De økologiske køer lukkes ud – 80 gårde inviterer til Økodag!

De økologiske køer viser deres bedste dansetrin frem på søndag d. 17. april, når 80 øko-gårde landet over inviterer til Økodag. Endnu flere køer kan se frem til at komme på græs i fremtiden. I alt 44 mælkeproducenter er lige nu ved at blive økologer. To af de kommende øko-mælkeproducenter er med til at åbne stalddørene ved den officielle åbning af Økodag på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Knap en kvart million danskere delte øko-køernes begejstring sidste år, da køernes forårsfest løb af stablen. Og på søndag er det igen tid til at fejre, at de økologiske køer får græs under klovene. I alt inviterer 80 øko-gårde over hele landet til Økodag, hvor man kan opleve de økologiske køer danse.

Danske køer

De mange tusinde gæster, som deltager i Økodag, får med egne øjne at se, hvilken forskel de gør, når de køber øko-mælk: De er med til at slippe køerne fri. Køernes kåde forårsløb er et livsbekræftende syn. Når man ser deres begejstring over at blive lukket ud på marken i det fri, kan man ikke være i tvivl om, at det er dér, de hører til. Det burde være alle køer forundt at komme ud på græs, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

 

44 mælkeproducenter er i gang med omlægning

Mange flere køer kan se frem til et sommerhalvår under åben himmel i fremtiden. Ifølge mejerierne, er 44 mælkeproducenter lige nu i gang med at lægge om til økologi eller starte op som økologer – svarende til en ca. 11 procent stigning i antallet af økologiske malkekvægsbedrifter i forhold til 2015. Mejerierne forventer således at øge produktionen af øko-mælk betragteligt for at imødekomme efterspørgslen på økologisk mælk og andre mejeriprodukter fra ind- og udland.

 

Økodag, Økologisk Landsforening.

Øko-interessen er således i top. Derfor har Økologisk Landsforening inviteret to af de kommende økologiske mælkeproducenter med til at klippe snoren til øko-køernes frihedsløb ved den officielle åbning af Økodag. Det foregår hos Laust og Stinne Stenger på Østerlykke ved Rødding i Sønderjylland.

 

Oplev, hvor øko-mælken kommer fra

Økodag er både køernes og danskernes forårsfest. Det er en mulighed for at vise sine børn og børnebørn, hvor den økologiske mælk kommer fra. Det er en rigtig hyggelig og sjov dag på landet for hele familien, hvor man får et førstehåndsindtryk af, hvordan økologiske landmænd driver et landbrug med respekt for dyrene og med hensynstagen til vores fælles natur og grundvand, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

 

Find dine lokale Økodag-værter på www.økodag.dk og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde. Gårdene holder åbent mellem kl. 10 og 14 den 17. april, og stalddørene slås op præcis kl. 12 over hele landet.

 

Økodagen gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske mejerier Arla, Naturmælk, Thise Mejeri, Them, Øllingegaard, Hansens Mejeri, Løgismose og Gläserne Molkerei/Vest Mælk.

  • Alle økologiske køer kommer ud på græs i sommerhalvåret fra april til november.
  • Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø.  
  • I 2015 var der 385 bedrifter med økologiske malkekøer i Danmark, ifølge NaturErhvervstyrelsen foreløbige opgørelse.

 

Udvalgte artikler Se alle