Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Onsdag, kolde øl og stegt flæsk på Europa

Af anders@sommersangdigital.dk

Flæsk og fad er sloganet på den lille hyggelige havnerestaurant, der hver onsdag har et slagtilbud, som er svær at sige nej til. Det handler om noget så enkelt som flæsk, hvide kartofler og persillesovs. Den er om noget en klassisk dansk ret. I flere år var den lidt fy, fy og kendetegnet ved, at alle kunne lave den og den var lidt for folkelig. Synd og skam, og heldigvis er det ikke sådan mere. En af de store diskussioner, når vi taler om stegt flæsk, er, om den pandesteges, frituresteges eller den steges i en ovn. På Europa er det en topmoderne ovn, man bruger. Det gør, at den ikke er så fed, og at den er rigtig godt sprød. Sådan bør den også være. Ros for det.

Ikke så meget snak

Flæsk og fad koster 125 kroner for en stor fadøl og alt det stegt flæsk, du kan spise. Det begynder ved 17-tiden, hvor de første gæster ankommer, og det slutter først, når der er udsolgt, eller klokken er omkring de 21. At onsdag er et særlig hit på Europa er ikke tilfældigt, for det smager godt, og det er ved at være lidt kult. Gæsterne er trofaste, og der er nok af dem på Europa. Men da mange kun spiser denne ene ret, så er der relativ stor udskiftning, så det er ikke umuligt at få et bord på en onsdag aften.

Hver sin kande med sauce på Restaurant Europa i AarhusEn lille ekstra bonusinfo er, at det køkken, man kalder mormor-køkkenet, stammer fra sidste halvdel af 1800-tallet, og her var stegt flæsk med persillesovs uomgængelig. Det var en ret, man nogle gange fik flere gange om ugen. I dag ser man den i flere forskellige fortolkninger. Kvaliteten og smagen er dog nok blevet en hel del bedre i dag.

Ja, tak!

Anmeldelsen her er ikke med et galleri af madfotos. Det er heller ikke nødvendigt, for bare se på de få billeder vi har taget. De fortæller alt. Vi bestilte dagens tilbud. Ikke fordi man ikke kan få noget andet, for det kan man. Min gæst denne aften var en kvinde. Jeg var sikker på, hun var til noget fisk eller smørrebrød. Men nej, hun valgte som den første en omgang af dagens hofspise. Det er enkelt. Det hele kommer ind på et stort fad. Kartoflerne var brændende varme. Der var drysset lidt frisk persille over. En skål rødbeder og hver sin kande med sauce. Og persillen er ikke rørt ud i saucen. Så man bestemme selv, hvor meget persille man vil have i sin sauce.

Et fad med stegt flæsk på Restaurant Europa i AarhusDen stegte flæsk kom i en skål, og der blev udtrykkeligt gjort opmærksom på, der var mere, hvor det kom fra, og vi endelig bare skulle sige til, hvis vi manglede noget. Det med, der var en masse frisk persille oven på den varme sauce, var klart et plus. Sådan bør det også være. Saucen smagte godt. Ikke for tyk, men lige som den skulle være, var dommen.

Vores omgang stegt flæsk på Restaurant Europa i AarhusVi kunne ikke spise hele den første servering, selvom det smagte godt, og vi gjorde vores til det. Til 125 kroner inklusiv en stor øl er det her et fund.

Stemning som i en krostue

Vi er jo i hjertet af Aarhus. Der er ikke så mange krostuer i centrum – og det kan man heller ikke sige, Europa er. Men det føles sådan. Der er en sjælden nærhed. Folk snakker med hinanden. Ikke noget med nogen kunstig og overfladisk interesse. De mener det. Betjeningen har nu altid være god på Europa. Normalt er det værtsparret Karin og Sofus, vi ser. Alle er på fornavn med dem. Det er vi også. Der er sket det positive, at der er kommet så meget gang i den på Europa, at vi ser nye ansigter blandt personalet. Aftens tjener denne travle onsdag aften var en yngre udgave af Karin, men med akkurat den samme gåen-ind-i-folk-med træsko-på agtige adfærd. Ligetil, sød og med et smil. Det er en svær opgave ikke at rose denne type mennesker. Hold nu op, hvor vi savner den personlige og oprigtige betjening på mange restauranter. Men på Europa findes den i rigelige mængder, ligesom mad og drikke.

En sen aften på vej hjem fra Restaurant Europa i AarhusKun et råd – prøv det!

Vi er glade for smørrebrødet på Europa. Klassisk håndværk som smager godt. Men deres stegt flæsk med hjemmelavet persillesauce og danske kartofler er sgu godt, smager dejligt – og nærmest vanvittig til prisen. Nu fristes jeg jo til at sige, at det er en rigtig herre-ret, men den holder nok ikke. Og slet ikke efter et kig rundt i restauranten. Der er mindst lige så mange kvinder, som spiser stegt flæsk. Så den fordom er hermed modbevist. Nu har vi vores mandags-rejegilde, vores tirsdagshummer og nu fik vi vores onsdags flæsk. En uge kan let gå, når der er styr på madplanen. Onsdag, kolde øl og stegt flæsk på Europa skal opleves, længere er den ikke! Der skal for en god ordens skyld nævnes, at Europa holder ferielukket fra d. 5 juli til den 23 juli.

Læs også: Frokostanmeldelse fra Europa

 

Restaurant Europa

Havnegade 28
8000 Aarhus C
Telefon: +45 86 19 86 18
Link til hjemmeside
[mappress mapid=”308″]

Del artikel

Andre læser også