00    HURTIG udskiftning og rengøring af pølsevogne.

 

Den Moderne Hotdog

13.00-13.35    Deltagerne i heat 1 forbereder

13.35              Konkurrencen skydes i gang.

13.35-14.35    Salg af Den Moderne Hotdog – 1. heat

 

Sideløbende hermed vil deltagerne få besøg af dommere og fotograf. Der skal serveres 5 hotdogs til dommerne og 1 til fotografering.

 

14.35               Afslutning af salg af Den Moderne Hotdog – 1. heat. (Pølsevogne rømmes hurtigt)

14.35-15.00    Bedømmelse og votering af 1. heat

14.55-15.00    HURTIG oprydning og rengøring af pølsevogne

15.00-15.35    Deltagerne i heat 2 forbereder

15.35-16.35    Salg af Den Moderne Hotdog – 2. heat

 

Sideløbende hermed vil deltagerne få besøg af dommere og fotograf. Der skal serveres 5 hotdogs til dommerne og 1 til fotografering.

 

15.35-16.50    Bedømmelse og votering af 2. heat.

16.50-17.00    Kåring af Årets Moderne Hotdog og Hotdog Kongen (moderne), overrækkelse af Årets Hæderspris samt overrækkelse af    indsamlede penge til BØRNEfonden.

Hotdog DM7 - Ole Sørensen

Del artikel

Andre læser også