Tiden står stille – Skovmøllen i Marselisborgskoven

Hold da op, hvor er der kommet liv i den gamle Skovmølle. En efterårsdag i den idylliske mølle er opkvikkende medicin for sjælen. Farverne i den smukke efterårsskov danner baggrunden for Moesgaard Skovmølle. Det gamle traktørsted ligger langt ude i skoven, men tæt på Moesgaard Museum og ikke langt fra Moesgaard strand. Den gamle vandmølle fungerer endnu, dog kun til udvalgte arrangementer.

Restaurant Skovmøllen

For et par måneder siden overtog Anders Udengaard og Rune Aaby forpagtningen. Makkerparret driver også Restaurant Unico ved golfklubben i Højbjerg. Så der er kommet nye tider på Skovmøllen, og ambitionerne er at få hævet madniveauet – ikke bare til frokost men også om aftenen og ikke mindst til søndagsbrunchen.

Møllesøen ved Skovmøllen i Marselisborgskoven

Et attraktivt udflugtsmål

Skovmøllen, som er ejet af Moesgaard Museum, ligger lige ud til Giber Å. Vejen dertil er ikke let, men med en GPS eller et kort, er opgaven overkommelig. Der er også noget særligt over steder, som er godt gemte, og som man skal lede efter. Jeg tror dog, at de fleste aarhusianere kender stedet, som har været et yndet udflugtsmål siden starten af 1800-tallet.

Den gamle vandmølle

Smørrebrød på højt niveau

Smørrebrød har for alvor fået en renæssance inden for de seneste par år, ikke mindst takket være smørrebrødsrestauranterne Ida Davidsen, Aamanns og Restaurant Schønnemann, der serverer henholdsvis moderne og klassiske udgaver af det traditionsrige stykke mad. Skovmøllen har speciale i dansk frokost og dermed også smørrebrød.

Brødet, er en helt afgørende komponent for ethvert stykke smørrebrød med respekt for sig selv. Hvis brødet er nybagt og i den tykke ende. Fugtighed og smagen var godt – ja, et godt brød kan det løfte meget middelmådigt pålæg. Jeg synes dig, at brødet var for tyk. Det tog for meget smag fra pålægget.

Sådan skal brød smage - på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Første stykke var med tykke skiver gravad laks og den klassiske mørke rævesovs. Som pynt var der tynde skiver bladselleri, dild og radiser. Laksen var hjemmegravet og mør. På Skovmøllen var der ingen middelmådighed. Brødet nybagt og i den grad velsmagende. Konsistensen var god, hverken for hård eller blød. Vi var tilfredse, dog var skiverne tykkere, end vi normalt ser det.

Gravad laks med klassisk mørke rævesovs på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Andet stykke var med okseculotte, frisk peberrodssalat, agurkeskiver, tynde skiver rødløg og en hjemmelavet pickles. Brødet var nybagt og i en tykkelse XL. Men det skal læses som positivt. Brødet løfter smørrebrødet op blandt de bedste stykker, vi har smagt. Prisen er 100 kroner. Det er faktisk en fair pris. Stykket er så stort, at man faktisk godt kan blive mæt af et stykke. Dog spiste vi to stykker, men blev også så mætte, at vi sprang desserten over.

Okseculotte, frisk peberrodssalat, agurkeskiver, tynde skiver rødløg og en hjemmelavet pickles på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Frokosttallerkenen koster 200 kroner. Den varierer. Vi fik pocheret æg i en hummerbisque. En let og velsmagende start.

Pocheret æg i en hummerbisque på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Dernæst var der røget laks med rygeostcreme, ristet rugbrød, æble og dild. Tredje indslag var røget dyrekølle, blomkålspuré og ribs. Som afslutning var der tre Arla Unika oste. Maltosten, Gecko og den kendte Høgelundgård. Alle tre var sikre valg – og oste vi har spist masser af gange, men oste man aldrig bliver trætte af. Alle fire indslag gjorde det godt, så kun ros til frokosttallerkenen.

Dagens frokosttallerken på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Vi sluttede af med kaffe og Petit Fours. Der var to små hjemmelavede kager og en chokolade. Småt men godt var ordene, men vi var jo også allerede godt mætte.

Petit Four på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Stor ros til øllet

På hanerne har man Aarhus Bryghus. Godt øl og dansk frokost hører sammen, så derfor vil vi gerne rose Skovmøllen for at tage både øl og snapsudvalg seriøst. Aarhus Ekstra Pilsner er en anbefaling værdig til smørrebrød. Klosterbryggen, med den gode bitterhed er også en udmærket frokostøl, som kan gå til de fleste  danske frokoster.

Pilsner fra Aarhus Bryghus på Skovmøllen

Betjening med humor og smil

Vores tjenere den dag var begge unge. En af hvert køn. Den unge mand var den klassiske, høflige, diskrete og dannede type. Hans kvindelige makker var mere den friske type, som et par gange sagde, at hun lige skulle spørge køkkenet, da hun ikke var helt skarp på maden. Det skete med et smil og på den hudløse ærlige måde, hvilket vi sætter mere pris på, end en tjener som gætter sig lidt frem. Helt igennem en professionel og opmærksom betjening.

Stuen på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Vores overordnede vurdering er, at der er service og opmærksomhed på gæsterne. Da der er udeservering kræver det også en del mere tilstedeværelse, og det mestrede de fint.

Morten Korch stemning

Skovmøllen har noget over sig. De lavloftede stuer og møbler, matcher stilen i det gamle møllehus. Historien, skoven, vandmøllen, hyggen og de skæve gamle vægge er en del af restauranten. Det er svært at undgå at tænke tilbage i tiden. Man sidder på bænke med puder i ryggen, eller på polsteret stole ved forskellige gamle borde. Forskelligheden gør bare lokalerne endnu mere hjemlige. Der er noget maskulint ved at komme ind fra skoven, og sætte sig til at spise i de lune stuer. Vi manglede bare et par jagthunde og en åben pejs, hvor de kunne ligge foran.

De gamle træbænke på Skovmøllen i Marselisborgskoven

Linje 18 tur og retur

Vi var godt nok i bil, den dag vi anmeldte Skovmøllen, men der går bybus til Moesgaard Museum. Fra museet og ned til Skovmøllen er der en lille kilometer, og turen gennem den gamle herregård og ned gennem skoven gør kun humøret og appetitten endnu bedre. Da et spisested som Skovmøllen nærmest ligger op til øl, snaps eller vin til maden, så er transport selvfølgelig noget, man skal overveje grundigt.

Vejen ned til Skovmøllen i Marselisborgskoven

Det gamle møllehus ved Skovmøllen i Marselisborgskoven

Priserne er generelt meget rimelige. Faktisk er de i den lave ende, for en frokostrestaurant på det her niveau. Et stykke smørrebrød var nok til at mætte det kvindelige anmelder. En klar anbefaling skal lyde fra Byens Spiseguide.

Restaurant Skovmøllen

Skovmøllevej 51
8270 Højbjerg
Email: mail@skovmollen.dk
Telefon: +45 86 27 12 14
Link til hjemmeside
 

 

Del:Share on Facebook35Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

6 kommentarer til “Tiden står stille – Skovmøllen i Marselisborgskoven”

  1. Schmidt, Birthe

    Hej,
    vi var i dag söndag pä Skovmöllen med 2 personer og fik en gang kaffe og 2 smä kager (lidt som lagkage men meget smä).
    betalte dkr. 140,–.
    Kan dette väre rigtigt eller er der evt. regnet forkert ?
    Vi mente, det er ekstremt dyrt.

    Mvh Birthe Schmidt

    Svar
    • Redaktionen

      Hej Birthe
      Det lyder ikke godt. Hvad var det for nogle kager?
      Vh Jan

      Svar
  2. Karoline

    Ja. Det kan passe. Ikke usædvanlig pris.
    Kaffe x 2 = 80 DKR
    Kage x 2 = 60 DKR
    = 140 DKR

    Svar
    • Redaktionen

      Nej, det lyder ikke dyrt, Karoline. Dejligt med noget konkret:)
      Vh Jan

      Svar
  3. jens dolleris bertelsen

    jeg har kommet paa skovmøllekroen siden 1962, boede i Odder og Aarhus. Jeg har haft tonsvis af kunder med mig idet jeg drev exportvirksomhed. Alle var tilfredse, specielt deres røgede raadyr paa rugbrød eller franskbrød var noget vi altid gik for. Eller æggekagen. Prisen 140 kr. ligger maaske i den høje ende, men her paa en god restaurant paa Fur betaler vi samme pris. Det er svært at vænne sig til at en krone er blevet saa meget mindre værd. Specielt dersom man er pensionist.

    Svar
  4. jens dolleris bertelsen

    kommentar til lillebror som ikke kan forstaa at man vokser i omkreds dersom man spiser sundt.
    fordi voksne ønsker at blive endnu sundere. Tykkelsen har ikke noget med sundheden at gøre. Min læge forklarede mig, at dersom jeg tabte mig, ja saa var der mulighed for kræft. saa spis du dig blot sund, tyk og rask.

    Svar

Skriv et svar