Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stigende øko-salg skaber behov for flere økologiske landmænd

Af anders@sommersangdigital.dk

Et markant voksende salg af økologiske varer i både den danske dagligvarehandel, landets storkøkkener og på eksportmarkeder giver plads til større økologisk produktion i Danmark og behov for flere økologer. Der er ved at opstå mangel på økologisk kød, oplyser Friland, og Coop ønsker mere dansk øko-frugt og grønt. Økologisk Landsforening efterlyser derfor landmænd, som vil omlægge til økologisk produktion.

 

Mens slagterivirksomheden Friland står med en akut mangel på økologisk kød til både det danske marked og eksportmarkederne, ser Coop et behov for flere danske øko-grøntsager i den kommende sæson. Derfor efterlyser Økologisk Landsforening nu konventionelle landmænd, som vil lægge om til økologisk produktion – og beslutningens time nærmer sig. Eventuelle omlæggere skal meddele myndighederne deres beslutning om omlægning allerede i april for at få del i omlægningsstøtten.

 

– Vi opfordrer landmænd, som går med tankerne om at lægge om til økologi, til hurtigt at træffe deres beslutninger. Selvfølgelig skal man gøre sig sine overvejelser og være grundig i sit forarbejde og i sine analyser af markedet. Men man skal også vide, hvornår man skal slå til. Der er akut behov for flere økologiske varer. Salgsudviklingen peger kun i én retning, og markedet kalder, siger markedschef i Økologisk Landsforening, Henrik Hindborg.

 

Brug for 50 procent mere øko-svinekød

Den økologiske slagterivirksomhed, Friland, der er verdens største leverandør af økologisk kød, oplever en massivt voksende efterspørgsel på økologisk okse- og svinekød. Virksomheden må i øjeblikket sige nej til flere kunder, fordi forsyningen af økologisk kød ikke er stor nok.

 

– Vi hungrer især efter flere økologiske slagtesvin. Vi forventer at kunne øge salget med cirka 15 procent hvert år i tre år, og har således behov for cirka 50 procent mere økologisk svinekød i 2018, hvis vi skal kunne følge med efterspørgslen. Vi mangler derfor nogle dygtige svineproducenter, der har mod på at omlægge til økologi, eller at nogle af de eksisterende økologiske producenter udvider deres produktion, siger direktør i Friland, Henrik Biilmann og understreger, at afregningspriserne på økologi er ganske attraktive for landmændene.

 

 Øget behov for dansk øko-grønt

Salget af økologisk frugt og grønt i Coops 1.200 butikker er steget med 40 procent i årets første måneder som følge af, at Coop har nedsat avancerne på øko-varer. Coops Food-direktør, Jens Visholm, forudser et behov for mange flere økologiske grøntsager og frugter.

 

– Efterspørgslen på dansk økologisk frugt og grønt stiger markant, og vi ved, at det samme gør sig gældende i landet storkøkkener i øjeblikket. Det er jo den samme ’råvare-pulje’ vi får varerne fra. Så udviklingen giver helt sikkert mulighed for en øget produktion hos de økologisk avlere, siger Jens Visholm.

 

Fakta:

  • Salget af økologiske varer i Danmark er vokset uafbrudt i mere end ti år.
  • Over de kommende fem år vil Coop fordoble salget af økologiske varer og sænker derfor prisen på øko-varer med i alt én milliard kroner i løbet af årene.
  • Der blev solgt for 981 mio. kroner økologiske varer til landets storkøkkener i 2013. Det er næsten en fordobling i forhold til 2010.
  • Den danske økologiske eksport er mere end femdoblet de seneste syv år.

Del artikel

Andre læser også