Rundspørge i Mandag Morgen – Økologi er Danmarks nye vindmølleeventyr

Økologisk omlægning af Danmarks store landbrugs- og fødevaresektor er topscorer i magasinet Mandag Morgens rundspørge blandt meningsdannere om, hvor fremtidens vækst skal komme fra. Generelt efterspørger de knap 4.000 respondenter i rundspørgen mere fokus på bæredygtighed i vækstdebatten.

 

Nyhedsmagasinet Mandag Morgen har foretaget en rundspørge om vækst, som næsten 4.000 respondenter har deltaget i. Deltagerne er blevet bedt om at rangere 10 brancher og virksomheder som rettesnore for fremtidens vækst i Danmark. Og her lander Økologisk fødevareproduktion og salg som nummer et på listen.

 

En mere ønskværdig vækst

Ifølge Mandag Morgen er det kendetegnene for flertallet af respondenternes svar, at vækstbegrebet ikke længere kun handler om kroner og øre. Det handler ikke om at fokusere blindt på vækst men snarere om, hvad det er for et samfund, vi ønsker os, og dermed hvilke typer af virksomheder, der er plads til. Når ’grønne’ virksomheder opstår, tager de markedsandele fra ’sorte’ virksomheder – det giver nødvendigviv ikke en øget vækst, men en anden og mere ønskværdig vækst for samfundet, skriver en anden af respondenterne, Kenneth Karlsson, energisystemanalytiker, DTU.

 

Økologi er vækstmotor for landbruget

Ifølge formand for Økologisk Landsforening, Per Kølster, er det økologiske landbrug godt på vej til at tage førertrøjen på som vækstmotor i dansk landbrug. Økologien har forbrugerne og det samfund, som skal nyde godt af erhvervets aktiviteter i fokus. I bæredygtighedens tidsalder er det ikke nok at producere billigst muligt. Landbruget skal også levere på en ansvarlig forvaltning af naturens ressourcer og vores fælles miljø og klima, på menneskers og dyrs sundhed og velfærd samt troværdighed og gennemskuelighed. På de parametre har økologien allerede førertrøjen på, og vi ser i stigende grad, at det også er økologerne, der har den økonomiske førertrøje på i landbruget, siger Per Kølster som reaktion på Mandag Morgens rundspørge.

 

Udvalgte artikler Se alle