Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Søndagsfrokosten genopstår eller er på vej…

Af anders@sommersangdigital.dk

Og nej, det er ikke radioprogrammet, søndagsfrokosten, jeg hentyder til. Det er en rigtig frokost med mad og drikke. Vi har alle så pisse travlt. Alting skulle være lavet i går. Det gælder om at følge med, tiden går og er vigtigere end nogensinde før. At komme nogenlunde til tiden er vigtigt. Det er en daglig kamp at nå det hele. Men sådan er det, åbenbart.

 

Har vi altid for travlt – eller er det bare en syg undskyldning?

Det med, at have tid til at stoppe op og lytte til hinanden, vel at mærke uden at have mobilen i hånden eller liggende mellem benene, bliver in. Tro det eller ej.

Vores behov for at møde dem, vi holder af, bliver større og større i en ellers mere fjern verden. De første tendenser ser vi allerede. Vi sætter tid af til hinanden, ikke bare spontant, men vi planlægger at ses med dem, som vi gider ses med. Men har vi ikke altid gjort det? Jo, det har vi, men eftersom de sociale medier og internettet har tilfredsstillet en stor del af vores sociale behov, så har vi haft en faldende trang til at mødes med folk i den virkelige verden. Det offentlige rum, i landets større byer, bliver et mere og mere eftertragtede sted at mødes. Vi søger i højre grad væk fra hjemmet.

 

Vi skal sgu ses

Men flere og flere gør op med det. De vil se familie og venner fysisk – gerne i samme rum. Nu inviterer vi, igen, til middage og frokoster hjemme hos os selv, eller i det offentlige rum. Sidstnævnte ser vi specielt i de større byer, hvor det er in at mødes på restauranter og caféer. Se bare store og gode restauranter, som Restaurant Varna og Koch‘erne i Aarhus. De har slået sig op på en overdådig søndagsbrunch, hvor maden er kvalitet og velsmagende. Her er nogle gange en fire – fem ugers ventetid på et bord, og det er ikke helt små restauranter, vi har med at gøre. Varna kan tage 200 – 250 gæster til deres søndagsbrunch.

 

Skål for frokosten

Søndagsfrokosten bliver det nye sort. Om den bliver med varm eller kold mad er underordnet, men en ting er sikker, og det er, at maden ikke bliver, som den var i 50’erne. Vi vil også se, at børn og unge får en anden rolle i nutidens søndagsfrokoster. De vil blive en mere aktiv del, og være med til at bestemme og arrangere dem. Lad os håbe, restauratørerne opdager muligheden, og kan finde ud af at lave noget ordentlig mad, uden det koster en formue. Jeg har aldrig set så mange mennesker, som går ud og spiser om søndagen i København og Aarhus. Pudsigt nok, vælger mange restauranter at holde helt lukket om søndagen, hvilket blot giver mere at lave til dem, som har åben.

 

Opgør med ”gør det selv” ?

I dag har jeg lige spist en fin søndagsfrokost, på en af byens gode og stabile restauranter. Prisen blev 240 kroner inklusiv drikkevarer per voksen. Vi var ni personer i alle aldre. Efter godt to en halv times samvær tog vi hver til sit. Sjovt nok gik tiden så hurtig, at vi ikke tjekkede vores mobiler imens. Det er en god måde at mødes og være sammen på. Bedst af alt, er man fri for at stå i køkkenet en halv dag og lave mad. Vi gider ikke lege ”gør det selv folk” i køkkenet derhjemme, så vores søndagsfrokoster foregår ude i byen. Søndag er søndag, og det er stadigvæk den dag, hvor de fleste af os holder fri. Men jeg tror på, at det er familie/venner/nabo – frokosten, der får en renæssance, og ikke kun på en bestemt ugedag.

 

Påskefrokosten står for døren, men inden længe kommer også forårsfrokosten, sommerfrokosten og så videre. Lad os slå en skål for frokosten!

Skrevet af Jan Lind Pedersen 

 

Del artikel

Andre læser også