//Kokkens livretter

Stegt torsk, brunet smør med soya, hasselnødder, kapers, løg og smørstegt selleri

Af Jonas Tønsager

Torsken er en gudespise. Hvis den altså er tilberedt rigtigt. Det er en mager fisk. Sæson er i princippet hele året. En gammel regel blandt fiskere siger, at alle måneder, som slutter på ”r”, er sæson for torsk. Det stemmer godt overens med spisekvaliteten for torsk, som topper i månederne fra september til februar.

 

Opskriften er til 2 personer

– Ca. 400 g. torskefilet

– ½ knoldselleri

– 1 pakke usaltet smør + lidt ekstra til stegning

– 100 g. hasselnødder uden hinde, ristet gyldne

– 1 stk. finthakket skalotteløg

– 2 spsk. grofthakket kapers

– Lidt god soya

– Frisk timian efter lyst og behov

– olie til stegning

 

Fremgangsmåde:

Brunet smør:

  • 1 pakke smør sættes over i en kasserolle ved middelvarme. Lad smørret stå ved middelvarme, til vallen i smørret sætter sig i bunden og karamelliserer.

 

  • Når smørret har fået en gyldenbrun farve og nøddeduft, tages den af varmen og hældes forsigtigt over i en anden gryde, og det brune bundfald sigtes fra.

 

  • Stilles derefter til side indtil anretning. (Dette bliver en stor portion, men den kan sagtens holde sig på køl min. 2 uger og er god til mange andre retter med fisk)

 

Knoldselleri:

  • Knoldselleri skrælles og skæres i ca. 2 cm tykkelse, steges i olie på panden til det får en flot, gylden farve.

 

  • Derefter skrues ned for panden til “svag varme”. En god klat smør og lidt timian kommes på panden. De steges færdige ved svag varme, imens det varme smør og timian ”pøses” over med en ske, til sellerien bliver glansklar og mør.

 

Torsken:

  • Torsken skæres i passende stykker og steges i olie. Start med den side, hvor skindet har været.

 

  • Først brunes fisken ved høj varme, derefter skrues ned for varmen, og fisken steges færdig på en side, mens man svinger smør og timian over toppen, ligesom man gør med sellerien.

 

  • Undlad at røre rundt på fisken, da den let kan falde fra hinanden. Sluk gerne for panden, lige før fisken er færdig og lad den trække færdig, mens du anretter det andet.

Brunet smør:

  • Den brunede smør tilsættes de hakkede kapers, løg, hasselnødderne og soya. Derefter lunes den. Vigtigt: Den må ikke koge, da den så bliver uklar og grumset.

 

  • Anret torsken med en skive smørstegt selleri, den brunede smør og et par kviste blød timian. En nem og lækker ret.

 

Velbekomme!

 

Torsken kan købes ved Havnens Fiskehus. Både i deres afdeling på Havnen og i Aarhus Central Food Market, hvor de også har en fiskehandel.

Havnens Fiskehus

Fiskerivej 6
8000 Aarhus C
Tel: +45 86 12 38 00
Website:  
Facebook:

Kokkens livretter Se alle

Udvalgte artikler Se alle