Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard
//Bryggerier

Se de nye lokaler: Njord Gin, ægte aarhusiansk stolthed!

Af Anders Møhlenberg

Byens nye gin-destilleri ligger godt gemt på Kalkværksvej på Sydhavnen i Aarhus. Mere præcis mellem ‘Det Grønlandske Værested’ og ‘Hus Forbi/Værestedet’. Det ser ikke umiddelbart ud af meget udefra. Indenfor derimod, i den gamle pumpestation, bliver jeg mødt af en helt igennem gennemført stil og sjæl. Den store kobberdestillator, som er hævet adskillige meter over gulvet, fremstår som rummets hersker og nærmest indbyder til, at jeg bøjer mig af bare anerkendelse, for dette pragteksemplar af en ‘maskine’. Den udfylder i høj grad rummet og tomheden fra datidens damppumpemaskiner, som tidligere herskede i dette fantastiske rum.

Trappen hos Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard_

Historisk bygning med sjæl

Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard, stifterne og ejere af Njord Gin, har satset hele butikken og ombygget Aarhus’ gamle pumpestation på Sydhavnen. De har skabt Aarhus’ første destilleri siden 1881 og Danmarks eneste rene gin-destilleri. I sig selv imponerende!

Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard

Det er en historisk bygning, der danner rammen om gin-eventyret for Lars Toke og Troels. Pumpestationen har i årtier været et vigtigt element for Aarhus, for at tilsikre, at spildevand og regnvand blev trukket væk fra byen og ned til rensningsanlægget ved Marselisborg havn. Der stod i gamle dage op til 5 store dampkedler i bygningen, som har 8-10 meter fra gulv til loft.

Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard

I dag, hvor rørene til vandafledningen er gravet ned i jorden udenfor, er de store dampkedler skiftet ud med en enestående og flot destillator. Destilleriet ligger ualmindeligt centralt, i forhold til hvordan destillerier normalt er placeret. Dette giver en enestående mulighed for, at invitere samarbejdspartnere, leverandører og distributører til fremvisning af gin-produktionen.

Det her er kunst - Njord Gin Distillery

Mezzanin som ekstra dimension

I det store, smukke lokale, har Lars Toke og Troels valgt at opføre en mezzanin (en åben mellemetage, red). Mezzaninen er bygget på en stålplatform og rummer omkring 100 m2, hvor gæster til lukkede smagninger kan følge med i produktionen, hævet over gulvniveau. De perfekte rammer til en autentisk ginoplevelse!

Njord Gin Distillery

Fra hobby til anerkendt ginleverandør

Lars Toke og Troels er, hvad jeg vil kalde, ekstreme gin-entusiaster – eller gin-nørder om man vil – på den fede måde. De mødte hinanden på universitetet og udviklede ud over et venskab og et fagligt parløb en interesse for gin. Som interessen voksede, begyndte de selv at lege med forskellige smagsgivere til gin’en.

Besøg hos Njord Gin

I 2014 destillerede de deres første flasker til butikshylderne. Vennerne havde forinden udviklet og destilleret deres første gin (Distilled Mother Nature) på et brænderi på nordsiden af Randers Fjord. Distributionen af flaskerne skete i første omgang gennem den hæderkronede spiritusdistributør Juuls Vine og Spiritus. Distributøren smagte Troels’ og Lars Tokes første gin, da de to venner, efter et phd-kursus, vandrede forbi Juuls’ hyggelige butik på Værnedamsvej i København. Fra det møde forandrede gin-nørderierne sig fra en privat hobby mellem to venner til at være en virksomhed, der producerede den første danskproducerede gin i nyere tid. I de første anmeldelser fik Njord rosende ord med på vejen, og smagsinteresserede privatkunder, restauranter og barer fattede interesse for denne danske nyfortolkning af gin-genren. Siden da har forretningen taget fart. De har nu overtaget og indrettet pumpestationen, så de to er blevet herrer i eget destilleri og dermed, er en drøm gået i opfyldelse.

 

Ét batch om dagen

På mikro-destilleriet kan de producere omkring 300 flasker på en normal arbejdsdag, hvilket i fagsprog svarer til ét batch. Hver flaske mærkes med destillatør, hvilket batch den er fra, og hvilken flaske i batchet det er. Da urter, bær og blomster, som er en essentiel del af gin-produktionen, har forskellige smagsnuancer afhængigt af vækstbetingelserne, er det muligt at smage nuanceforskelle fra batch til batch. Njord Gin har 6 forskellige gin-versioner, plus forskellige limited editions der tilføres sortimentet fra tid til anden.

Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard og deres nye lokaler-Aarhus Update

Lars Toke og Troels vil gerne ud over landets grænser, mere end de er i dag. De er dog bevidste om, at det kræver endnu mere arbejde, og at de helt rigtige distributører udvælges, hvis det skal ske. Indtil nu har forretningsplaner og strategi ikke været øverst på dagsordenen, for som de siger, “vi vil allerhelst bare gå her i vores destilleri, finde nye smagsgivere og lave gin af højeste kvalitet. Det er dét, vi synes, er sjovt, og det vi har høstet anerkendelse for”.

 

Gin med nordisk touch

Lad mig slå fast med det samme, Njord Gin laver fremragende gin, som både kan drikkes neat, men også sammen med en kvalitetstonic. De har vundet et hav af priser for deres gin, bl.a. guld og sølv ved den anerkendte Berlin International Spirit Competition i 2016.

Njord Gin refererer til den nordiske mytologi og vanen Njord. I den østnordiske mytologi blev Njord opfattet som en gud for bl.a. jordens frugtbarhed, hvilket passer godt til det faktum, at Njord baserer sine produkter på den rene natur.

 

Håndværk er en lidenskab

Lars Toke og Troels har fokus på kvalitet og det gode håndværk. De skærer ingen genveje i processen for deres gin, hvilket ellers ses i stor-industriens forsøg på at holde priserne så lave som muligt. Njord Gin er håndlavet i vid udstrækning med udgangspunkt i danske botanicals som eksempel; havtorn, rønnebær, skovmærke, gran, kvan, tang, citronverbena og hybenrose.

Troels Præst Andersen og Lars Toke Graugaard og deres nye lokaler-2

Selve alkoholbasen i Njord Gin er lavet på forskellige råvarer afhængigt af gin’en. For eksempel er den ene af dem baseret på danske kartofler, og den adskiller sig i både viskositet og duft fra den smagsneutrale korn alkoholbase, som langt de fleste andre producenter anvender, når de fremstiller gin.

 

Smagens provoer

For gin-nørderne og smagsprovokatørerne Troels og Lars Toke må alkoholbasen i sig selv meget gerne være en af smagsgiverne i stedet for blot at være et neutralt lærred for de øvrige ingredienser. Derfor laver de også gin på destillat af både malt, kartoffel, drue og æble. De er med afstand det destilleri i Danmark, der fremstiller flest forskellige gin-versioner.

Lidt kobber hos Njord Gin

‘New Western Style’

Njord Gin har været med til at skabe det fænomen, der i branchen kaldes ‘New Western Style’. Det er en smagsstil, som adskiller sig fra den typiske London Dry Gin ved at være mere eksperimenterende og lade flere forskellige botanicals komme til udtryk. Groft sagt kan man sige, at Njord Gin har været med til at sikre fornyelse af den ellers traditionelle og industrielle måde at fremstille gin på, hvilket giver et væld af forskellige smagsoplevelser og nuancer – stadig med enebær som den prædominante smagsgiver.
 

Where to get it

Njord Gin er en uovertruffen dansk smagsoplevelse – og helt på linje med en international klasse-gin. Smagsoplevelser er subjektive, men med 6 faste varianter i sortimentet er der noget for enhver smag.

 

Én ting er sikkert. Jeg er fan! – og stolt over, at vi som by kan mønstre en gin-producent af den kaliber. Derudover er jeg vild med, at gutterne bag Njord, driver deres passion til at producere luksus gin til os, i min absolut favorit by og så endda med bunkevis af danske/lokale råvarer.

 

Hvis du ikke allerede har været turen rundt i Njords univers af kvalitets- og lokalproduceret gin, kan det findes hos de fleste vin- og spiritus forhandlere. Det kan nydes på Northside, som Njord Gin er en fast del af, hvor de har deres egen Njord Gin Club.

 

Derudover har Njord Gin de seneste år også været en fast del af Aarhus Festuge på Klostertorv, hvor de i år har indgået et opsigtsvækkende samarbejde med Arla Unika og Stauning Whisky, om at tilbyde en samlet mad og cocktail oplevelse, der udfordrer smagsløgene med nye smagssammensætninger.

 

Sidst men ikke mindst, kan deres gin selvfølgelig også nydes på kvalitetscocktailbarer og gode restauranter rundt om i landet.

 

Læs mere her:

 

 

Bryggerier Se alle

Udvalgte artikler Se alle