Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer

Af Henrik Thierlein
Ballen Havn på Samsø. Foto: Visit Samsø
Ballen Havn på Samsø. Foto: Visit Samsø

MigogAarhus er igen teamet op med gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand københavnerkender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.

Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides til Aarhus og resten af landet her.

Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til øhop i Kattegat, hvor de tre perler Læsø, Anholt og Samsø bliver indgående beskrevet i nævnte rækkefølge.

Sejl enten til en, to eller alle tre øer i Kattegat og bo på tre forskellige overnatningssteder, som vi gjorde: Luksushytte på campingplads på Læsø, pakhus på kajen på Anholt og endelig bo naturskønt på en mark med solnedgang på badehotel på Samsø.

Guide til øhop

Den brofaste forbindelse, også kaldet “Kattegatforbindelsen” er der lange udsigter til, når du skal krydse landet for at komme på øhop.

Derfor lejede vi en bil og begyndte vores rejse mod færgehavnen i Frederikshavn, hvorfra vi sejlede de skønne 90 minutter til Vesterø Havn på Læsø.

Jeg elsker simpelthen at sejle og se vand, og dette er blot én af seks færgeture på dette ø-hop.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Spis jomfruhummer på Læsø. Foto: Henrik Thierlein

Fra tang til kurbad på jomfruhummerøen Læsø

Ohøj landkrabber! Læsøfærgen lægger til kaj, og her behøver man ikke sætte sin GPS, for der er ikke mange muligheder for at køre forkert, selv ikke for mig, der kun kører bil maksimalt to gange om året. Kursen er sat til indkvartering i en luksushytte på Læsø Camping & Hytteby.

Disse hytter minder om små sommerhuse med Læsøhytterne og Excellenthytterne som stedets absolutte flagskibe. Har ikke boet i en campinghytte siden min mors og min cykeltur 1982, altså for 40 år siden, så det er skønt at være sammen med hende igen, blandt det venlige og imødekommende campingfolk på jomfruhummerøen Læsø.

Sulten melder sig, og så er det tilbage ved færgehavnen, hvor gourmet fiske- og skaldyrsrestaurantkonceptet VesterØl ligger i et gammelt frysehus. Stedet er det eneste hipstersted uden for fastlandet og er tildelt utallige priser de seneste år.

Når du ikke til Læsø i år, så er der en aflægger ved navn Vestervilde på Tidsvilde Hovedgade 66 i Nordsjælland. Begge steder har til tider en venteliste, der får Noma, Geranium og Alchemist til at blegne.

Fik du ikke bord i frysehuset på havnen, så har det 300 år gamle legendariske trelængede bindingsværkshotel Strandgaarden, som nu er omdøbt til VesterVenners Badehotel Strandgaarden, fra sæson 2022 hele 22 værelser og restaurant, og især køkkenet har fået en kærlig hånd, så det er her, det sner i år. Prøv badehotellets Smovse Middag.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Læsø Saltsyderi. Foto: Rebecca Green Cupido
Næste dag begiver vi os ud på øen for at opleve tre gastronomiske highlights, nemlig jomfruhummer, tang og salt. Læsø Saltsyderi, som startede som et historisk værksted på resterne af middelalderens sydehytter, er vel nok øens mest kendte virksomhed, og ligger på sydspidsen i et fantastisk naturlandskab.

Her kan du se, hvordan produktionen af det hvide guld foregår i sydehytterne, og i højsæsonen er der gratis rundvisninger, og besøget slutter af i saltboden, hvor du kan købe øens stolthed med hjem til madlavningen.

Ikke langt herfra er øens anden store gastrosatsning, nemlig Læsø Tang med deres mange unikke tangprodukter. Vi købte knækbrød, syltetøj og pesto, alt sammen med tang høstet i Kattegats rene farvand ud for Læsø. Sund og bæredygtig shopping.

Tang er ikke kun for ganen, men også for øjet her på øen. Museumsgården er en fantastisk måde at opleve, hvordan de boede i gamle dage rundt på øen. Huset står, med dets tangtage, som det blev forladt, da den sidste beboer døde i 1949.

Gå rundt i de skønne stuer, og se bl.a. læsødragter, og noget, der imponerede os, var maleriet “Læsøpige i Nationaldragt” af selveste malerikonet Michael Ancher.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Museumsgården på Læsø. Foto: Henrik Thierlein

Tag derefter rundt på cykel eller i bil på ”tanghusruten” og oplev, hvor mange huse der i de seneste år er sat i stand rundt på øen, så de karakteristiske overvældende tangtage bliver bevaret for eftertiden. Fænomenet er endda er på vej til at blive anerkendt på UNESCO’s verdenskulturarvsliste!

Turen går nu nordpå for delikatesser ved havnen i Huset Palsgaard på Østerby Havn hos Kitty & André Palsgaard. I delikatesseafdelingen finder du oksekød og Andrés hjemmelavede spege- og rullepølser af Læsø galloway-kvæg.

Få smurt en sandwich med det lækre, lokale kød, og smut ned på havnen eller ud til stranden, og nyd den med en lokal øl. Østerby Bryghus udvikler opskrifterne til de fem øl i Palsgaards bygning på havnen. Prøv øllen med honning eller porse fra øen, og glæd dig til øl med Læsøtang senere på året.

Check for øvrigt også datoen ud for Læsø Jomfruhummer Festival, og se, hvem der er i spil til årets “Den gyldne Jomfruhummerklo”.

Apropos skaldyr… Restaurant Hummerens Hus i Vesterø er Læsø, når det skal være traditionelt. Dagens fisk og altid et par hummerretter på kortet inkl. den obligatoriske nykogte jomfruhummer.

Det stråtægte hus fra 1872 var i en lang årrække museum på øen og ligger over for Læsø Kur i en nedlagt havnekirke, hvis du får lyst til forkælelse og velvære med Læsø-saltprodukter. Stedet tilbyder også yoga, vandreture og aquafitness i kurbadet.

Har du ikke fået nok af jomfruhummer eller havudsigt her på vestkysten, så er der garanti for solnedgang fra terrassen på Havnebakken Resturant & Hotel – et sted med badehotelstemning midt på bakken i byen og med udsigt til færgen til fastlandet.

Trænger du til en øl og et slag billiard med de lokale på byens brune værtshus, som jeg elsker at slutte dagen af med, så besøg naboens slyngelstue på Carlsens Hotelfør afgang næste dag til fastlandet.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Anholt. Foto: Sarah Green

Gin, ørkentur og hvide sandstrande på Anholt 

Turens anden ø ligger nærmere Sverige end Danmark, og med den næsten tre timer lange overfart med Grenaa-Anholt Færgefart er det øhoppets længste tur.

Bilen lader du stå på havnen i Grenaa, og på øen er det som turist kun muligt at komme rundt til fods, med cykel eller, som vi valgte, de geniale sightseeing-golfvogne til udlejning fra Anholt Vandrehjem Casablanca Hostel.

Men først er det tid til indkvartering på selve havnen 50 meter fra færgen på Pakhuset Anholt.

Helt enkle, lyse værelser, flere af dem med udsigt til solnedgangen. De nye værelser har eget bad og terrasse, og gårdhaven er nyrenoveret. Location, location, location med udsigt til havn og marina.

Tid til gin & tonic med lokal gin med denne udsigt? Pakhuset Anholt har eget mini-supermarked i bygningen, og her kan du købe Anholt Gin. Dråberne er lavet på fastlandet, men urter og bær – og for at det ikke skal være løgn Anholt-postevand – sejles over for at destillere denne lokale drink, hvorefter den sejles tilbage og sælges. Skål for de lokale råvarer… og postevand!

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Al got fra Havet. Foto: PR
På havnen er det også muligt at få mad med selv samme udsigt, nemlig på Al got fra Havet med limfjordsblåmuslinger eller læsø-jomfruhummer, og har du fået nok fra havet, så er det også muligt med lammefjordenskalve-ribeye her på kajen. Aftenen sluttes af på en af de mest originale barer, jeg har set. Helt ud til vandet og med en hemmelig kælder finder du Orakel Bar. Find vej med de oplyste lanterner i sandet. 

Næste dag er det ud med golfvognen og fuld speed mod Anholt Lufthavn (læs: landingsplads), hvor øens absolutte hovedattraktion ”Ørkenen”, Nordeuropas største lavhede, tæt på det ikoniske gamle fyr ligger.

Kør ad Ørkenvej gennem denne fantastiske og udanske natur, og fortsæt ud til stranden. Her tæt på fyret er der en stor bestand af den spættede sæl ved Totten, Anholts østligste punkt. Kilometervis af hvide sandstrande øen rundt. Husk badetøjet!

Midt på Anholt ligger den lille smukke kirke, hvor du ved siden af i en yndig have kan spise kager i Tanternes Hus, og på hovedgaden finder du bistrokøkkenet Ved Vejen, Anholt Bageri & Gartneri, og hvis alt går vel i denne sæson, ryger skorstenen på Anholt Røgeri.

Jeg har dog noget for havudsigter, så golfvognens kurs er sat mod klitterne, hvor Spiseriet Anholt holder til højt over landskabet med økologisk smørrebrød og surdejspizza, før afgangen mod Jyllands østkyst.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Friske grønsager på Samsø. Foto: Visit Samsø

Kartoffelmadder, dukkehuse og glamping på Samsø 

Syd for Aarhus ligger Hou Færgehavn, hvor Samsø Rederi på en time sejler til Sælvig på øhoppets største ø, som også kan besejles fra Kalundborg på Sjælland til Ballen på halvanden time.

Vi kan ikke tale Samsø uden at tale Samsøkartofler, og overalt på øen serveres kartoffelmad. Se ,hvem der i år vandt prisen for Samsøs Bedste Kartoffelmad, og hvilke restauranter der stillede op, og selv om konkurrencen er i maj, så er der gode muligheder for at smage på øens stolthed hele året på de deltagende restauranter, som tæller næsten alle.

Samsø Badehotel – Ilse Made med et engdrag foran og en lille kilde (deraf navnet Ilse Made) var blandt top 3 sidst til kartoffelprisen og er også stedet, vi overnatter på øen. Omringet af natur, marker og udsigt til solnedgang her på vestkysten er hotellet indrettet i lille gård fra 1906, og hotelværelserne er i en gammel svinestald med nok nogle af Danmarks smukkeste og mest specielle værelser.

Newyorker-stemning midt i Kattegat! Er du mere til glamping, så har stedet også to luksustelte med havudsigt. Restauranten serverer 2-4 retters menuer med fransk håndværk og råvarer fra det nordisk og gerne fra øen, og er du der flere dage som os, så sammensætter køkkenet gerne en anden menu på dag to.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Samsø Badehotel. Foto: PR

Efter morgenmaden er det ud at køre, og turen går forbi det nygotiske Brattingsborg Gods, hvor den eneste adelsfamilie på de tre øer stadig har til huse.

Grevskabet Danneskiold-Samsøe ejer stadig stedet, og jordene dækker over en fjerdedel af Samsøs rige muldjord. Det ses tydeligt, når man kører igennem de berømte rødkåls- og rødbedemarker, som producerer de syltesager, vi finder i landes supermarkeder.

Frokosten kan indtages i Ballen, hvor tidens store personligheder ankom med dampskib fra Odense og København, og østkystbyen er den dag i dag øens centrum for overnatning og spisesteder, hyggeligt strøet ud langs den lille havn og de små gader bag. Restaurant Skipperlys dukkehus med rødternede duge og solskinsterrasse er det perfekte sted at følge livet på havnen og miniput-marinaen.

På vej nordpå kommer du igennem Tranebjerg midt på øen. Ved siden af den smukke turistinformation i jugendstil tegnet af arkitektikonet Anton Rosen i 1900 ligger mikrodestilleriet Sam Island Distillery, hvor vi købte gin lavet med tissemyre pga. deres unikke citrussmag.

Vi smagte en orangemyre, og det er helt korrekt. Orangesmag. Her kan også købes øens vodka, whisky og snaps. Få en rundtur i produktionen en times tid, og få tre smagsprøver.

Smuk udflugt fra Aarhus: Sandstrande, gin og glamping på 3 herlige øer
Nordby på Samsø. Foto: Visit Samsø

Nordpå ligger den lille dukkeby Nordby, som kaldes på nordsamsk Nordbæj og Nårbøy på sydsamsk. Ja, øen har også sin egen dialekt og er blandt Danmarks bedst bevarede landsbyer med et kæmpe gadekær omgivet af smukke, gamle bindingsværkshuse.

Her spiste vi frokost på byens gamle bodega, nu krokøkkenet Nordby 13 og købte specialiteter over for hos Nordby Gamle Købmandshandel – Smagen af øen. Et sammensurium af små stuer og gårdhave med alt, hvad hjertet begærer. Mere end 30 produkter fra øen og en lille café. Et must-visit.

På vej tilbage til badehotellet, glampingteltet eller før færgen til fastlandet, er det tid til et besøg hos Samsø Madsnedkeri midt på øen. Her kan du købe egne produkter med hjem eller indtage den berømte Fish ‘n’ Chips lavet på kartofler fra en helt speciel mark med øens bedste kartofler. Single estate kartofler. Så har man også hørt det med.

Vores øhop i Kattegat er slut for denne gang. Men dit øhop skal forhåbentligt snart begynde herude i Kattegat mellem Sverige, Jylland og Sjælland.

Øferie er helt unikt og en helt anderledes rejseform end ferie på fastlandet. Det er som om, at tiden står stille herude, hvor nætterne er fulde af stjerner, og hvor vejret hurtigt skifter fra skyet til skyfrit.

Der er et hav af muligheder for overnatning, transport, bespisning, festivaler og udflugter på øerne. Læs mere herunder.

Tips til transport

Man sparer mellem 55 og 75 minutter og op til 200 km på at tage Odden-Aarhus eller Ebeltoft med Molslinjen.

Eller brug Samsø som dit første stop med Samsølinjen via Kalundborg-Ballen på Samsø, og tag derfra videre til Jylland for en køretur op til Læsø og Anholt.

Book de tre færger ud til øerne i Kattegat i god tid, da der især uden for sæson er færre afgange.

Hvad: Øhop i Kattegat
Hvor: Læsø, Anholt & Samsø
Hvem: Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram
Læs mere om Læsø: VisitLæsø, EnjoyNordjylland og Læsøfærgen
Læs mere om Anholt: VistAarhusRegionenVisitDjursland og Anholtfærgen
Læs mere om Samsø: VisitSamsø, Samsølinjen og Samsø Rederi

Del artikel

Andre læser også