//Det sker

Årets Østerskok: De gode kokke strømmer til Danmarks Østersfestival

Mere end 30 kokke – flere med Michelin-stjerner på skuldrene – har meldt deres ankomst til Danmarks Østersfestival på Rømø.  Alle skal dyste i konkurrencen ’Årets Østerskok’, hvor også publikum har mulighed for smage med på deres østers-retter.

 

Over 30 topkokke fra hele Danmark, Sverige og Nordtyskland har meldt deres ankomst til ’Årets Østerkok’, hvor der dystes om de mest originale og smagsfulde retter med østers. Konkurrencen finder stedet på Danmarks Østersfestival, der foregår midt i det nordens østerscentrum: på Rømø midt i Vadehavet, der er på UNESCOs verdensarvsliste. 

 

”Aldrig før har så mange kokke taget turen til Vadehavet for at hylde østersen og deltage i ’Årets Østerskok’. Det siger noget om den folkelige forankring, som østers er ved at få. Det er ikke elitær konkurrence. Det er en folkefest”, siger Helle Brønnum Carlsen, der er ledende overdommer ved konkurrencen. 

 

Publikum kan smage med

Det er gratis for publikum at deltage, og man kan smage med undervejs. Alle kreationer, som bliver serveret for dommerne, kan nemlig købes for bare 40 kroner. I år er der hele tre kategorier i konkurrencen, østers i det salte køkken, i det søde og som noget nyt: østers som smørrebrød.

 

Konkurrencen er bare en af mange events på Danmarks Østersfestival, hvor du også kan få fif til nemme tilberedninger, smage cider og champagne, sende børnene i østerskøkkenet og komme på østers- og urtesafari.

Der ligger nemlig 72.000 tons østers i Vadehavet. De er af den såkaldte invasive art Stillehavsøsters, og udbredelsen truer blandt andet blåmuslingerne, så danskerne gør Vadehavet en tjeneste ved at spise dem. 

 

Rømø som gastronomisk destination

Men selv om de smager godt, og de er lige til at samle op i Vadehavet, så har vi ikke nogen stor tradition for østers i Danmark, selv om i tidernes morgen eksporterede østers fra Vadehavet til blandt andet det russiske hof. Det er netop det paradoks, som festivalen vil gøre op med.

Formanden for Danmarks Spisekammer, der står bag Danmarks Østersfestival er Borgmester Henrik Frandsen, Tønder Kommune, og han er ikke tvivl om, at de mange kokke er med til at sætte et nyt lys på området.

”Festivalen vender det hele om, så de mange østers, vi har over alt, bliver en udsøgt delikatesse, som stjernekokke kører langt for. Det kan ikke undgå at smitte af på folks billede af Vadehavet og Rømø som nye gastronomiske destinationer”, siger han.

 

Danmarks Østersfestival er den 12.-14. oktober og har events på flere øer i Vadehavet og i Sønderjylland. Hovedaktiviteterne er på Rømø, hvor også kokkekonkurrencen ’Årets Østerskok’ foregår.  

 

KONKURRENCEN ’ÅRETS ØSTERSKOK’ 2019

 

KATEGORI 1: Det Salte Køkken 

Emil Bahr, Sdr. Bjert Kro, Francis Cardenau, Nicolaj Christiansen, Treetop Vejle, Jim Feilberg, Restaurant GonzalezFeilberg, Nakskov, Nicola Franetti, Restaurant Brace, Kasper Tind Hasse, Falsled Kro, Malte Iglemose, Restaurant Louisehøj (Kolding Fjord), Restaurant Landhaus-Stricker*, Sylt, Anika Madsen, Restaurant Roxie, Karlos Enrique Ponte Maldonado, Restaurant PMY, Brian Pedersen, Atelier 85, Vivi Schou, Restaurant Babette, Vordingborg, Steffen Villadsen, Molskroen ,Henrik Yde, Restaurant Kiin-Kiin*, Xavier Malletier, Vester Vedsted Vingård, Nicolai Tram (Sverige), Restaurant R.O.S. Tønder. 

 

 

KATEGORI 2: Det Søde Køkken

Mette Dahlgaard, Restaurant Gemyse, Tivoli, Fabio, Restaurant Haebel, Hamburg, Patrick Godborg, Restaurant Babette, Vordingborg, Daniel Kruse, Det Røde Pakhus, Bornholm, Casper Sundin (sidste års vinder i Det Søde Køkken), Jack Kramer, Ruths Hotel, Skagen. 

 

 

ÅRETS NYE KATEGORI: Østers og Smørrebrød

Musikkens Spisehus i Aalborg (Vinder af Årets Vildtret 2018) Restaurant Remouladen, Vejle, SELMA Copenhagen, MadMikkel Aarhus.

 

LEDENDE OVERDOMMER: Helle Brønnum Carlsen, Thorsten Schmidt, Restaurant Barr

 

FAGDOMMMER – DET SALTE KØKKEN: Hans Beck Thomsen

 

FAGDOMMMER – DET SØDE KØKKEN: Marie Holm

 

FAGDOMMER – ØSTERS OG SMØRREBRØD: Nanna Simonsen, 

 

KOMMENTATOR: Svend Rasmussen

 

PROGRAMMET

 

Lørdag 12. oktober

  • Rømø, Henne, Mors og Fanø: Eksklusivt østersophold på forskellige hoteller (annonceres senere).

 

Søndag 13. oktober

  • Rømø, Mandø og Fanø: Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. 
  • Fanø: Østersaktiviteter (annonceres senere)
  • Rømø: Urtesafari og efterfølgende køkkentur med Thomas Laursen, kendt fra ’Smagen af Danmark’ på DRK. 
  • Rømø, Henne, Mors og Fanø: Eksklusivt østersophold på forskellige hoteller (annonceres senere). 
  • Rømø, Danish Oyster Cup. Udvalgte kokke dyster om at være hurtigst til at åbne 30 østers. 
  • Rømø, Oyster Grand Prix – 12 udvalgte lande konkurrerer mod hinanden på bedste smag og udseende.

 

Mandag 14. oktober

  • Rømø, Mandø og Fanø: Guidet østerssafari: ’Pluk dine østers’. Tid og frekvens afhænger af tidevandet. Husk gummistøvler. 
  • Rømø: Urtesafari og efterfølgende køkkentur med Thomas Laursen, kendt fra ’Smagen af Danmark’ på DRK. 
  • Rømø: Champagne-, cider- og vinbar. Til dem, der ikke kan undvære bobler til østers.
  • Rømø: Konkurrence: Årets Østers Kok

 

Østers Worhshop: Skab et minde på 90 min. med dine børn og Danmarks ældste råvare – Holdkaptajn Christian Wellendorf, Det Danske Kokkelandshold. 

 

Se mere her: 

 

 

 

 

 

Det sker Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev