Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Rigeligt med smagsprøver i Det Nye Nordiske Snapseunivers

Af Michael Qureshi

Hjemmelavet snaps er efterhånden blevet en udbredt hobby. En af dem, der i den grad har taget snapsen til sig, er Niels Stærup. Han lavede sin første snaps for over 40 år siden – det var endda en havtornsnaps. Forud for sin tid må man sige! Derfor skulle det nye nordiske snapseunivers ved Niels Stærup på Food Festivalen selvfølgelig have et besøg. Jeg købte en billet til dagens snapseworkshop.

Niels Stærup - Foodfestival 2015

Masser af smagsprøver

Niels har fem forskellige hjemmeblandede snapse med, en æblesnaps, en tyttebærsnaps, en havtornsnaps, en kvansnaps og en ren gransnaps. Vi fik smagsprøver af dem alle, så vi kunne beslutte, hvilken en, vi selv ville lave.

Æblesnaps 2015 - Foodfestival

Selvom udvalget af de forskellige slags snaps var besluttet på forhånd, kunne vi sagtens selv komme med ændringer til vores personlige snaps. Vi valgte æblesnapsen, men ville gerne have mere markant æblesmag og mindre jul i form af kanel, stjerneanis og nelliker. Det var ikke noget problem, Niels Stærup var yderst lydhør og fulgte gæsternes ønsker.

God til madlavning

De mere skrappe snapse, kvansnapsen og gransnapsen er god at blande med forskellige ingredienser, og man kan sagtens sætte sit personlige præg på brændevinen i form af forskellige smage. Det er kun ens egen fantasi, der sætter grænsen.

Snapseworkshop - Foodfestival 2015

Niels Stærup anbefalede også at tilsætte et skvæt snaps i gryderne derhjemme, for at give sovs og gryderetter ekstra dybde. Man kan også marinere sin bøf i snaps. Mulighederne er mange.

 

Helbredelse og sundhed

Mange planter og urter har været kendte for sine helbredende  egenskaber i mange tusinder år, men desværre er meget af denne viden så småt gået i glemmebogen med den moderne videnskabs indtog. Niels Stærup ser det som en af sine fornemste opgaver at samle denne viden sammen og formidle den videre, så rådene ikke går i glemmebogen.

 

Der er for eksempel urter, der indeholder det samme som receptpligtige lykkepiller, du kan finde planter mod diarre, hæmorider, myg, betændelsestilstande i kroppen og meget mere.

Man kan lave snaps på den meste - Foodfestival 2015

Vi skal ikke her opfordre til at drikke store mængder brændevin, men det er spændende, særligt fordi de fleste næringsstoffer i planterne bliver bevaret, når de blandes til kryddersnaps.

 

Ikke helt hjemmelavet

Selvom der i programmet står, at man kan lave sin egen hjemmelavede nordiske snaps, skal det nævnes, at man ikke selv blander de forskellige ingredienser sammen, det gør Niels Stærup og hans personale. Så en egentlig workshop i traditionel forstand er det ikke. Men det gør ikke noget, så kan man koncentrere sig om at snakke om snaps uden at få fedtede fingre.

Niels Stærup fylder sprit på - Foodfestival 2015

Prisen er 75 kroner for en halv liter snaps, og det er helt sikkert pengene værd. Niels Stærup og hans ansatte er venlige og imødekommende mennesker med en kæmpe viden om snaps. En dejlig oplevelse på Food Festival, der ikke tog meget mere end et kvarter, men vi gik derfra med vores helt eget produkt. Vi glæder os til om to uger, hvor første prøvesmagning venter.

 

 

Del artikel

Andre læser også