Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Teateranmeldelse: ÉN TIL, TAK – virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet i Aarhus

Af Freja Dumont

Smukke Bjarne, Jens Rask, Rex og Bente er skæbner, vi kan møde på værtshuset Jacob Skomager i denne uge. Aarhus Festuge præsenterer Teaterkompagniet Supertankers forestilling ÉN TIL, TAK. En verden omgivet af hygge, øl, musik, tab, ensomhed, men også fællesskab.

 

Vi træder ind på værtshuset Jacob Skomager en mandag klokken 17.00. Der er pænt røget, øllene klirrer, der er nok af dem, og der er godt fyldt op ved bordene. En mand råber lidt højt og fortæller om stand-up eller nærmere sit-down. Ikke noget nyt i det på et værtshus, men skuespillet er faktisk gået i gang. Gæsterne på Jacob Skomager kigger forventningsfulde rundt. Det er ikke de sædvanlige stamgæster, der fylder værtshuset, men derimod skuespillere og publikum. Historierne er ikke skjulte, de spilles, fortælles og leves foran et publikum, som er en aktiv del af kulissen.

 

Publikum som statister og stamgæster

Forestillingen ÉN TIL, TAK bygger på virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet og de mennesker, der lever det. For mange fungerer værtshuse, som et sted, hvor man kan glemme bekymringer og sorg. Personerne i EN TIL TAK fortæller historien om det sidste åndehul for mennesker, der ikke har andre steder at gå hen. Hvor øllet altid er koldt, hyggen er i højsædet og ikke bliver glemt! Vi møder den småperverse Bjarne, der iført jakkesæt fører sig frem. Så er der REX, arbejderen, der ser ånder og har kørt en person ihjel. Jens Rask er ikke helt så rask, men entrerer ved at ringe med klokken og give hele værtshuset en iskold Tuborg. Han har nemlig fået bevis på, han er sindssyg, og der er kommet penge på kontoen fra staten. Bag baren står Bente. En omsorgsfuld kvinde, der gerne vil hjælpe de ensomme mænd, men også har sit at slås med.

Det er intenst, varmt og intimt teater, hvor publikum ikke blot betragter, men deltager i forestillingen som statister i fortællingen. Publikum går på toilettet eller køber øl. Alt i mens stykket kører. Teaterkompagniet Supertanker gør op med den traditionelle teaterform og bevæger teatret fra de skrå brædder og ud til borgerne. Ros for det.

Teateranmeldelse: ÉN TIL, TAK - virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet i Aarhus

Eksperimenterende teaterforening

Teaterkompagniet Supertanker, der står bag ÉN TIL, TAK, er en eksperimenterende teaterforening, som skaber samfundsrelevante teaterforestillinger. De tager udgangspunkt i rigtige fortællinger fortalt og opsat i det offentlige rum. Meningen er, at tage skuespillet ud til de folk, der aldrig kommer i teatret. Hvor det at tage pænt tøj på og sidde to til tre timer i en teatersal er urealistisk, og aldrig vil ske. Historierne her er fra værtshusmiljøet på Nørrebro, hvor instruktør og medvirkende, Jonas Preben Jørgensen, er vokset op med den familieejede Café Viking som midtpunkt, suppleret med historier fra Aarhus.

 

Det rammer os alle

ÉN TIL, TAK er historier, der sjældent kommer udenfor de mørkebrune træpaneler og nikotingule lampeskær. De går rent ind. Der bliver grinet højlydt, funderet over tingene, og vi ser også en fra publikum, der sidder med tårer i øjnene. De fire skuespillere gør det godt, og der er både sang, musik, vrøvl og visdom samt røverhistorier, der giver os et billede af de tre stamgæster samt bartenderen. Vi kan alle nikke genkendende til de fire typer, vi ser i stykket. Her får vi indsigt i en verden, som en del oftest observerer på tryg afstand. En god oplevelse, der præsenteres i øjenhøjde og giver stof til eftertanke. Mere af den slags, TAK!

En anbefaling herfra!

 

Jacob Skomager

Frederiks Allé 149

8000 Aarhus C

Telefon 87 30 83 00

 

Pris: 100 kroner

Arrangør: Aarhus Festuge

Teateranmeldelse: ÉN TIL, TAK - virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet i Aarhus

Teateranmeldelse: ÉN TIL, TAK - virkelige fortællinger fra værtshusmiljøet i Aarhus

Del artikel

Andre læser også