//Livemusik og koncerter

Madanmeldelse: Hvorfor er Ferdinand indbegrebet af det bedste ved Aarhus?

Af Jan L. Pedersen

Der kommer nye restauranter og spisesteder til Aarhus i en lind strøm. Flere af dem slår sig op på et tvivlsomt og tyndt grundlag, og selviscenesættelsen kan være tæt på kvalmende. Sådan er det blevet, for der skal jo trækkes nogle gæster til truget. Men ofte glemme vi de “gamle” restauranter, som altid har været der, eller i hvert fald i meget lang tid. En af dem er Ferdinand ved åen i Aarhus. De gør ikke meget væsen af sig, men alligevel er det i min verden en af byens bedste restauranter.

 

Når betjeningen kan sit kram

Servicen eller betjeningen var i den bedste klasse. Vores tjener, som senere viste sig at være restaurantchef, havde arbejdet i Sydney, og havde tillige flere års erfaring fra London. Det var en erfaren yngre herre, vi taler om. Han havde styr på alt. Intet slinger, og tilmed behagelig. Han formåede at læse os, hvilket er en af de bedre egenskaber i sådan et job. Sjældent har jeg oplevet en så god og tilstedeværende betjening.

Der var tale om en yderst vidende tjener. Han kunne svare velovervejet på spørgsmål til både mad og drikke.

 

I sikker havn

Vi havde reserveret bord, men solens stråler ledte os udenfor, hvor Ferdinand også serverer mad. Her sidder du godt, og meget tæt på byens puls. Men i sikker havn. For Ferdinand er en af de få restauranter, som skiller sig ud ved, at de kan lave mad fra øverste hylde og er stilsikre. Det er der ikke så mange andre ved åen i Aarhus som kan bryste sig af. 

Tre snacks til en halvtredser

Friteret jomfruhummer. Sprød og saftig på samme tid. Chips med grøn tomat relish. Sødt og salt. Krustader med Hr. Nielsen skinke med lidt fedme, røg og salt. Småt er godt, siges der, og det her var godt.

Østers på kanten af åen

Et måltid kan, næsten, ikke startes bedre end med østers. Østers fra Bretagne med granité  af agurker og olivenolie. En nem omgang, forstået på den måde at den er nem at spise. En begynderøsters, hvor østers smagsmæssigt er lidt underspillet.

Bedre brød end hos byens bagere

Tre gange dagligt bager Ferdinand brød. Surdejsbrød med øko smør. I dette tilfælde skal du passe på brødfælden, for brødet var intet mindre end fantastisk. Da vi roste brødet, sagde køkkenchefen, tak, med ordene; det er også det eneste her, jeg ikke har rørt ved. Opskriften er hemmelig, og den må der ikke laves om på.

Når makrellen kommer til sin ret

På smukkeste vis tog makrellen plads på tallerkenen. En saltet makrel med syltet sennepskorn. Enkelt og dekorativt. Til retten var der variation af tomater. Friske syltede røde og grønne tomater samt en relish. To slags syltning. En i vanilje og en i oregano. Jeg bliver altid glad, når der gøres lidt ekstra ud af råvarerne, og her var sammensætningen af tomaterne i en klasse for sig. Saftig makrel, som var bedste markrelservering i meget lang tid.

Klassisk og ufattelig velsmagende

Foie gras, stegt som i gamle dage, blød og saftig, med rå blodappelsin og smørstegte croutoner samt gule beder. Sprødstegt til perfektion. Både fedme og syre var tilstede. Dog mest af førstnævnte. Jeg indrømmer gerne, jeg elsker foie gras, og den omgang skuffede ikke, tværtimod.

 

En servering på menuen

Grillet laks med broccoli, fennikel og syrnet fløde. Laksen var, selvfølgelig må man efterfølgende sige, perfekt stegt og smeltede på tungen. Broccolien var stegt i soya og sesam og knassprøde. Chipsene var af lotusrødder.  En velkomponeret ret. Der var meget fisk i forhold til grønt. Lidt mere af det grønne ville ikke have gjort noget.

Smagen af kød

Terrine af svinebryst og sprængte kæber med persillerod, asparges og grillede rødløg. Stegt hårdt af. Sauce serveret ved bordet. Confiteret persille. Friteret persille. Godt med smør og selvsagt god smag. Der var persillerod og hvide og grønne asparges. De hvide var perfekte. Sprøde og saftige. Terrinen var sprød yderst og saftig inderst. Persillerod-sauce i bunden. Terrinen havde hovedrollen, og den fik os til at glemme tilbehøret, hvilket vel ikke var meningen. En håndværksmæssig smuk ret, uden noget at komme efter.

En flyvende hovedret

Stegt poussinbryst til 175 kroner var valget på a la carte-kortet. Den kom med en cannelloni af selleri, boghvede og kråser. En fransk ret, hvor kråserne var høj klasse, og de var ikke nærige med smagen. En kraftig ret, som i min verden kan slå den saftigeste bøf af pinden. Lidt mere grønt ville ikke have gjort noget, men på den anden side, så manglede jeg det ikke.

Appelsinblomstsorbet som playmaker

Desserten på den 5-retters menu er kakaokage med appelsinblomstsorbet, panna cottta, chokolade og crumble. Vi var mætte, men hvem kan ikke presse en dessert ned? Friskheden var der heldigvis. Kagen var ikke i den lette genre, men resten var ikke tungt, og sorbeten styrede det show på fornemste vis. For søde desserter er no go hos mig.

Sidste dessert var en kombination af rabarber. Prisen var 95 kroner. Rabarber er geniale til desserter, og her sammen med en halvfed sorbet og en bund af vafler, var det stor nydelse. Det var på ingen måde en sød dessert, men mere i den friske ende.

Vi drak:

  • 2015, Raventos i Blanc, Blanc de Blancs, Penedès
  • 2016, Little Pebble, Sauvignon Blanc, New Zealand
  • 2016, Chateau de la Roulerie Coteaux du Layon , 100% Chenin Blanc, Loire
  • 2012, Dawson Creek, Chardonnay, Californien
  • 2011, Renieri Invetro Toscana
  • 2016, Pinot Noir, lovely lilly, Shelter Winery, Tyskland
  • 2010, Henri de Montignacm, Bordeaux
  • 2016, August Kesseler, 2016 Riesling R, Tyskland

Vinene var enten med i vinmenuen, ellers var de på glas. Vi købte ikke hele flasker. Vinmenuen koster 345 kroner for fire glas, eller kostede vinen på glas 80 og 90 kroner.

 

 

Vores regning

Maden var ikke dyr. Tværtimod syntes vi, at vi fik rigtig meget mad for pengene. Vi gik all in, og regningen løb op i 1.800 kroner inklusiv alt, men vi kunne sagtens have valgt mindre, og så slippe med under 500 kroner per mand inklusiv drikkevarer. Generelt får man høj kvalitet og meget for pengene her.

Vurdering

Ferdinand er ikke ny. Og det er vi mange, som er glade for. De holder et højt niveau, er tro mod sig selv og selvom de på mange måder er klassiske i deres køkken, så formår de at forny sig. Udtrykket er ikke så ærkefransk, som vi før har oplevet på Ferdinand. Stilen er blevet lidt lettere, men ikke på bekostning af smagen.

 

Hvis du ikke vil gå på kompromis, og er til de sikre restauranter som ved noget om både vin og mad, så er Ferdinand uden tvivl stedet.

 

Nu giver vi ikke stjerner her på Aarhus Update, men hvis vi gjorde, så lå de uden tvivl på en topkarakter til prisen. Alt andet ville være en fornærmelse. Maden kan ganske enkelt ikke laves bedre, til den pris vi betalte. Eneste kritikpunkt fra den ene kvinde, som var med, var lidt mere grønt, mens den klassiske smag var superb. Teamet den aften gjorde det forrygende godt, og Ferdinand er indbegrebet af god og sikker stil. At de løber med vores bedste anbefaling virker som en selvfølgelighed.

FERDINAND

Åboulevarden 28
8000 Aarhus C
Tlf.: 87 32 14 44
E-mail: mail@hotelferdinand.dk
Hjemmeside
Facebook

Livemusik og koncerter Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet