Når maden er kunst – Aros Food Hall på toppen af Aarhus

En ny restaurant har set dagens lys. Lørdag den 29. august blev Restaurant Art, der er beliggende på 8. niveau på byens berømte Museum ARoS, til ARoS Food Hall. Frokostrestauranten er klar til at give museumsgæsterne en kunstoplevelse på madsiden. Det er restaurantchef Martin Søgaard og køkkenchef Bjørn Madsen, der er hovederne bag de små oplevelser, som menukortet byder på.

 

Museumsdirektør Erlend G. Høyersten, bød gæsterne velkommen til indvielsen af den nye restauranten. Han fortalte, at ideen med restauranten er, at give gæsterne en oplevelse med mad og kunst. Gæsterne skal føle sig værdsat, og som en del af et madgalleri, hvor råvarerne – modningsskabet til kød og urterne fra haven på toppen af ARoS – kommer helt ud i lokalet og bliver en integreret del af indretningen og oplevelsen.

Museumsdirektør Erlend G. Høyersten åbner Aros Food Hall_

Social dining er konceptet

Det er små oplevelser, der serveres ud fra tanken om social dining. Du kan komme til at sidde sammen med folk, du ikke kender. “Vi skaber en social ramme,” udtaler Erlend G. Høyersten.

En fyldt restaurant på Aros Food Hall_

Her er tænkt over tingene

Stilen er ændret, og det er en elegant restaurant, der tager imod os. Nok byens smukkeste for tiden. Man føler sig straks velkommen. Borde af forskellig udseende er der at vælge mellem. Nogle er runde, andre små intime og så er der langborde i forskellige højder. Ved væggen er en lang bænk. Ud til køkkenet er der et stor vindue, så du kan se, hvordan kokkene arbejder, inden maden kommer på bordet.

Lidt urter til maden - Aros Food Hall på toppen af Aarhus_

Rummet er gjort større. Der er nu højere til loftet, hvorfra lamper hænger som en stjernehimmel. Der er fantastisk lyst, selv om der er lette, lyse gardiner for de store vinduer. De klær lokalet. Flere sponsorer har været behjælpelige med inventaret. Her nævnes Kvadrat, Agneta Olmås Nielsen, Bent Brandt, Okholm Lighting, Thorsen Møbler og Kähler Design. Det hele er gennemsyret af god stil. 

Aros Food Hall på toppen af Aarhus_

Lotte Helle-Valle fra Bergen er den unge arkitekt, der står bag ARoS Food Halls nye udseende. Det næste år vil hun være at finde på AROS.

 

De små oplevelser på det store museum

På bordet ligger bestik og serviet pakket ind i rå læder fra MO Denmark. God stil. Der er 18 retter på menukortet. Det er en del i min verden. De vil være enkle, så råvarerne kommer til at stå skarpt. Menukortet er delt op i urterne, havet, haven, rygeren, kødet, bierne og kunsten.

Naturlæder og bestik - Aros Food Hall_

Der er mellem en og tre retter at vælge mellem under hver kategori.

Delemad - Aros Food Hall_

Her er et udpluk af en fra hver kategori. Makrel i kvan og agurkesalat, stegt bakskul med rygeost og sprødt rugbrød, hovedsalat med ærter og kyllingeskind, enebærrøget sortbrogsskinke og kantareller, kalvetatar med fransk syre og æggeblomme, lokal gedeost grillet med honning og endiviesalat, 40 gram hamp.

Rømørejer på Aros Food Hall_Smukt - Aros Food Hall_ Et stykke okse som har haft en god liv - Aros Food Hall_

Retterne var alle smukt anrettede, veltilberedte og ikke mindst med stor smag. Hvis det her niveau holder, så er det en ny østjysk toprestaurant, der har set dagens lys.

Helt forrygende velsmag - Aros Food Hall_

Kunsten er en del af maden

Økologi, årstidens lokale og regionale råvarer er i fokus. Der vil altid være en til to retter, der er inspireret af den kunst, der ses på museet. Dermed bliver der helhed i museum og restaurant.

Enkelt i sin enkelhed - Aros Food Hall_

Maden kan købes enkeltvis eller kombineret. Der er nok at vælge mellem og til priser fra 60 til 85 kroner. De kan også kombineres som tre retter for 180 kroner og fem for 230 kroner.

Menukort - Aros Food Hall_

Også børnene tilgodeses i den nye restaurant. Et menukort til børn – selvfølgelig halvt så stort som det almindelige menukort – med 5 forskellige retter til priser mellem 35 og 65 kroner.

God stil - Aros Food Hall_

Vores gård hedder Troldgaarden

ARoS Food Hall henter 90 procent af deres kød fra Troldgaarden, en økologisk familiedreven gård, ved Hovedgård, fortæller køkkenchef Bjørn Madsen. Han er glad for samarbejdet og sætter pris på de Jerseykvæg, sort broget landgrise, høns, lam og får, som gården leverer. Alt er økologisk og fra fritgående dyr, som har haft et værdigt liv.

Køkkenchef, Bjørn Madsen - Aros Food Hall_

Tagterrasse – med urter og munkebier

ARoS Food Hall har deres egen urtehave på ARoS´ tag, som forsyner restauranten med urter og grønt. 11 højbede og 30 forskellige produkter er at finde. Målet er at blive 100% selvforsynende, og de første kartofler er allerede blevet høstet. Indtil da kommer urterne fra Urtegartneriet ved Silkeborg, og skovene i Aarhus tages også i brug. Samme sted bestøver søde munkebier blomster og planter, og derfra kommer honningen, som bruges i flere retter.

Hjemmesylt - Aros Food Hall_

Et spørgsmål om anstændighed – en tilfreds museumsdirektør

“Food Hall’en gør mig stolt. På ARoS kan man vælge kød og kunst, og det blomstrer. Ambitionerne for ARoS Food Hall er høje. Sådan er det med alt, vi laver på ARoS. Når vi laver udstillinger, ønsker vi at skabe nærhed til produktet og forståelse gennem forskellige fortællinger og iscenesættelser. Det gør vi også med vores nye restaurant. Når man forlader ARoS Food Hall, føler man sig ikke kun mæt og glad – måske føler man sig en smule klogere”, siger Erlend. G. Høyersten, museumsdirektør på ARoS.

 

Gennemført med stort G

At ARoS har skabt deres egen madunivers, på toppen af byens internationale vartegn, kræver respekt. Det er gennemført ned til mindste detajle. ARoS er et af de bedste, flotteste kunstmuseer i landet. Det er et faktum. Men at de nu også har landet bedste museums-restaurant er en realitet. Jeg har aldrig oplevet eller set noget lignende.

 

ARoS FOOD HALL

ARoS ALLÉ 2
8000 AARHUS C
Telefon: 87 30 66 50
Mail: foodhall@ARoS.dk

 

Åbningstider
Tirsdag fra 10.00 – 17.00
Onsdag fra 10.00 – 22.00
Torsdag – søndag fra 10.00 – 17.00
Mandag er der lukket

 

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+2

Skriv et svar