//Det sker

Salling Fondene donerer historisk beløb til Aarhus Teater

Af Redaktionen

Aarhus Teater modtager en historisk donation på 50 millioner kroner fra Købmand Herman Sallings Fond til en total renovering af Store Scenes tekniske udstyr. Frugten af den fornemme donation – den største, der nogensinde er givet til den østjyske landsdelsscene – høstes i efteråret 2018, hvor Aarhus Teater vil fremstå som et teknisk moderne og fremtidssikret teater til glæde for scenekunsten og for publikum.

 

Nedslidt teknik

Den nuværende tekniske bestykning på Store Scene er nedslidt, utidssvarende og mangelfuld i forhold til nye arbejdsmiljøkrav. En stor del af teatrets scenetræk skal ved lov udfases, hvilket medfører store økonomiske og mandskabsmæssige udgifter til vedligeholdelse. Teatrets drejescene er ligeledes nedslidt med både mekaniske og elektroniske svigt. Sceneelevatorer er upræcise og kræver megen vedligeholdelse. Dette er blot nogle af de scenetekniske udfordringer, som Aarhus Teater står overfor på Store Scene. Med fondsmidlerne fra Købmand Herman Sallings Fond bliver det nu muligt at bringe alle områder op til nutid og fremtidssikret standard med hensyn til energi, lyd- og lysoplevelser, scenografiske udviklingsmuligheder og ikke mindst integrerede tekniske løsninger kombineret med arkitektoniske tilbageføringer og tilpasninger.

 

Tiltrængt renovering

Direktør Henning Kærsgaard fortæller: Aarhus Teater er et totalt fredet hus fra år 1900 og det er i det hele taget meget kostbart at røre ved bygningen. Når vi så samtidigt laver en så omfattende modernisering af de tekniske forhold på Store Scene, hvor hele det 21 meter høje scenetårn strippes fra gulv til loft for igen at blive bygget op med moderne udstyr, og den gamle drejescene udskiftes med en tidsvarende, så koster det ekstraordinært mange penge. Udsigten til flere offentligt støttekroner til kultur ser ikke ud til at være til stede, og det er ganske enkelt ikke muligt at gennemføre et så stort projekt med driftsmidler. Derfor er det afgørende at finde nye finansieringsmodeller, og her spiller fondene generelt en meget vigtig rolle – og Salling Fondene i særdeleshed for det østjyske kulturliv.

 

Tredje donation fra Salling Fondene

Aarhus Teater har i forvejen været begunstiget af donationer fra Købmand Herman Sallings Fond. I 2011 donerede Salling Fondene 12,7 mio. kr. til en gennemgribende renovering af Scala-scenen og publikumsområderne på Scala, i Scala Foyer og billetkontoret. I 2013 overrakte Salling Fondene 23,1 mio. kr. til restaurering af publikumsområderne på og omkring Store Scene samt en modernisering af skuespillernes rammer bag scenen.


Henning Kærsgaard siger, “vi kan næsten ikke give nok udtryk for, hvad denne og de forrige donationer fra Salling Fondene betyder for vores 116-årige gamle hus. Aarhus Teater vil fremstå som et totalt renoveret teater for vores publikum og fuldt ud leve op til de moderne tekniske krav, der stilles for at producere og videreudvikle nutidig scenekunst på højeste niveau. Med den uvurderlige fondsstøtte vil Aarhus Teater være fremtidssikret de næste 50 år, og det skylder vi Karin Salling og den øvrige fondsbestyrelse en kæmpe tak for”.

 

Storforbruger af kulturlivet

Karin Salling, næstformand i Salling Fondene og enke efter Dansk Supermarkeds stifter Herman Salling, fortæller: Jeg er glad for, at Salling Fondene – takket være min mands livsværk– kan give tilbage til samfundet i form af årlige donationer til kultur, kirke, sport og velgørenhed. Jeg er storforbruger af kulturlivet, og Aarhus Teater er en stor og værdifuld kulturinstitution i Østjylland, som jeg nyder at komme i. Derfor er det mig en stor fornøjelse, at vi med denne donation, som er den største i 2016, kan være med til at sikre, at Aarhus også fremover har et smukt, professionelt og velfungerende teater af højeste kvalitet.

Projektet igangsættes til maj 2018 og forventes færdigt i oktober. Moderniseringsarbejdet betyder, at det i sæson 2018/19 kun vil være muligt at producere 3 i modsætning til normalt fire forestillinger på Store Scene.

 

Det sker Se alle

Udvalgte artikler Se alle