Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Andreas Bo til Aarhus: Jeg savner, at man kan underholde bredt

Af Søren Holm-Hansen

Han er uddannet i herreekvipering, han indledte sin karriere som komiker sent, han blev kendt for sine parodier i TV 2-showet “Live fra Bremen” i 2010, og nu er Andreas Bo klar med sit nye show, som har premiere i København den 17. september og rammer Aarhus den 19.-21. november.

 

Og han har meget at sige. Showet hedder “#SKARP” og handler på lange stræk om vores forhold til sociale medier.

 

Og skarp er han, da vi taler med ham en fredag eftermiddag. Interviewet er aftalt til kl. 14. Telefonen ringer kl. 14.04:

 

“Det er Andreas Bo – fire minutter forsinket. Det beklager jeg!”.

 

En mand af mange ord

Men han er også en mand af mange ord, og de falder lynhurtigt, imens man fornemmer, at hans tanker flyver i alle retninger. Så vi begynder med et meget konkret spørgsmål:

 

Hvordan går det med din parkeringsbøde?

Historien fik en del omtale for nylig, da Andreas Bo ifølge eget udsagn havde parkeret sin bil i god tro uden at opdage et bestemt skilt og derfor blev opkrævet en afgift af et privat P-selskab. Han nægtede at betale. Til gengæld fortalte han vidt og bredt om episoden. Nu griner han af spørgsmålet:

 

“Ha, ha, ha! Jeg tror faktisk – og det har jeg lidt dårlig samvittighed over – jeg tror, at de har sat mig over i en kategori, hvor de presser på i et stykke tid for at se, om de får nogle penge. Så betaler de svage til sidst med strafrenter. Hvis folk bliver stædige og ikke betaler, giver de op. Jeg ville bare gerne i dialog med dem. Men det kan man ikke komme. Jeg har ikke betalt den endnu. Og jeg tror heller ikke, at jeg hører mere fra dem.”

 

Noget på hjerte

“Men det er mit forsøg på at være crime rider og lidt off the road; det er i småtingsafdelingen,” siger Andreas Bo, som hurtigt har talt sig varm og dermed demonstrerer en af grundene til, at han på 10 år er blevet en af landets mest efterspurgte komikere og revyskuespillere; han har noget på hjerte, han har et åbenlyst talent for at underholde, og ordene flyder ubesværet.

 

Du har et særligt forhold til sproget og dét at kunne formulere sig korrekt…?

 

“Jeg vil ikke sige, at jeg er en sprognørd; jeg går bare op i, at man taler rigtigt. Og så har jeg faktisk et 10 minutter langt indslag i showet om, at det er forkert at sige ‘åbne op’,” siger han og griner igen.

 

“Jeg er så gammel, at det irriterer mig, når sproget forfalder. Og det irriterer mig, når jeg selv kommer til at sige ‘åbne op’. Selv når jeg skal sende en sms, så googler jeg ord; jeg kan ikke lide at stave noget forkert. Jeg synes, at stavekontrollen er mere irriterende, end den er god. Jeg stoler simpelthen ikke på stavekontrollen. Jeg stoler på en ordbog,” siger den 53-årige komiker.

 

Meget mere standup

Andreas Bos nye show er nu ikke bare én lang joke om at kunne sammensætte ord, om end klassisk standup fylder mere end sketches og parodier denne gang:

 

“Af et Andreas Bo-show at være er det meget mere standup, end det plejer at være. Der er selvfølgelig nogle parodier. Og så har jeg fået lavet Danmarks grimmeste kulisse, som jeg selv har tegnet; det skal man aldrig gøre,” griner han.

 

Fokus i showet er på de sociale medier og det, som han selv kalder “Klumpe-Dumpe” på nettet. Først og fremmest ham selv.

 

“Sociale medier er jo fede. Min tese er bare, at vi nok også lige skal lære at bruge dem.”

 

De fire daglige spørgsmål

“På plakaten er der en hund med, og jeg begynder med at fortælle publikum, at jeg står op hver morgen og tænker som en hund: ‘Hvad skal jeg æde, hvad skal jeg jage, hvem skal jeg knalde, og hvor skal jeg sove.’ Helt gammeldags. Men så kommer man på internettet og finder ud af, at kollegerne har været oppe siden kl. 05 og har løbet et maraton og så videre. Og så læser man netaviserne, og jeg bliver helt træt. Så er der én, der er bedre eller pænere end mig. Så læser jeg om Sofie Lindes løn, og artiklen slutter med, at jeg skal tage stilling til det: Får Sofie Linde for meget i løn, for lidt eller lige tilpas? Men hvad får hun i løn? Det ville være rart at vide, før man tager stilling. Jeg har jo ikke været med til de lønforhandlinger, så jeg ved det ikke, men jeg skal alligevel tage stilling lige nu!” lyder det med en stigende tonering og et tempo i talestrømmen, der bare stiger.

 

Andreas Bo til Aarhus: Jeg savner, at man kan underholde bredt

 

Støj eller stimuli

“Jeg deler de sociale medier og nettet i det hele taget op i, hvad der er støj, og hvad der er stimuli; hvad skal bare kastes til side – det gider jeg ikke at tage mig af – og hvad kan jeg rent faktisk lære noget af?”

 

Andreas Bo slog for alvor igennem med sin unikke evne til at parodiere kendte personligheder som Thomas Blachmann, Ole Thestrup, Jim Lyngvild, Johannes Møllehave og Villy Søvndal, der som udenrigsminister lige ville oversætte til engelsk (“My name is Villy Sleepvalley, and I am the Danish out-of-country minister”). Og han kommer ikke uden om dem, parodierne, selv om det er blevet sværere.

 

“Prøv at se, hvor strømlinet ministerholdet er i dag. Det samme med tv-personligheder. De eneste tv-personligheder, der skejer ud i dag, er jo reality-deltagere, som man ikke rigtigt gider at beskæftige sig med i parodimæssig sammenhæng. Det er fandme længe siden, at der er kommet en Yahya Hassan eller en anden, som er speciel.”

 

Ikke et ord om corona – næsten

Jeg spurgte for nylig din kollega Huxi Bach, om man kunne gennemføre et interview uden at tale om corona. Hvad siger du?

 

“Det vil jeg klart mene, at man godt kan,” siger Andreas Bo.

 

“Jeg glæder mig til, at man stå i Stakladen og bare svede på dem, der står ved siden af, holde i hånd og synge med på tv-2 og “Duggede ruder” og alt det der. Jeg synes, at det er så irriterende. Så jeg bestemte mig meget tidligt for, at mit show ikke skulle handle om corona overhovedet,” siger han, der kun har en enkelt corona-relateret joke med i showet.

 

Det seneste halve år må have påvirket dig?

 

“Vi var lige blevet færdige med “Krejlerkongen” (på TV 2 Fri, red.), da nedlukningen kom, og af en eller anden grund har jeg haft rigeligt at lave, så på den måde passede det mig godt. Men nu kan jeg jo også se, at de job, der er blevet aflyst for mig, får nye datoer i begyndelsen af 2022! Så det kommer da til at ramme mig meget mere voldsomt, end jeg troede, også økonomisk, og det bliver mere langtrukkent. Nu tager jeg på turné, og jeg kan ikke udvide den, fordi alle sale er optaget af folk, der skal i gang igen,” siger manden, som bare gerne vil tilbage til en tilstand af normalitet i samfundet.

 

Karrieren og det modsatte køn

Vi skal jo til det – dét med karrieren og det modsatte køn. Men vi begynder forsigtigt.

 

Du er uddannet i herreekvipering. Hvornår opdagede du, at du kunne andet end at sælge habitter?

 

“Det gjorde jeg i to faser. På et tidspunkt begynder man at fatte interesse for det modsatte køn, og så skal man gøre et eller andet for at gøre sig interessant. Jeg kunne ikke det periodiske system udenad; det lå ikke til mig, men så kunne jeg sige noget sjovt. Og så var der min mor. Hun var et svært menneske og meget konfliktsøgende, så når hun var oppe at skændes med kassedamen i Netto, og jeg stod lige ved siden af, lærte jeg meget hurtigt at forsøge at glatte ud med humor,” griner han.

 

Og så bliver han nysgerrig:

 

Du er ikke nærig med dig selv, når det gælder den kulørte del af pressen. Hvor meget bruger du dig selv og dit privatliv i dit show? Hvor sætter du grænsen?

 

“Nu er jeg nysgerrig: Hvor synes du, at jeg er ødsel?” nærmest griner han.

 

“Jeg har aldrig lavet sådan noget med, at pressen kommer hjem til mig. Men jeg synes, at det er sjovt at joke med, at jeg bor i en campingvogn eller er nazist og transkønnet og alt muligt lort, som jeg nogle gange får sagt…”.

 

Forholdet til Mascha Vang

“Det er rigtigt, at jeg har talt om mit forhold til Mascha Vang. Nogle har det sådan, at lige så snart der er sket noget, deler de det på Facebook. Dér er jeg meget privat om ting, der sker i min familie. Den slags deler jeg ikke. Men jeg svarer høfligt, når folk spørger mig om noget. Da jeg blev kæreste med Mascha, var jeg fuldstændig klar over, at hun lavede det, som hun lavede. Da skulle jeg tage en beslutning om, hvorvidt jeg ville finde mig i det – altså at vi som kærestepar ‘gav hinanden op’. Jeg besluttede, at jeg godt kunne affinde mig med det, og så fandt jeg et leje for dét. Hun var bevidst om, at når hun lagde noget på nettet, var det clearet med mig, så jeg ikke stod i underbukser i baggrunden.”

 

Andreas Bos nuværende kæreste, Katrine, er en mindre offentlig person. Han hjælper hende, når hun skal udstille på strikmesser, “eller hvad fanden ved jeg”. Det er en naturlig del af et parforhold; han bærer nogle kasser for hende, og det passer ham fint. Det lidt mere stille liv.

 

Ramt af stress

“Jeg fik stress på et tidspunkt. Det var angst, fordi jeg pludselig var blevet mere populær, end jeg selv kunne rumme i mit hoved. Altså præstationsangst. Men hvis jeg kan fortælle om det og hjælpe to mennesker i Tørre Røvelse, som lider af det samme, så fortæller jeg gerne om det: ‘Det har jeg også haft. Det kommer du over. Rolig, ven. Du skal bare gøre sådan og sådan…’.”

 

Men hvor går grænsen mellem karriere og privatliv? Forholdet til Mascha Vang var nogenlunde gennemtænkt, indtil det ikke længere holdt; de ville hver sin vej i karrieren og livet. Nu har privatlivet en anden karakter. Andreas Bo bryder sig ikke om at udnytte, at han måske trænger lidt lettere igennem end “almindelige” mennesker, men sagen om parkeringsbøden var alligevel lige på kanten, mener han. Det var jo bare en joke.

 

“Tag dig sammen!”

“Hvis jeg er krukket og tænker, at jeg er mere værd end andre mennesker, tænker jeg også: ‘Hold din kæft, Andreas, og tag dig sammen!’. Men jeg har intet imod at fortælle om, hvad jeg har oplevet af skilsmisse og så videre,” forklarer han.

 

Og grænsen ved dørtrinnet til privaten?

“Nogle vil mene, at min skilsmisse og min bøde er langt inde over dørtrinnet, men jeg har kun én gang haft en journalist i hjemmet. Så mødes vi i stedet over telefonen eller på en café eller et spillested. Jeg kan godt lide, at folk er interesseret i mig, fordi jeg er komiker, og ikke, fordi jeg har en kæreste, der er 20 år yngre end mig, eller fordi jeg har været kæreste med Mascha Vang.”

 

Comedy for hele familien

Nu gælder det turneen, og Andreas Bo er forberedt. Han plejer at få et par top-anmeldelser, et par i bunden – og en del i midterfeltet. Det passer ham fint.

 

“Det har været en dyd for mig i mange år: Jeg kan ikke lide det, hvis mit show henvender sig til for eksempel aldersgruppen 25-35 år og ingen andre. Det, der gør mig mest glad i livet – ud over min elskede kæreste, mine børn, og alt hvad jeg skal sige – det er, når jeg kigger ned i salen, og der sidder en familie; en mor og far med et par store teenagebørn. Forældre og børn kan gå i teatret og se comedy med mig. Så bliver jeg simpelthen glad. Endnu bedre, hvis de også har bedstemor med!”

 

Den fælles reference forsvinder

Han glæder sig over, at der findes nicheprogrammer på tv – for eksempel på TV 2 Fri, som er flittig aftager af “Krejlerkongen” med Andreas Bo som medproducent – men han beklager, at den store, fælles, nationale referenceramme er ved at forsvinde.

 

Andreas Bo til Aarhus: Jeg savner, at man kan underholde bredt

 

“Jeg savner lidt, at man kan underholde bredt. Da jeg var knægt, sad jeg og så Tommy Kenter eller noget andet, som far og jeg syntes var sjovt. Vi sad og grinede sammen. Det er pisseirriterende, at børn sidder og griner på Youtube, imens deres forældre ser et eller andet åndssvagt danseprogram på TV 2, og de gamle sidder og ser TV 2 Charlie inde i det næste rum. Det er ærgerligt, at vi har så få fælles referencer inden for komik.”

 

Og Danmarks sjoveste er…

Til sidst er vi nødt til at spørge: Hvem er Danmarks sjoveste komiker – hvis du ikke må pege på dig selv?

 

Andreas Bo flyder hen i en sø af gode minder, fornemmer man:

 

“Det, som jeg har grinet mest af, er Drengene fra Angora; der er et afsnit med cykelholdet, hvor Henning Primdahl fra Randers har arrangeret en udklædningsfest hjemme hos sin mor. De er kun de tre, og så skal de stemme på den bedste udklædning. Henning Primdahl har klædt sig ud som cowboy og mener, at den er hjemme på forhånd. Men så kommer Pim de Keysergracht til at stemme på Bobby Olsen… Deres karakterer rammer nogle typer, som jeg elsker. Nogle gange går tingene op i en højere enhed.

 

Jeg er også vild med Anders Matthesen, når han laver figurer. Det er noget af det sjoveste i hele verden. Hold kæft, hvor jeg griner af det.

 

Og så er der Brian Lykke, når han laver Yoda fra ‘Star Wars’. Det er fandme også sjovt! Sådan er der enkelte steder, vi kan slå ned.”

 

Og så har vi næsten ikke nævnt “Krejlerkongen”, hvor Andreas Bo har en finger med i spillet både foran og bag kameraet. Men vi kan afsløre, at TV 2 Fri slet ikke er klar til at pensionere serien, som ifølge Andreas Bo har et trofast og bredt publikum.

 

 

Andreas Bo: #SKARP

Musikhuset Aarhus

19.-21. november kl. 20

Køb billet her:

 

Desuden:

Horsens Ny Teater den 22. oktober

Jysk Musikteater i Silkeborg den 12. november

Pavillonen i Grenaa den 28. november

– og mange andre steder over hele landet frem til den 17. december

www.andreasbo.dk

 

 

Del artikel

Andre læser også