Urban Østerssafari – på cykel fra restaurant til restaurant

I forbindelse med Oyster Trophy Week, der foregår hvert år hen over efterårsferien i hele Danmark, havde tvillingerne Jonas og Simon Tønsager, i samarbejde med Danish Oyster Academy, arrangeret en helt unik oplevelse for de aarhusianske østerselskere: En bysafari, hvor man i samlet flok kører på cykel fra restaurant til restaurant for at smage østers og dertilhørende forfriskninger. Arrangementet var en enkeltstående mulighed for at få et bedre indblik i en af de ypperste, danske råvarer, og gav derudover deltagerne muligheden for at tage pulsen på nogle af byens bedre spisesteder.

 

SONY DSC

Jonas og Simon bød os alle sammen velkommen på Frederiksgade 42, som er en af de nyere restauranter i byen. Her fortalte de begge om Oyster Trophy Week, og hvorfor dette arrangement var blevet en realitet. Simon sagde blandt andet: ”I den danske limfjordsøsters har vi en fantastisk kvalitetsvare, og det er den og østers generelt, vi gerne vil slå et slag for.” Både Simon og Jonas deltog i Danish Oyster Cup, som blev afholdt på Tir Na Nog i den første weekend i efterårsferien. De to tvillinger lever og ånder for østers, og deres passion for råvaren var drivkraften bag hele arrangementet.

SONY DSC

Restaurant Frederiksgade 42

På Frederiksgade 42 fik vi serveret den første østers. Østersen var blevet vendt i det særlige japanske panko-rasp og friturestegt. Den blev serveret i skallen sammen med en mayonnaise lavet på hummer og chipotle chili og garneret med hjemmesyltede agurker. Østersen var sprød og meget smagfuld, og mayonnaisen supplerede med en formidabel dybde i form af lidt varme fra chilien. Vi fik hertil serveret en italiensk Spumante, som med sit friske og frugtprægede udtryk gav godt modspil til den friturestegte østers.

SONY DSC

Dette var Frederiksgades fortolkning af en østers, og selvom den uden tvivl var lækker, fik vi ikke rigtigt østersens reelle udtryk at mærke.

SONY DSC

Restaurant Mellemrum

I samlet flok begav vi os videre imod sted nummer to: Restaurant Mellemrum. Her fik vi serveret to forskellige, smukke østers. Den første var garneret med blandt andet syltede rødløg og havesyre, som spillede uhyggeligt godt sammen med østersens naturlige fedme.

SONY DSC

Nummer to var serveret med noget så simpelt som hytteost, dild og agurk og var ligeledes et kanon eksempel på, hvor alsidig en råvare, østers er. Dog var der bred enighed blandt deltagerne om, at østers nummer et var en vinder.

SONY DSC

Restaurantchef Peter Aaen skænkede hertil en let og liflig hvidvin fra Côte de Gasgogne, som var en super medløber til de syrlige toner i de to østersserveringer.

SONY DSC

Michelinrestauranten Gastromé

Det summede blandt deltagerne, da vi alle cyklede videre mod næste destination. Vi skulle nemlig forbi en af de nye restauranter med en Michelinstjerne i Aarhus: Gastromé. I restaurantens flotte lokaler blev vi præsenteret for store fade fyldt med østers, der var dækket af en snehvid skum. Denne skum var baseret på brunet smør og vanilje og fungerede fantastisk sammen med den salte, pocheret østers. En servering, der parrede østersens helt særlige karakter med Gastromés fremragende fornemmelse for smagssammensætninger.

SONY DSC

Et stensikkert hit blandt safarideltagerne! Vi fik en Crémant de Loire i glasset, der med sin subtile sødme spillede dejligt sammen med den søde skum, der dækkede østersen.

SONY DSC

La Plage Deux – champagne- og østersbar

Safarien manglede nu kun et enkelt stop, hvilket var den relativt nyåbnede champagne- og østersbar La Plage Deux. Her fik vi serveret to forskellige østers. Eftersom La Plage er for rendyrkede østerselskere, fik vi blandt andet en østers, som kun blev serveret med en let hindbærvinagrette. Her var østersen for alvor i centrum, og den syrlige vinagrette var en perfekt medspiller til den rene, friske østers.

SONY DSC

Østers nummer to var en klassiker: Østers Rockefeller, bedre kendt som gratineret østers. Der er noget særligt over gratinerede østers, og den her skuffede ikke.

SONY DSC

Ejeren af La Plage Deux, Sascha Steenfath skænkede en perlende Crémant de Bourgogne med en dejlig blød syre i vores glas. Crémanten fungerede overraskende godt med begge østers, til trods for de to forskellige præsentationer.

SONY DSC

Efter vi alle havde udryddet både østers og vin, tilbød Jonas og Simon deltagerne muligheden for selv at prøve kræfter med at åbne et par af de lækre skaldyr. En super oplevelse, der også viste, hvor absurd dygtige de to tvillinger er til disciplinen.

SONY DSC

Denne type af arrangement er på alle måder noget, Aarhus mangler mere af. Vi blev både undervist om østers, fik et enestående indblik i råvarens alsidighed og en mulighed for at besøge fire fantastiske restauranter i Aarhus. Deltagerne havde rig mulighed for både at tale med de ansatte i restauranten og stille spørgsmål til vores to guider. Safarien var en ubetinget succes, og vi applauderer Simon, Jonas og Danish Oyster Academy for at stable denne tur på benene. Mer’ af det, tak!

 

Del:Share on Facebook0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someoneShare on Google+1

Skriv et svar