Nyt fra den klassiske smørrebrødsscene – Restaurant Europa

Europa er navnet på et kontinent, men det Europa, som står mange aarhusianere nærmest, er Restaurant Europa i Aarhus. I daglig tale bare Europa. Den lille, hyggelige og velbesøgte restaurant, som for alvor har fået sat smørrebrød på menukortet, er seriøst kommet tilbage efter en om- og udbygning af køkkenet. Seks uger tog det. Du kender sikkert de steder, hvor man bare føler sig velkommen og har svært ved at komme fra. Europa er et af de steder. Stemningen er altid god. Der er ikke så meget, der kan gå galt. Menukortet er gennemprøvet, og retterne er velsmagende og tager sig flot ud på fade og tallerkner.

Ikke så meget slinger i valsen

Smørrebrød med traditioner er godt dækkende for den lille restaurant ved havnen i Aarhus. Det er godt håndværk, de leverer. De kan noget på Europa, som man ikke ser så ofte i dag, nemlig skabe en hyggelig og personlig stemning.

På vores guide anmelder vi jo kun dem, som gør det godt – og det gør Restaurant Europa i den grad. Ærlig mad og drikke uden nogen form for snobberi. Hverken madmæssigt eller personligt. De er nede på jorden, og her er faktisk rigtig rart at være. Mad og priser er der ikke noget at komme efter.

Smørrebrød har i den grad fået en renæssance inden for de seneste år, ikke mindst takket være de mange københavnske smørrebrødsrestauranter. Det er blevet in at spise smørrebrød.

Smørrebrødsfade, godt med øl og hjemmelavede snaps

Vi var ude i lidt af hvert. De tre stykker smørrebrød efter kokkens valg, skulle prøves. De koster 150 kroner. Grunden til, de er kommet på kortet, er, at de traditionelle stykker er store, og mange kvinder og små mænd gerne vil smage flere forskellige stykker. Vi var tilfredse. Vi fik roastbeef og dyrelægens natmad. Det tredje stykker var en fiskefilet med hjemmelavet remoulade. Klart en anbefaling. Prisen er næsten i kategorien vanvittig.

Tre stykker smørrebrød til 150 kroner på Restaurant Europa i AarhusEt jysk stykke

Et stykke med hjemmelavet rullepølse, sky og løg koster 65 kroner. Store, tykke stykker rullepølse, løg, sky, sennep og karse på toppen. Enkelt. Man får virkelig et godt stykke smørrebrød her. Kvaliteten af råvarerne er god. Pålægget var håndskåret. Ikke noget nærighed her. Rullepølsen er ikke med meget fedt på, den er fast i det, lige efter bogen. Desværre er det efterhånden sjældent, man ser en god rullepølse. Synd og skam. Et stort stykke klassisk smørrebrød med rullepølse, som smager af tradition og mere.

Smørrebrød med rullepølse på Restaurant Europa i AarhusHvorfor var man ikke dyrlæge?

Et klassisk stykke dyrlægens natmad ligeledes til 65 kroner. Dyrlægens natmad er opkaldt efter dyrlægen Sigurd Keilgaard, som var stamgæst på Oscar Davidsens Smørrebrødsrestaurant i 1920’erne. Stykket består af saltkød, leverpostej, smør, løg og karse. Enkelt! Også her er der godt med pålæg på. Et flot stykke smørrebrød. Enhver smørrebrødsrestaurant med respekt for sig selv har altid det stykke på kortet. Leverpostejen var hjemmelavet og havde en god tykkelse. Perfekt stykke som både smagte godt og mættede godt.

Dyrelægens natmad på Restaurant Europa i AarhusHer er der høns i hønsesalaten

To stykker smørrebrød til at mætte en stor, voksen mand – og en meget sulten kvinde er nok. Men en anmeldelse kræver et vist udvalg, så vi bestilte et tredje stykke. Det blev til et stykke med hønsesalat. Den kan vælges på rugbrød eller lyst brød. Prisen var 70 kroner. Vi valgte rugbrød. Hønsesalat er klassisk, når det er bedst, især når den har smag, og der et høns i den. Den er med sprød bacon, champignons og purløg. Kødstykkerne har forskellige størrelser og er møre. Et stykke smørrebrød som i den grad gjorde det godt.

Smørrebrød med hønsesalat på Restaurant Europa i AarhusSå blev der ro

Sidste stykke var vinderen. Vi har her at gøre med et stykke som med sikkerhed både Mr. Smørrebrød himself, Ole Troelsø og Ida Davidsen, ville tage hatten af for. Håndskårne skiver af roastbeef, med en jysk tykkelse. Skiverne var i en vifte og ikke rullet, som man ofte ser. Løgene er nyristede. Altså rigtige tynde løg, som er riste på panden. Sådan! Længere er den ikke. Agurkesalaten er selvfølgelig også hjemmelavet. Sprød og med  meget eddikesmag. Den laves også frisk hver dag. Den friske, revne peberrod giver stykket lidt styrke, og var nærmest rensende i munden. Peberrod skal være frisk, så også ros for det. Løgene laves først, når bestillingen kommer. Roastbeefen er langtidsstegt, hvilket gør, den er rød næsten helt ud til kanten.

Et stykke med roastbeef på Restaurant Europa i AarhusEt stjerneskud der ramte plet

En fast beboer på menukortet er stjerneskuddet. Prisen var 145 kroner. Stjerneskuddet var flot anrettet på franskbrød med en dampet og en friskstegt rødspættefilet, rejer, caviar, asparges og salat, mayonnaise, rød dressing samt citron. En velsmagende, stor sag med tydelige friske råvarer.
Til fisken og stjerneskuddet fik vi en hjemmelavet safransnaps. Den smagte lidt feminin, og henvender sig dermed nok mest til de kvindelige gæster eller mænd, der ikke er til den traditionelle snaps. Appelsin, safran, citron og en afdæmpet alkoholsmag var dommen. 35 kroner var prisen. Europa har altid hjemmelavet snaps på snapskortet, men ikke kun. De klassiske mærker er der selvfølgelig også.

Et stjeneskud på Restaurant Europa i AarhusNoget for pengene – og smørrebrød sidst på dagen

Der er ingen tvivl om, at du får noget for pengene. Der er ikke sparret på noget som helst. Tre stykker af den størrelse, som vi fik til 150 kroner, er meget tæt på foræringsgrænsen. Der skal sige, at der serveres smørrebrød hele dagen, dog er det ikke sikkert, man kan få alle stykkerne efter kl. 17.00. Vi har spist smørrebrød både til frokost og til middag. Det er nogle gange godt med lidt smørrebrød til middag i stedet for en treretters. Der er en del stykker smørrebrød på kortet, men også flere lune retter, såsom pariserbøf, stegt flæsk og burger. Drikkevarerne er også til at betale. En stor fadøl koster 40 kroner, hvilket er tæt på halv pris af de dyreste steder ved åen. Vi drak forskellige øl til vores mad, vi var der jo i lang tid. En øl som er fortrinlig til klassisk smørrebrød er Albanis 1859, blot en konstatering.

Tavlen på Restaurant Europa i AarhusNærvær i ordets betydning

Noget, som er sikkert, og som aldrig slår fejl, er betjeningen på Europa. Det er voksne mennesker, som kan tale med alle typer mennesker. Det, at man får personlig og nærværende betjening, betyder meget. Værtsparret er der som regel altid. De tager betjeningen seriøs. Ikke så meget pjat, de ved om nogen, hvad service er, og gør alt for, at du skal føle dig velkommen. Sjældent oplever jeg en så hjertelig og varm betjening. De er vel nok af den gamle tjenerskole, men har en sjælden evne til at fange gæsterne behov. Af en eller anden grund har jeg endnu ikke mødt nogle gæster, som ikke har været tilfredse med betjeningen på Europa. Måske hænger det også sammen med, at ejerne altid er der. På listen over de restauranter med god service og betjening er Europa helt klart med. Ud over det, så er der altid pænt, indbydende og rent.

Rødternede duge og god plads

Miljøet er klassisk dansk. Atmosfæren på Europa er hyggelig. Indretningen er lavet, så der er god plads ved bordene, dejligt og tak for det. Stilen ligger sig lidt op af de gamle klassiske frokostrestauranter. På nogle af bordene ser vi rødternede duge. Det er da om noget trygt. Dog er der hvide duge på en del borde. Hvis du har været på en af de klassiske frokostrestauranter i København, vil du kunne nikke genkendende til stilen på Restaurant Europa. Der er som regel mange mennesker. Stedet ligger tæt ved havnen, og der er mange parkeringspladser ved havnen. Så det er ikke svært at komme til. Vi har set en del forretningsfolk spise på Europa, de gange vi har været der. Nogle gange har vi måttet gå forgæves, da restauranten var fyldt.

Der er også hvide duge på Restaurant Europa i AarhusStabilt niveau og altid en oplevelse

Længe leve Europa. De har ramt plet med deres klassiske smørrebrød. Smagen og kvaliteten sidder lige i skabet. Så er det sagt.

Restaurant Europa

Havnegade 28
8000 Aarhus C
Telefon: +45 86 19 86 18
Link til hjemmeside
 
Der er åbent til frokost mandag og tirsdag fra 12.00 – 18.00.
Onsdag – lørdag er der mad fra 12.00 – 21.00. Europa lukker først kl. 01.00 fredag og lørdag.

Del:Share on Facebook98Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

8 kommentarer til “Nyt fra den klassiske smørrebrødsscene – Restaurant Europa”

  1. Peter Korslund

    I har ret. Det ser godt ud. Restauranten er noteret. Skal forbi næste gang jeg har møde i Århus. I skriver godt, men det ved I nok godt. God dag

    Svar
  2. Rikke Hjul Andersen

    God anmeldelse. Det ser godt. Jeg må da vist snart forbi Europa. Priserne er godt nok små.
    Tak for tippet!

    Svar
  3. Erling Mortensen

    Dejligt at de danske klassiske traditioner er indtakte. Det ser sgu lækkert ud. Det skal prøves. Hilsen Erling

    Svar
  4. Anni O'Connor

    Det er altid en fornøjelse og en god mad oplevelse at spise på Europa. Altid friske råvare vel tilberedt.
    Til veninde hygge , kæreste middag eller i godt selvskab
    Billeder og beskrivelse lever de helt op til.
    Kan klart anbefales.
    Hilsen Anni

    Svar
  5. Jens Dahl Pedersen

    Tak for jeres tip. Nu har vi været for Europa for at spise. Og ja, hold op hvor er det godt. Fantastisk mad og en rigtig god service. Læste lige den jeres anmelder skrev om Peter Gift. Jeg vil blot siger jeg er enig i den, og Europa er på nær historien bedre på alle punkter.
    Det må jeg indrømme, selvom jeg er kommet/kommer meget. Dem som gør det godt skal og have ros, og de fortjener Europa.
    /Jens

    Svar
  6. Susanne

    I har helt ret. Spiste der idag, fantastisk mad og god betjening. Stor ros herfra:-)

    Svar
  7. Onsdag, kolde øl og stegt flæsk på Europa - Aarhus Update

    […] Læs også: Frokostanmeldelse fra Europa […]

    Svar
  8. Thomas Vinkler

    Fantastisk 😉 kan kun anbefales…

    Svar

Skriv et svar