Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Pavillon med plader af brugte mælke- og juicekartoner opføres i Aarhus C

Af anders@sommersangdigital.dk

Vinderen af en åben arkitektkonkurrence om en ny midlertidig pavillon, der skal opføres under Aarhus Kulturbyår er netop fundet. En 6 meter høj rund pavillon beklædt med bølgeplader lavet af brugte juice- og mælkekartoner vil genne hele sommeren danne ramme om helt nye oplevelser til aarhusianere og turister i byen.

Pavillon med plader af brugte mælke- og juicekartoner opføres i Aarhus C

En enig dommerkomité har netop udpeget vinderne af konkurrencen RETHINK arkitektur, der blev udskrevet i januar af Arkitektforeningen Østjylland. På 100 timer skulle arkitekter udvikle en midlertidig pavillon til Åparken i Aarhus, der gennem sommeren skal give borgere og gæster en helt ny oplevelse af arkitektur og genbrug.

 

Arkitekt MAA Marie Joo Thorup og arkitekt MAA Troels Skov-Carlsen vandt foran de 58 andre indsendte forslag med pavillonen `Rotunda´ – en 6 meter høj, markant cirkulær formation. Den er opbygget af 16 ens trærammer, som udvendigt beklædes med bølgeplader lavet af brugte juice- og mælkekartoner.

brugte mælke- og juicekartoner

Arkitekterne har leveret et overbevisende bud på en pavillon som reflekterer stedet og gentænker materialet. Samtidig har de skabt en pavillon, som enkelt kan demonteres og opføres et andet sted´, lyder det blandt andet fra en enig dommerkomité. `Rotunda´ vil sætte sit præg på livet i Åparken i Aarhus fra maj til oktober 2017. Under hele perioden vil pavillonen gøre det muligt for alle at opleve Åparken på helt nye måder og samtidig skabe plads til arrangementer.

Aarhus er cool

Dommerkomiteen har valgt at pege på `Rotunda´ på grund af pavillonens åbenhed og de muligheder, den inviterer til på stedet. ”Forslaget viser stor elegance og forståelse for, hvordan materialer kan bruges enkelt. Samtidig er der skabt et forslag, der rummer oplevelser både i helheden og i detaljen. Pavillonen opleves som en naturlig del af stedet. Den skærer et hul til himlen og lader skyerne drive forbi,” lyder det blandt andet som begrundelse.


Arrangementer hele sommeren

Pavillonen vil i løbet af sommerhalvåret danne rammen om arrangementer udbudt af Arkitektforeningen Østjylland og de mange samarbejdspartnere, der har været involveret i tilblivelsen – ikke mindst Aarhus Kommune, der har givet stor opbakning til projektet. Mange andre vil kunne få mulighed for at bruge pavillonen til arrangementer. Derfor opfordrer Arkitektforeningen Østjylland alle i Østjylland til at sende idéer til, hvordan pavillonen kan bruges til oestjylland@Arkitektforeningen.dk.


Stor idérigdom og flere fremhævede forslag

Vinderen blev valgt blandt i alt 59 meget forskellige forslag. Mange forslagsstillere har arbejdet iderigt med udnyttelse af ressourcer og genbrug af samfundets affald. Den store variation af forslag til pavillonens udformning har ført til meget grundige diskussioner i dommerkomitéen om karakter og brug af RETHINK- pavillonen for 2017, men har også kastet nye idéer af sig til genbrug af materialer.


Ud over vinderforslaget har dommerkomiteen valgt at udpege en 2. og 3. plads samt 7 forslag der har modtaget hædrende omtale. 
Alle 59 forslag udstilles på Aarhus Rådhus fra den 23. februar kl. 16.00 til 2. marts kl 17.00

 

Fakta om konkurrencen:

Konkurrencen er udskrevet af Arkitektforeningen Østjylland i samarbejde med Arkitektforeningens konkurrencerådgivning. Den er et eksempel på, hvordan man kan afholde en åben projektkonkurrence i en ‘light-version’ – en hurtigere og mindre ressourceforbrugende konkurrenceform, der kan inspirere andre til at gøre det samme. Arkitektforeningen Østjylland har med konkurrencen ønsket at hylde det smukke og det innovative i dansk arkitektur og at vise, at arkitektur er meget mere end bygninger. Midlertidig arkitektur er perfekt til dette formål, og der dannes platform for at udfordre vante rammer.


Dommerkomiteen har bestået af:

Fagdommer Trine Berthold, arkitekt MAA, prorektor AAA, Fagdommer Kristine Jensen, arkitekt MAA, Kristine Jensens Tegnestue, Fagdommer Kim Clausen, ingeniør, Viggo Madsen ingeniører A/S, Trine Lybech Madsen, arkitekt MAA, leder af Arkitektforeningen Østjylland (Formand for dommerkomiteen) Jens Bager, arkitekt MAA, Sleth arkitekter, repræsentant fra Arkitektforeningen Østjylland og Rie Øhlenschlæger, arkitekt MAA, Indehaver AplusB, repræsentant fra Arkitektforeningen Østjylland.


Dommerkomiteens rådgivere: 

Stephen Willacy, stadsarkitekt Aarhus, Kim Gulvad Svendsen, Byens Anvendelse, Aarhus Kommune, Peter Thorsgaard, afdelingsleder, A. Enggaard A/S, Peter Aagaard, projektleder, A. Enggaard A/S.

 

RETHINK arkitektur 2017 er sponsoreret af Dreyers Fond, Statens Kunstfonds Arkitekturudvalg, Henny & Johan Richters Fond, A. Enggaard A/S, Arkitektforeningen og Arkitektforeningen Østjylland.
Konkurrencen er udviklet i samarbejde med Aarhus Kommune, som desuden stiller arealet til pavillonen til disposition.

Del artikel

Andre læser også