Pølsemanden på Frederiksbjerg Torv er ikke som de andre
Jeg havde ikke lige regnet med, at jeg skulle anmelde en af Børnenes Kontors pølsehuse. Faktisk har jeg i mange år været flov over mange af pølseboderne i Aarhus. Men en af dem skiller sig ud, og har satset på pølser og hotdogs – ikke kun den klassiske vi alle kender, men de mere moderne af slagsen. Der er fem af de nye på tavlen, og “selvfølgelig” er den gammeldags der også. Den sprang vi let og elegant hen over. Pølsehytten på torvet har førhen fået skæld ud over, at de ikke ligefrem var en akitektonisk perle. Det kan der være noget om. Men jeg skal love for, at der er sket noget i torvet.
Rethink fastfood – et hit for kulturhovedstaden
En jysk, og yngre, udgave af Hotdog-John fra Johns Hotdog Deli i København, står i pølsejointen på Frederiksbjerg Torv. Kenneth Hansen hedder han – og er en af klodens flinkeste mænd. Han kan snakke med alle, og det ser tilmed ud til, at han kan lide det. På nogle tidspunkter er der overordentlig mange kunder i huset. Langt flere end der nogensinde har været, og jeg i øvrigt har set ved en pølsevogn i Aarhus. Grunden er, at han laver sine helt egne “signatur” dogs, og han, som den første, skiller sig godt og grundigt ud fra de andre pølsemænd i Aarhus. Pølsemanden laver så meget som muligt selv, og vil gerne lave endnu mere selv.
Et sympatisk formål
Aarhus er domineret af Børnenes Kontor, som, stort set, har monopol på at drive pølsekioskerne, som de selv kalder dem. Deres formål er godt, og yderst sympatisk. Overskuddet bruger de til at hjælpe med familiestøtte til børnefamilier i hele Danmark. Det kan ingen have noget imod. En anke er, at alle pølse”vognene” skal købe deres råvarer hos Steff-Houlberg, som er ejet af Danish Crown. Det gør, at de alle, stort set, ligner hinanden. Dog er der en, som skiller sig ud. Det er pølsehuset på Frederiksbjerg Torv.
Alt skal have sin berettigelse
Der er fem nye “dogs” og en almindelig. Der er fire forskellige pølser og fire forskellige brød plus den “dog” med ribbenssteg. SG 1973 er doggen med ostepølse, hjemmelavet tomat chutney, ristede løg, og hjemmelavede, syltede rødløg med fennikel på toppen. I øvrigt SG for smager godt, og 1973 er fødselsåret på pølsemanden. Ostepølsen smagte meget svagt at ost, men de syltede løg var lækre. Det samme med tomatchytneyen, som var mild og sød. En enkel hotdog til dem, som ikke bryder sig om sennep.
The Real Deal Hotdog er amerikansk inspireret, og flot krydret. Pølsen er en Kryddersvend med chili og paprika, en hjemmelavet chilidressing, bornholmsk grov sennep, en sød fransk sennep og rå løg i bunden – altså under pølsen. En velkomponeret dog med god styrke og smæk på smagen.
Il Padrone lyder italiensk. Et chicagobrød med en ostepølse svøbt i bacon. Flot ristet i øvrigt. En karakterfuld artiskokcreme med paprika og hvidløg. På toppen små finthakkede, grønne jalapenos. Lækker dog, hvor cremen smagte outstanding godt.
Onions Choice med groft brød, hjemmelavet æblechutney med gulerødder, agurkerelish og syltede agurker og rødløg. Pølsen var af den store slags. En frankfurter med ramsløg og bacon. En kæmpe dog, som i den grad mættede. Kødet var der nok af. De syltede, og lidt syrlige, elementer var markante, men eminente til kød og baconsmagen.
Ribbens “dog”
Klassikeren ribbenssandwich har Kenneth Hansen også fornyet. Han laver den som hotdog. Ganske enkelt genialt. Det er en ren kopiering af en almindelig ribbenssandwich, dog i et hotdogbrød. Kødet var saftigt og mørt og med sprøde og salte svær. Sådan skal det gøres! Der er ikke noget værre, end når kødet er stegt tørt. Her har det stegt hele natten, og fedtet er smeltet ned gennem kødet. Ellers var der rødkål og syltede agurker i. Brødet var chicagobrød med sesam på toppen.
Enhedsprisen er nem at have med at gøre. De hjemmelavede dogs koster 40 kroner stykket – alle fem. Og de tager betalingskort her, hvilket mange af de andre pølseboder ikke gør.
Byens bedste pølsevogn(hus)
Servicen var sjælden set god. Du får en kyndig og behagelig vejledning og en snak. De har tid til dig. Her snakker man sammen. Stemningen og snakken i pølsehuset er unik. Her kommer direktøren i jakkesæt, den studerende, håndværkerne, læreren, eleverne og sågar et par kokke fra en af byens bedste restauranter. Jeg har aldrig før oplevet en så god stemning ved nogen pølsevogn i Aarhus. Aldrig. Man har nærmest ikke lyst til at gå igen, og man kommer i snak med folk, som man normalt ikke ville have snakket med. Hvor er det skønt og livsbekræftende. Tænk sig, at det måske lysner for de kedelige og søvnige pølsevogne i Aarhus. Frederiksbjerg Torv har i hvert fald bevist, det kan lade sig gøre.
Ubetinget ros herfra
Lad os håbe, at pølsemanden på Frederiksbjerg fortsætter med at løfte niveauet, og smagen. Han gør det godt, og har allerede efter få måneder fornyet “hotdog”scenen i Aarhus betragteligt. Faktisk mere end der er sket siden 1944, hvor Børnenes Kontor startede med sine pølsevogne. De fem dogs var på hver sin måde gode. Der var velsmag i dem, og ingen af dem faldt igennem. Kenneth Hansen fortsætter med at udvikle nye dogs, og der er ingen tvivl om, at han kan noget. Han tør at prøve noget nyt. Befriende, og ikke mindst på høje tid, at der sker noget på hotdog-området i Aarhus.
Lad os håbe, at mastodonten, Steff-Houlberg, og Børnenes Kontor vil åbne op for endnu mere mangfoldighed og mere hjemmelavet fastfood. Det er den vej udviklingen går. Men det har de vist været ligeglade med. Min respekt for pølsemanden på Frederiksbjerg Torv er stor. Rigtig stor. Anbefalingen til Aarhus’ nye hotdog deli eller joint er vores aller bedste. Om de løber med prisen for byens bedste fastfood, ved jeg ikke. Men hvis der bare er en smule retfærdighed til, så vinder Pølsehuset på Frederiksbjerg Torv, hvis du spørge os på Aarhus Update.
Frederiksbjerg Torvs Pølsevogn
Frederiksbjerg Torv 1
8000 Aarhus C