Tiden står stille – Skovmøllen i Marselisborgskoven
Hold da op, hvor er der kommet liv i den gamle Skovmølle. En efterårsdag i den idylliske mølle er opkvikkende medicin for sjælen. Farverne i den smukke efterårsskov danner baggrunden for Moesgaard Skovmølle. Det gamle traktørsted ligger langt ude i skoven, men tæt på Moesgaard Museum og ikke langt fra Moesgaard strand. Den gamle vandmølle fungerer endnu, dog kun til udvalgte arrangementer.
For et par måneder siden overtog Anders Udengaard og Rune Aaby forpagtningen. Makkerparret driver også Restaurant Unico ved golfklubben i Højbjerg. Så der er kommet nye tider på Skovmøllen, og ambitionerne er at få hævet madniveauet – ikke bare til frokost men også om aftenen og ikke mindst til søndagsbrunchen.
Et attraktivt udflugtsmål
Skovmøllen, som er ejet af Moesgaard Museum, ligger lige ud til Giber Å. Vejen dertil er ikke let, men med en GPS eller et kort, er opgaven overkommelig. Der er også noget særligt over steder, som er godt gemte, og som man skal lede efter. Jeg tror dog, at de fleste aarhusianere kender stedet, som har været et yndet udflugtsmål siden starten af 1800-tallet.
Smørrebrød på højt niveau
Smørrebrød har for alvor fået en renæssance inden for de seneste par år, ikke mindst takket være smørrebrødsrestauranterne Ida Davidsen, Aamanns og Restaurant Schønnemann, der serverer henholdsvis moderne og klassiske udgaver af det traditionsrige stykke mad. Skovmøllen har speciale i dansk frokost og dermed også smørrebrød.
Brødet, er en helt afgørende komponent for ethvert stykke smørrebrød med respekt for sig selv. Hvis brødet er nybagt og i den tykke ende. Fugtighed og smagen var godt – ja, et godt brød kan det løfte meget middelmådigt pålæg. Jeg synes dig, at brødet var for tyk. Det tog for meget smag fra pålægget.
Første stykke var med tykke skiver gravad laks og den klassiske mørke rævesovs. Som pynt var der tynde skiver bladselleri, dild og radiser. Laksen var hjemmegravet og mør. På Skovmøllen var der ingen middelmådighed. Brødet nybagt og i den grad velsmagende. Konsistensen var god, hverken for hård eller blød. Vi var tilfredse, dog var skiverne tykkere, end vi normalt ser det.
Andet stykke var med okseculotte, frisk peberrodssalat, agurkeskiver, tynde skiver rødløg og en hjemmelavet pickles. Brødet var nybagt og i en tykkelse XL. Men det skal læses som positivt. Brødet løfter smørrebrødet op blandt de bedste stykker, vi har smagt. Prisen er 100 kroner. Det er faktisk en fair pris. Stykket er så stort, at man faktisk godt kan blive mæt af et stykke. Dog spiste vi to stykker, men blev også så mætte, at vi sprang desserten over.
Frokosttallerkenen koster 200 kroner. Den varierer. Vi fik pocheret æg i en hummerbisque. En let og velsmagende start.
Dernæst var der røget laks med rygeostcreme, ristet rugbrød, æble og dild. Tredje indslag var røget dyrekølle, blomkålspuré og ribs. Som afslutning var der tre Arla Unika oste. Maltosten, Gecko og den kendte Høgelundgård. Alle tre var sikre valg – og oste vi har spist masser af gange, men oste man aldrig bliver trætte af. Alle fire indslag gjorde det godt, så kun ros til frokosttallerkenen.
Vi sluttede af med kaffe og Petit Fours. Der var to små hjemmelavede kager og en chokolade. Småt men godt var ordene, men vi var jo også allerede godt mætte.
Stor ros til øllet
På hanerne har man Aarhus Bryghus. Godt øl og dansk frokost hører sammen, så derfor vil vi gerne rose Skovmøllen for at tage både øl og snapsudvalg seriøst. Aarhus Ekstra Pilsner er en anbefaling værdig til smørrebrød. Klosterbryggen, med den gode bitterhed er også en udmærket frokostøl, som kan gå til de fleste danske frokoster.
Betjening med humor og smil
Vores tjenere den dag var begge unge. En af hvert køn. Den unge mand var den klassiske, høflige, diskrete og dannede type. Hans kvindelige makker var mere den friske type, som et par gange sagde, at hun lige skulle spørge køkkenet, da hun ikke var helt skarp på maden. Det skete med et smil og på den hudløse ærlige måde, hvilket vi sætter mere pris på, end en tjener som gætter sig lidt frem. Helt igennem en professionel og opmærksom betjening.
Vores overordnede vurdering er, at der er service og opmærksomhed på gæsterne. Da der er udeservering kræver det også en del mere tilstedeværelse, og det mestrede de fint.
Morten Korch stemning
Skovmøllen har noget over sig. De lavloftede stuer og møbler, matcher stilen i det gamle møllehus. Historien, skoven, vandmøllen, hyggen og de skæve gamle vægge er en del af restauranten. Det er svært at undgå at tænke tilbage i tiden. Man sidder på bænke med puder i ryggen, eller på polsteret stole ved forskellige gamle borde. Forskelligheden gør bare lokalerne endnu mere hjemlige. Der er noget maskulint ved at komme ind fra skoven, og sætte sig til at spise i de lune stuer. Vi manglede bare et par jagthunde og en åben pejs, hvor de kunne ligge foran.
Linje 18 tur og retur
Vi var godt nok i bil, den dag vi anmeldte Skovmøllen, men der går bybus til Moesgaard Museum. Fra museet og ned til Skovmøllen er der en lille kilometer, og turen gennem den gamle herregård og ned gennem skoven gør kun humøret og appetitten endnu bedre. Da et spisested som Skovmøllen nærmest ligger op til øl, snaps eller vin til maden, så er transport selvfølgelig noget, man skal overveje grundigt.
Priserne er generelt meget rimelige. Faktisk er de i den lave ende, for en frokostrestaurant på det her niveau. Et stykke smørrebrød var nok til at mætte det kvindelige anmelder. En klar anbefaling skal lyde fra Byens Spiseguide.
Restaurant Skovmøllen
Skovmøllevej 51 8270 Højbjerg Email: mail@skovmollen.dk Telefon: +45 86 27 12 14 Link til hjemmeside[mappress mapid=”111″]