Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Succesen fortsætter – der er for alvor gået tang i den

Af Line Ingwar Karlsen

Hold nu op, hvor de gør det godt. Nordisk Tang har for alvor fået gang i sejlene. Med base i et gammel mejeri i Grenå styrer de gæve “tang”folk. Jeg drog til Grenå. Byen som stadigvæk har lidt industri og fiskeri-stolthed tilbage.

 

Herude på østkysten fik jeg mig en snak med en af ejerne, Heine Max Olesen, måske bedre kendt som “Tang Heine”. Han er en travl mand, med en fyldt kalender. Men han tog sig dog god tid til at fortælle om status på deres tangeventyr. Tang har været en del af den nordiske historie siden vikingetiden. Men det er først de senere år, at det nye nordiske køkken igen har  fået øjnene op for tangen i de danske farvande.

Tang Heine roder med tang

Tangsnaps, tangtrøfler, tangpesto og tangmel

Produkterne med tang i er mange. Og der kommer løbende nye til. Tangsnapsen var blot en sjov gimmick og et forsøg. Men den smagte godt, og blev udsolgt på rekordtid. Derfor er den nu sat i produktion, og er blevet en fast bestanddel i sortimentet hos Nordisk Tang.
Prins Henrik kan godt lide Nordisk Tang

Tang-kogebog, hvorfor ikke?

Heine var tidligere egnens førende fiskemand. Det er han ikke mere. Men han har i mange år brandt for god mad. Ikke kun fisk, men det meste af spektraet. Derfor faldt det ham naturligt, at skrive en kogebog, hvor tang var en del at retterne. Kogebogen lavede Heine sammen med ingen ringere end, den ukronede pizzakonge, pizzanørden Gorm Wisweh. Bogen bærer navnet, Nordisk Tang – en kogebog fra havet. Jeg har læst den, og allerede lavet et par retter fra bogen. Den er spændende, og i den grad anderledes. Det skal forstås på den måde, at her er noget nyt, som man/jeg ikke har set før. Der er tang i alle retter, og der er en god beskrivelse af fremgangsmåden. Retterne varierer fra pariserbøf til muslingesuppe. Så det er ikke en fiskekogebog, men en mere generel bog. Endelig en kogebog med noget nyt i. Tak for det.

Gorm fra Gorms Pizza

Alsidighed er ordet

At tang er sundt, er ikke den store nyhed. I Asien har tang været hot de sidste par tusinde år. Tang indeholder masser af vitaminer, naturligt jod og ikke mindst proteiner. Det smager af umami og er en god smagsgiver til maden. Især på ferske og svage retter gør tang underværker. Tang indeholder kun få kalorier og er samtidig rig på mineraler, aminosyrer, kostfibre og diverse vitaminer. Tang har et  lige så stort indhold af protein som for eksempel bælgfrugter. Det består hovedsageligt af fibre, som holder dig mæt i længere tid. Fibrene er med til at sænke kolesterol i blodet. Udover det stabiliserer det også blodsukkerniveauet og mindsker også sandsynligheden for, at du hurtigt bliver sulten igen efter dit måltid.

Holdet på tangkogebogen

Café Hack, iværksætterprisen og mediernes kæledække

Heine Max Olesen er sympatisk. Ingen tvivl. Han er sin egen. Ikke nødvendigvis en mand efter bogen. Han er sjov. Han har humor, og så er han jyde med stort J. Medierne elsker ham. Og det forstår jeg godt. Hans drengede charme. Smilet, hatten og tatoveringerne fortæller om en mand, som virker interessant. Han går direkte ind i stuerne, i headsettet eller hjertet. Ikke noget støj her. Nej, han har fart på, og er god til at have sympati og tillid til folk. Ikke dårlige egenskaber. Forleden var han på Café Hack for at tale om tang, iværksætteri og livet i strandkanten, derude ved Grenå. Godt gået, Heine. Du tog os med storm.

Tang Heine høster også tang om natten

Berlin, Spanien og Skandinavien venter på tang

Det er ikke kun i Danmark, at tang langsomt vinder frem. Nordisk Tang har lavet en del aftaler med aftagere i Tyskland, Norge og Sverige – men flere lande er på vej. Lige nu er indsatsen koncentreret omkring Tyskland. De kender, heller ikke, så meget til tang, men de er vilde med det. Markedet dernede er enormt, og lige nu står den på forskellige messer rundt i Tyskland. Den første var i Berlin, og her var interessen overvældende. Med sådan en introduktion til et nyt marked, kan man vel kun være tilfreds.

Pasta med tang

Fremtiden, og kampen for et anstændigt produkt

Det meste af de timer Heine, og hans medkompagner, hos Nordisk Tang er vågne, bruges på tang. Umiddelbart kan det virke lidt kedeligt, men da projektet fylder så meget, er det kun naturligt. At skabe en ny virksomhed er altid krævende. Især når produktet ikke er kendt – eller ikke er i forbrugernes bevidsthed. Det går langsomt med at få budskabet ud. Men alle os, som har smagt tangprodukterne, vender tilbage til dem. Det smager godt, og som smagsforstærker til råvarer eller retter er tang intet mindre end formidabelt. Hvis du ikke har smagt tang, så skylder du dig selv, at prøve det. Jeg er sikker på du bliver positiv overrasket. Den danske tang-eventyr er lige begyndt. Hvad det kan ende med, tør jeg ikke gætte på. Men det kan blive en ny stor eksportsucces. Jeg er ikke i tvivl.

 

Specialbutikker, hos fiskemanden og i webshoppen

Hvor køber man de her tangprodukter henne. De er jo ikke i Netto og Superbrugsen. Det spørgsmål er der givetvis mange som har stillet. Jeg har selv ledt efter Nordisk Tangs produkter. Faktisk skal du vide præcis, hvor du kan købe dem, ellers er det lidt op ad bakke. Men, det er ikke så svært. Gå ind på Nordisk Tangs webiste; http://www.nordisktang.dk/ , her kan du købe massevis af forskellige tangprodukter.

 

Del artikel

Andre læser også