Når en frokost lykkes til topkarakter – Norsminde Kro er helt sin egen

Norsminde Kro på en forårsdag slår det meste i Aarhus. Det er der ikke så meget nyt i. At Aarhus er et stort trafikkaos – eller helvede om du vil, er heller ikke nyt. Derfor tog vi dagens frokost på Norsminde Kro.

 

Solen var fremme. Himlen skyfri. Vandet i fjorden kunne vi spejle os i. Der var pænt med mennesker i restauranten. Tankevækkende, når restauranterne i Aarhus er tomme eller halvtomme til frokost. Vi blev hjerteligt modtaget. Herude viser man, at man er glade for, at der kommer gæster. Man får tilbudt pladserne med udsigt ud over havnen først. Det var også her, de fleste sad.

Norsminde Kro en forårsdag

Et anstændigt frokostkort

Dagens frokostretter stod på tavlen. De skifter løbende. Hvad der ellers var, måtte vi se i menukortet. Vi nappede en hjemmerørt laks med sennepscreme og salat med en svag vinaigrette. Der var meget laks. Tykke skiver – mørt som smør. Salaten var sprød og ville gå under betegnelsen “rustik”. Alt derude er hjemmelavet. Det er en selvfølge, men mange af råvarerne er af egen avl. Det er jo ikke ligefrem marker, der mangler.

Røget laks uden så meget snak på Norsminde Kro

Næste ret var rødspættefilet med hjemmerørt remoulade, kapers og citron. 112 kroner var prisen her. To tykke fileter. Smørstegte, selvfølgelig. Friturestegte er no go i min bog. Smagen var af havn og havvand. Perfekt stegte. Agurkesalaten var med svag sødme. Remouladen var ikke for fed og syrlig, og smagte af mere. Den må aldrig tage opmærksomheden fra fisken, hvilket den heller ikke gjorde. Helt igennem en klassisk servering, som kun ganske få kan lave til perfektion.

Smørstegt spætte på Norsminde Kro

Hummerpølse på lokalfanget hummer og fritgående svin. Som tilbehør var der snittet hvidkål og gulerødder med tvist af chili. Fonden var tynd. Måske lidt for tynd, men den smagte helt og aldeles fremragende. Kraftig med friske krydderurter, men pølsen var ren opvisning i velsmag, selvom hummersmagen var diskret.

Hummerpølse på lokalfanget hummer og fritgående svin på Norsminde Kro

Sidste servering var lun carpaccio Quinoa (en plante fra Sydamerika) og en syrlig sauce. Quinoa minder meget om hirse. Matchet med den møre okse var anderledes, men absolut velsmagende, uden at være prangende.

Lun carpaccio Quinoa på Norsminde Kro

Når høns smager af høns

Vinderretten, ja sådan en skal der altid være, var kroens hjemmelavede hønsesalat. Det var i referenceklassen. Den bedste min udenlandske makker nogensinde havde smagt. Det siger ikke så lidt. Små ristede svampe og små stykker bacon gav tydelig smag i hønsesalaten. Masser af mørt hønsekød. Store stykke. Ikke nogen nærighed her. En svag sennepssmag, som sammen med de små bacontern rykkede fra land. Eneste kritikpunkt var, at vi ikke kunne spise op. Portionerne var i størrelse “jysk”.

Verdensklasse hønsesalat på Norsminde Kro

Vin, vin og vin

Vinen skabte glæde og mindede os om, at vi var havnet et sted, hvor de ved noget om vin. Domaine Germain Père et fils i Bourgogne. En friskhed med god syre og en smule fad var ordene om denne onsdags-vin, som smagte godt. Ikke nogen mainstream-vin fra de store vinkæder, men fra en lille producent, som kroen selv importerer fra. Vi elsker, når vi smager “nye” vine. Der var ikke mange vine at få, på glas, men hvis vi ønskede det, kunne det godt lade sig gøre. Der var otte forskellige at vælge mellem, og hvilken en, man kunne vælge, foregik efter en dialog med gæsterne. Prisen var 489 kroner, hvilket var hver en krone værd.

En kølig frokostvin på Norsminde Kro

Betjening i den bedste liga

Tjeneren, den dag vi var forbi, var Simon Bjerre-Pedersen. Manden, som tre dage tidligere vandt en 3. plads i Årets Tjener 2016. Så forventningerne, til en kompetent service, var store. De blev til fulde indfriet. Her var tale om en vidende tjener, som nærmest kunne læse, hvad gæsterne havde lyst til. Her var empati og værtskab, som der bør være på alle restauranter, men desværre kun er på ganske få. Det er ros med de store tillægsord, vi giver her. Mere af den type betjening – det kan kun gå for langsomt. Noget, som talte op, var, at servietten var i stof. Det skal den være, hvis du spørger mig. Den blev endda skiftet, da vi var på toilet. Hold op, hvor er det god stil! Respekt for det. Selv på toprestauranter i Aarhus sker det ikke.

Udsigten fra Norsminde Kro

Atmosfæren

Brasseriet eller kro-lokalet, om du vil, er hyggeligt indrettet. Der er en uformel atmosfære. Udsigten er ren idyl. Når vejret tillader det, er der stor udendørs-servering på kroens terrasse, som ligger midt på den gamle Norsminde havn. Stille og roligt tempo. Ingen panik. Udsigten virker afstressende på os. Det samme gjorde vinen. Norsminde Kro ligger rent faktisk i “udkantskommunen” Odder Kommune. Dog kun 10 meter fra Aarhus Kommune. Det er kanalen, som danner kommuneskel. Men det er jo fuldstændig underordnet.

Lidt flere frokostgæster på Norsminde Kro

Vores vurdering

Vi betalte i alt 1.104 kroner. Det var for en stor frokost med en vin ud over det sædvanlige. Det var inklusiv en omgang kaffe. Maden var skarp og ikke mindst lavet med en sjældent set præcision. Betjeningen var den tredje bedste i Danmark. Så den kunne vi heller ikke klage over. Det var ordene om en forårsfrokost, hvor alt spillede perfekt. Der var ikke så meget at komme efter. Vi ledte efter fejl, men de udeblev. Vi fandt ikke rigtig nogen. Det vidner kun om, at Norsminde Kro kan deres kram. Ikke noget praleri, men ærlig mad, som smager godt. Norsminde Kro er mere end et udflugtssted. Meget mere. Kroen er stabil, og maden smager af noget. Du bliver mæt. Nu var det jo ikke i gourmet-kælderen, vi var, men i brasseriet. Det er vigtigt at forstå. Priserne var i orden. Jeg syntes, vi fik rigtig meget for pengene. Vi kan kun anbefale en frokost på Norsminde Kro. Du får en oplevelse ud over det sædvanlige.

 

Læs vores tidligere anmeldelse af Norsminde Kro her:

 

Norsminde Kro – Brasserie & Restaurant

Gl. Krovej 2
8300 Odder
Email: norsminde@norsminde-kro.dk
Telefon: +45 86 93 24 44
Link til hjemmeside

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar