Tag børnene med i køkkenet i sommerferien

I seks ud af ti børnefamilier er børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Men forældrene mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen, og oplever, at det tager for lang tid, når børnene hjælper til. Nu er sommerferien over os, og det er en perfekt anledning til at udvide børnenes madkundskaber. Derfor giver Tove Færch fra Karolines Køkken gode råd til madlavning i børnehøjde.

 

Når maden skal tilberedes i de danske hjem, er det ikke kun mor og far, der har forklædet på og rører i gryderne. De får nemlig en hjælpende hånd fra familiens yngre medlemmer. I seks ud af ti børnefamilier er børnene med i køkkenet mindst én gang om ugen. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra Karolines Køkken foretaget gennem Epinions Danmarkspanel. Men hver fjerde forælder synes samtidig, at madlavningen tager for lang tid, når børnene er med i køkkenet.

 

”Det er dejligt at se, at børnene er en del af madlavningen i de danske hjem. Når man lærer sine børn gode madvaner og -færdigheder fra barnsben, er der nemlig stor chance for, at de tager det med sig videre i livet. Og de fleste børn synes, det er sjovt at få lov at hjælpe mor og far med kødgryderne,” siger Tove Færch, leder af Karolines Køkken gennem mere end 20 år. Hun fortsætter: ”Mange forældre oplever det dog som en udfordring, at det tager længere tid at lave mad, når børnene er med i køkkenet. Så det er vigtigt at huske, at man ikke skal inddrage børnene for at få aftensmaden hurtigere på bordet, men i stedet se det som en mulighed for at bruge tid sammen og hygge sig om en aktivitet. Og så er det min opfattelse, at forældre sagtens kan udfordre børnene lidt mere i køkkenet. Man skal ikke være så bange for, om børnene kan finde ud af det. Og de kan altså sagtens håndtere en kartoffelskræller eller en kniv, så længe størrelsen passer til deres alder.”

 

Forældre mangler inspiration til madlavning i børnehøjde 

Undersøgelsen viser også, at hver ottende forælder savner inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen. Karolines Køkken opfordrer til, at sommerferien bruges som en anledning til at lære børnene nye færdigheder i køkkenet. Sommeren byder nemlig på mere tid, større overskud og et væld af danske råvarer.

 

”Der er mange sommerretter, som børnene kan hjælpe med. Fx kan børnene hjælpe med at ælte en snobrødsdej, forme bøffer til grillen, snitte grøntsager til en sommersalat eller piske en koldskål sammen. Sommeren er også en godt tidspunkt at lære børnene om råvarernes vej fra jord til bord. Tag børnene med i baghaven og få dem til at hjælpe med at grave kartofler op, smage på krydderurter og vælge deres yndlingsgrøntsag til kartoffelsalaten. Og har man ikke selv afgrøder i haven, kan man køre en tur ud i sommerlandet, hvor man fx kan finde hyldeblomster og vilde bær til salaten eller softicen,” siger Tove Færch.

 

Du kan inddrage børnene i alle dele af madlavningen. Lige fra at finde opskriften i en kogebog eller på Ipad’en til at vælge varerne på hylderne i supermarkedet og lave selve retten eller bagværket. Nedenfor har Karolines Køkken samlet seks gode råd til madlavning med børn.

 

6 gode råd fra Tove Færch til at få børnene med i køkkenet

 

  1. Kig i kogebøger og få inspiration sammen: Giv børnene motivation og medbestemmelse allerede fra starten, når I sammen kigger i kogebøger.
  2. Start med at lave børnenes livretter: Når nysgerrigheden er vakt, kan man gradvist udfordre børnenes smagsløg mere. Retterne kan fx gøres mere eksotiske og krydrede, og I kan inddrage nye ingredienser.
  3. Få hjælp af børnene til bagværk: De fleste børn kan hjælpe med at bage, og sværhedsgraden kan justeres alt efter, hvor gamle børnene er. Fx kan de hjælpe med at ælte en dej til snobrød, piske en kagedej sammen eller forme dej til boller.
  4. Lær børnene om sæsonens råvarer: Få børnene til at hjælpe med at hente grøntsager fra baghaven, eller kør en tur ud i sommerlandet og køb de nye kartofler, jordbær og andre friske lækkerier på en nærliggende gård. Når børnene selv har set, hvor maden kommer fra, giver det en nysgerrighed, som kan videreføres til køkkenet, når råvarerne skal hakkes, snittes, blandes og tilberedes. I sommerlandet findes også mange steder, hvor man selv kan plukke bær.
  5. Vælg tidspunktet med omhu: Start med at gå i køkkenet sammen på de dage, hvor I alle har overskud og energi. Brug weekenderne og sommerferien på at gøre børnene mere hjemmevante i køkkenet, så det bliver nemmere, når hverdagen igen sætter ind.
  6. Inddrag vennerne: Har børnene en ven eller veninde med hjemme kan en aktivitet være at stå for aftensmaden eller en dessert. Så kan de hygge sig sammen om det, og madlavningen bliver dermed et fælles projekt mellem venner.

 

 

FAKTA

Om undersøgelsen:

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på 1.005 webinterviews indsamlet via Epinions Danmarkspanel i perioden 29. januar til 9. februar 2016. Heraf er 464 interviews gennemført blandt forældre, der har hjemmeboende børn under 18 år. Det er denne gruppe, som i undersøgelsen betegnes som mødre og fædre.

 

Nøgletal fra undersøgelsen:

  • Børnene hjælper i køkkenet mindst én gang om ugen hos 59 pct. af børnefamilierne.
  • 24 pct. af forældrene mener, at det tager for lang tid, når børnene skal hjælpe i køkkenet.
  • 12 pct. mangler inspiration til, hvordan børnene kan inddrages i madlavningen.
  • 13 pct. af forældrene er bange for, at børnene skærer sig.

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+0

Skriv et svar