//Det sker, Nyheder

Ingen efterårsplaner? Tag til Anholt og pluk julegaver

Gin fra den lille Kattegat-ø Anholt er på få år blevet et af øens kendemærker, ligesom salt er for Læsø og kartofler for Samsø. Enebærrene til produktionen plukkes ved håndkraft af frivillige, og du kan være med.

 

De brune er døde, og de grønne er ikke modne. Det er de blå, du skal have fat i. Bare en skål ind under, og så nulrer du med det helt rigtige tryk. Jakob Kjærgaard forklarer, hvordan man mest hensigtsmæssigt får bærrene fra grenene på en enebærbusk. Buskene er der angiveligt omkring 10.000 af på Anholt – blandt andet her på Nordbjerg, hvor vi står med udsigt udover øens berømte ørken.

 

Sammen med musikeren Thøger Dixgaard stiftede Jakob Kjærgaard i 2016 firmaet Anholt Gin, som på grund af blandt andet kalk- og forureningsfrit vand på Anholt kan producere gin med en helt særlig smag, hvis man spørger ejerne selv.

 

 

Bærrene plukkes udelukkende på Anholt, men det er sin sag at plukke nok af de små bær til en større ginproduktion, hvilket de to ejere måtte sande efter selv at have plukket til det første badge i 2017.

 

Vi plukkede 30 kilo, men løb tør for gin om sommeren efter at have lanceret produktet i februar. Derfor fandt vi på at invitere folk til at hjælpe os, fortæller Jakob Kjærgaard.

 

 

Gin som gulerod

Samme efterår mødte 40 op, året efter 80, og sidste år var antallet af frivillige plukkere på den gode side af 100 personer.

 

 

Ingen gør jo noget gratis, så vi giver en særlig flaske plukke-gin lavet af de helt friske bær, hver gang man har plukket to kilo. Plukkeudgaven er unik, så nogle plukker både 10 og 20 flasker og bruger dem som samlerobjekter eller som julegaver. Det er virkelig blevet populært at være med til at plukke, så vi håber da på igen at komme godt over 100 mennesker i år, siger Jakob Kjærgaard.

 

Anholt Gin har tilladelse til at samle 300 kilo bær på den del af Anholt, som ikke er ørkenen, hvorimod der er frit spil i ørkenen, der dækker fire femtedele af øens små 22 kvadratkilometer.

 

 

Sidste år plukkede vi i alt 550 kilo bær, hvilket potentielt er 55.000 flasker gin. Vi er stadig et lille firma, så vi laver dog kun op mod 6000 flasker om året lige nu – resten af bærrene fryser vi ned, forklarer Jakob Kjærgaard.

 

Daglig dosis

Plukningen foregår i skolernes efterårsferie, og enhver kan være med. Nogle møder op alene, andre er hele familier, og hver dag klokken 17 mødes man ved den lokale Brugsen, hvor der vejes bær ind og resultaterne føres på det til lejligheden byggede ”enebærometer”.

 

Så giver vi en flaske gin til dem, der har plukket flest, og en til dem, der har plukket færrest – eneste krav er, at de deler præmien med os andre. Det giver jo en vis stemning at dele et par flasker gin hver dag, griner Jakob Kjærgaard.

 

Ugen begynder med en plukkemiddag i forsamlingshuset med gule ærter på menuen, hvorefter det dagen efter er tid til at plukke løs. Den stående rekord er fra 2018 med 60 kilo enebær samlet af en familie i løbet af efterårsferien.

 

Enhver kan deltage i plukkeugen på Anholt, og tilmelding er ikke nødvendig. Men hold øje med Anholt Gins Facebook-side for flere oplysninger:

 

Læs mere om Anholt gin her:

 

Læs mere om Anholt her: 

 

 

Det sker Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev