Sota sushi – intet mindre end fantastisk

Vi har at gøre med en sushi-restaurant udover det sædvanlige – måske en af Danmarks bedste. Aarhus Update er på evig jagt efter gode spisesteder i Århus – og her er der for alvor bid. Stemingen er eksklusiv og indretningen er stilfuld og enkel. Vores forventninger er høje til maden – den bliver ikke mindre af at se den flotte indretning og personalets aktivitet. Hold op de er imødekommende hos Sota sushi. Hvem sagde, at Aarhus ikke kunne matche Alex sushi i Oslo og København? Vores vurdering er, at det kan Sota sushi godt, også selvom det ligger i Jylland.

 

Af Jan L. Pedersen

Gæsterne på Sota sushi er uden tvivl kvalitetsbevidste. Det er ikke første gang de har smagt sushi og mange af gæsterne ved hvad de kommer efter. Mon ikke flere af dem udemærket er klar over, at Sota sushi efter 3 år i Vestergade er blevet en IN sted i Århus. Vestergade har ændret sig meget de sidste år. Gaden er fyldt med liv, små butikker skyder livligt op, den er fyldt med iværksættere som brænder igennem med deres virksomheder.

Vi kommer denne mandag aften til en fuld restaurant, hvilket fortæller Sota sushi er et populær spisested. Det er ikke første gang vi er her, så vi ved godt det er et efterspurgt sted. Vi kunne ikke få et bord, men den søde og yderst opmærksomme tjener var meget imødekommende og fik os overtalt til at tage plads ved de høje borde ud mod Vestergade. Der sad i forvejen en del andre gæster, som ventede på bord eller var igang med deres mad.

Maden

Menukortet er på ingen måde småt – tværtimod. Du bliver ikke skuffet over udvalget på Sota Sushi – det er absolut stort. Vi valgte sushi, som iøvrigt er Japans nationalret og har en historie der går flere tusinde år tilbage. Det var kun sammenligningens skyld, da aarhusupdate.dk er igang med at lave en sushi-guide til udenlandske turister. Priserne på en menu starter ved 90 kroner og går op til 880 kroner, men her får du også 72 stykker sushi. Vi valgte at prøve tre forskellige menuer. Det første valg var en “choice 2”. Et meget nemt navn på en af menuerne. Prisen var 215 kroner med 8 stykker uramaki. Det var en stor portion med 3 laks, 3 tun og 3 rejer – meget klassisk. Der var også 3 stykker gunkan, en med lakserogn, en med kammusling, en med laks med japansk mayo og hvidløg. De 8 stykker uramaki var crispy ebi, som bestod af tempura rejer, chili sauce, unagi sauce, avocado, massago, rullet i mixed sesam. Smagen var helt i top – flot sammensætning. Det eneste negavtive er at 8 ens stykker måske er for meget for nogen – og dog.

Soho menuen tiltækker mange mandlige gæster – hvorfor vides ikke, men et gæt kunne være fordi den er med 5 stykker oksekød i rispapir og goma sauce. Dejligt at blive overrasket når man spiser sushi. Udover det, bestod den af 6 stykker nigri – 2 med laks, den ene med almindelig laks, og den anden med den mere specielle New York laks. Ellers var de andre med tun, hvidfisk, reje og inari. De 4 stykker uramaki er California, spicy tuna, krebs de luxe og alaska. Der var også 3 stykker futo maki, 2 stykker ebi tempura og vegetarian big. Alt i alt var det en stor menu, man blev mæt, men på den gode måde.

Den trejde menu var en Wasa menu til 190 kroner. Grunden var primært variationen og I mindre grad udvalget. Der var 8 nigiri. Blandingen er helt perfekt. Der var tun, laks, hvidfisk, rejer, laks New York, inari, and og oksekød. Især vil jeg fremhæve New York laksen, og oksekødet af rib eye der var mør som smør. De 2  futo maki med ebi tempura som var tempura rejer, massago, chili sauce, avocado, forårsløg & unagi sauce. Den næste var en vegetarian big med avocado, sukkerært, gulerod og inari. I menuen var der også 4 uramaki. Den første var en California med crabstiks, avocado, agurk, rullet i hvid sesam. Smagen var balanceret, dog uden på nogen måde at være neutral.Spicy tuna indeholdt udover tun, spicy sauce, massago, forårsløg, rullet i chili sesam. Chili sesam gør uden tvivl underværker og er med til at give mere smag til den lidt neutrale tun. Den trejde uramaki var en krebs de luxe med krebsehaler, avocado, agurk og rullet i tobiko. Den var flot at se på, men ikke min favorit. Til sidst spiste jeg en alaska med laks, creamet ost, avocado og augurk. Den var rullet i massago. Smagen var helt i top, et helt igennem flot stykke sushi med en god unik smag.

Generelt kan vi konkludere, at fisken smeltede på tungen. Sjældent har jeg fået sushi i Danmark, der smagte så frisk – på den gode måde. Det virkede utrolig autentisk og intet var overladt til tilfældighederne.

Der er nok at drikke – udvalget er okay

Noget der trækker op hos Sota sushi er deres vinkort. Det er sjældent vi et så varieret vinkort på sushi-restauranter. Vi valgte en Pouilly fume, Masson – blondelet til 410 kroner. Et overraskende godt valg til sushi – lidt bagklog har man jo til at være. Den var meget tør og med en gennemtrængende frugtrig smag.

Der er flere gode øl at vælge mellem og ikke mindst et imponerene udvalg af sake – japanske risvin. Sake er iøvrigt Japans nationaldrik og findes i et utal at varianter. Postevand er gratis. Vandet kommer iskold med en stav af aktivt kul, meget dekorativt at se på.

Kamp til stregen

Dejligt at Aarhus kan matche København (også) på sushi-restauranter – det vi oplevende denne aften giver så meget baghjul til hele Sjælland. Jyllandspostens madanmelder, Lone Ryg Olesen giver i sin anmeldelse den 19. oktober 2011 fem stjerner til Sota sushi. Denne bedømmelse er jeg mere end enig i, det er helt sikkert ikke for meget, også selvom vi ikke på denne spiseguide ikke giver stjerner eller kokkehuer. Så hvis du er til sushi og vil smage noget af det ypperligste i Aarhus så må du forbi Sota sushi i Vestergade.   Hos Sota sushi er kerneværdierne gode råvarer og en intim atmosfære, og det lever de ret overlegent op til. Omgivelserne er moderne, stilrene og indbydende. I baren, der skaber kernen i restauranten, er der åbent ind til sushikøkkenet. Med lidt held kan man se kokkene stå og tilberede sushien – live. Det er et kunstværk i sig selv, at se kokkene skabe den bestilling man har afgivet til tjeneren, og de tager sig god tid til at kreere menuen, intet sjusk her.

Tjeneren var yderst venlig og kompetent. Han havde en stor viden og indsigt i det japanske køkken, og kunne præsenterer samlige stykker sushi fejlfrit. Til sidst har Sota sushi som noget nyt åbent fredag og lørdag fra kl. 12.00, så det er oplagt at spise frokosten der, da det er nemmere at får et bord til frokost.

Sota sushi bar

Vestergade 47
8000 Aarhus
Telefon 86 47 47 88 – telefonen er åben fra kl. 13:00
Mail info@sotasushibar.dk
 

Åbningstider

mandag – torsdag fra 16:00 – 22:00
fredag – lørdag fra 12:00 – 23:00
søndag fra 16:00 – 22:00

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar