Søren Stiller og World Cup Tasters Championship

Kaffemesteren, Søren Stiller, fra baggården i Klostergade, er vel hjemme i Aarhus igen. Måske har du ikke opdaget, at han har været væk, men det har han. Denne gang er det fra Budapest, hvor kaffemesterskabet, World Cup Tasters Championship, er løbet af stablen. Her var Søren Stiller en af de bærende kræfter bag.

 

Højt fagligt niveau

For to år siden stod Søren Stiller for at riste kaffen og brygge den til World Cup mesterskaberne. I år var det et internationalt samarbejde med Verdens bedste kafferister fra Rumænien, Alexanderu Niculae.

Søren Stiller er en efterspurgt herre på den internationale kaffescene. Det er der ikke noget nyt i, men hvor er det fedt for Aarhus at have en kapacitet som Søren Stiller. Hans faglighed, viden om kaffe og ikke mindst ristning af bønner er helt unik. Det er grunden til, at han er blevet udvalgt til at sammensætte og brygge kaffen til de 42 nationale mestre, som konkurrerede om, at blive verdensmester i disciplinen “cupping”.

 

Hvad er cupping så?

Hvis du troede, at vinsmagninger var elitært og nørdet, så skal du bare se, hvordan en cupping foregår. Det er det vildeste kaffenørderi, du kan forestille dig. Nu findes der ikke noget ord på dansk for cupping. Men cupping er en disciplin, hvor man med en cupping-ske smager på kaffe brygget på forskellige bønner. Du får tre forskellige kopper med tre forskellige kaffer i. Til World Cup Tasters Championship er der 94 forskellige triangulære sæt, hvilket betyder 3 kaffer, hvor 2 er ens, og en er uens. Et sæt tager otte minutter, og her skal man smage på otte sæt, bestående af tre forskellige kaffebønner. Opgaven er så at finde den kaffe, som ikke kommer fra samme område som de to andre. Det kræver selvsagt meget af deltagerne, men måske mere af dem, som skal finde bønnerne og riste dem. Her er Søren Stiller fra Aarhus en af mændene bag ristningen af samtlige bønner, til de tre dage mesterskabet varer.

 

Et kendt ansigt på den internationale kaffescene

Paradoksalt nok, så er Søren Stiller mere kendt i udlandet, end han er i Aarhus – i hvert fald i kredse hvor kaffe på professionel plan indgår. Nuvel, vi er da en del, som nyder Søren Stillers kaffebønner og enorme kaffeviden hos Great Coffee. Der er ofte bud fra udlandet efter manden i baggården, men som han fortæller, så er der jo også en kaffebar og en pæn sjat kunder, som skal have noget kaffe på bordet. Så det er kun, når tiden tillader det, at han tager en tørn i udlandet.

 

Den, der har evnen, har pligten

Søren Stiller er nordjyde med deraf følger. Han praler ikke, og fremhæver ikke sin person. Befriende i en tid, hvor mange vil gå langt for at få opmærksomhed. Han lavede alt arbejdet i Budapest. Det er dyrt at være dernede, da han lukkede Great Coffee i den uge, han var til mesterskabet i Budapest. Det koster selvsagt en pæn sjat penge, men for mennesker som Søren Stiller, er det blot en selvfølge, man gør det – også selvom det er benhårdt arbejde.  

 

Alting har sin pris

Faglighed i kaffebranchen og det at bidrage til bedre kaffe er en selvfølge for Søren, som dog erkender, at det koster meget tid og penge at rejse verden rundt for kaffens skyld. Bare mesterskabet her kostede en uges lukning af Great Coffee. Det er ikke billigt, plus den tid der gik med forberedelserne i Budapest. Men for Søren Stiller er det en selvfølge, og han vil gerne markere sig internationalt, og være med til at skabe forandringer inden for den kaffeverden, som han i høj grad elsker. At Great Coffee ligger i Aarhus, skal vi bare være glade for. Husk lige næste gang, du besøger Søren Stiller i baggården, at give et par rosende ord med på vejen. Han fortjener det – for den gode kaffes skyld.

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar