Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Faktatjek på madfronten: Er Kålhøgen bedre til at lave mad end dig?

Af Jan L. Pedersen

Kære læser – Aarhus Update er blevet til MigogAarhus. Læs mere om det her

Anmeldelse

Kålhøgen i Højbjerg tilbyder dagens ret samt forskellige langtidsholdbare retter på glas og lover guld og grønne skove. Vi har testet, om løfterne holder.

”Danmarks bedste boller i karry” og ”vi er bedre til at lave mad end dig”. Sådan lyder nogle af påstandene fra takeaway-stedet Kålhøgen på Oddervej i Højbjerg.

Navnet Kålhøgen er egentlig et tillægsord og betyder noget i retning af at være at være høj i hatten eller kåd, men også indbildsk eller overmodig.

Det passer jo umiddelbart fint med de store ord, men spørgsmålet er så, hvilken kategori vi skal putte Kålhøgen i. Altså, om de har noget af have de kålhøgne påstande i. Det har vi testet.

Først og fremmest vedrørende dagens ret, som skifter dagligt og ugentligt og koster 89 kroner mandag til torsdag og 109 kroner fredag til lørdag. Samtidig købte vi et par glas med henkogte simreretter med hjem til at teste på andre dage. 

Nem bestilling

Kålhøgens indehaver gennem godt halvandet år Søren Trærup lover ”god hverdagsmad, ikke noget reaktionært” og lægger vægt på mad lavet fra bunden af lokale råvarer og kød fra fritgående dyr.

Økologi og bæredygtighed er også nogle af nøgleordene.

Dagens ret kan bestilles over telefonen eller online, hvor den også kan betales – enkelt og let fandt jeg ud af. Min bestilling var de føromtalte boller i karry, som skulle være landets bedste.

Det er nok ikke ment bogstaveligt og desuden umuligt at faktatjekke, men heldigvis har jeg da evner til at vurdere både kvalitet, udseende og smag.

Faktatjek på madfronten: Er Kålhøgen bedre til at lave mad end dig?

Kødbollerne i sig selv var usandsynlig lækre, store som golfbolde og både saftige og fulde af intens smag. Indeni var de flot lyserøde, og de emmede med en god konsistens af kvalitetskød og kærlig behandling.

Intet at udsætte på dem eller den lovede oplevelse. Tværtimod.

Prikken over i’et

Risene var på samme måde af god kvalitet og var kogt perfekt, så de havde det helt rette bid. Karrysovsen havde god konsistens, så risende hang ved, og en flot, mørk karryfarve.

Det var tydeligt at smage, at den var lavet fra bunden med kyndig hånd og smagsgivere af god kvalitet, for den havde både en kraft og dybde, som man ellers ikke kan frembringe.

Karry smagte den selvfølgelig især af, men på den sødlige måde, hvor det på ingen måde brænder eller river lidt i halsen. Det manglede vi. Som den berømte prik over i’et.

Når det er sagt, så ødelagde det ikke oplevelsen, fordi det ellers var så smagfuldt og veltilberedt. Desuden var der rigeligt til vores gruppe på tre, og det var tilmed stadig varmt efter 15-20 minutters transport.

Dagens ret følges altid af dagens salat, som er forskelligt grønt, man kan vælge imellem – vi lod ekspedienten vælge og fik en fin blanding af en grøn salat og grov gulerodssalat. Frisk, sprødt og godt.

Gammel metode på nye glas

I et køleskab i butikken i Højbjerg står rækker af genanvendelige patentglas og med indhold af færdigretter lavet i køkkenet ude bagved. Færdigretter som på gammeldags facon er henkogte og dermed konserverede og relativt langtidsholdbare.

Vi udvalgte en omgang indisk dahl samt chipotle meatballs til henholdsvis 89 og 129 kroner. Op i gryden, og så skulle det bare lunes.

Men glassene kom uden tilbehør i form af for eksempel ris, det havde vi slet ikke tænkt på, så dem måtte vi lige lave først.

Faktatjek på madfronten: Er Kålhøgen bedre til at lave mad end dig?

Begge retter var som ovenstående dagens ret virkelig veltillavede med god dybde, godt med smag og bare virkelig fine råvarer, det er man på ingen måde i tvivl om.

Men igen savnede vi noget mere krydderi, når vi nu havde med indisk og sydamerikansk mad at gøre. Det stærke eller bare lidt skarpe element var aldeles fraværende.

Faktatjek på madfronten: Er Kålhøgen bedre til at lave mad end dig?

I hvert glas var der lige tilpas mængde til to personer, men det var en smule irriterende selv at skulle lave ris, det ville vi godt have været advaret om, når vi nu selv var så lidt observante.

Kunne man forestille sig at sælge retterne med tilhørende ris eller lignende?

Løfterne holdes

Når alt kommer til alt, laver Kålhøgen virkelig fremragende mad og lever næsten op til det lovede og til forventningerne.

Man kan tydeligt både se og smage kærligheden til maden og til råvarerne, og i forhold til kvaliteten, er det ikke mange penge man kommer af med. Slet ikke.

Kan de så lave maden bedre end dig? Og mig? Ja, det er jeg faktisk ret sikker på i langt de fleste tilfælde – i hvert fald mig. Fordi de tager sig tid og laver slow-cooking fremfor fastfood, og fordi de kan finde ud af det.

Er det Danmarks bedste boller i karry? Nej, nok ikke. Men de kommer tæt på. Havde der været mere gods i karrydelen, ville jeg have svaret ja uden at tøve.

Skru nu bare op for det krydrede i tilpas omfang, det er der ingen, der tager skade af, heller ikke børn. Det samme gælder mad på glas, når det er nødvendigt for retten altså.

Jeg håber, Kålhøgen kan holde den høje kvalitet, selvom de ganske sikkert har fået noget mere travlt under Coronakrisen. Kan de det, er det noget af byens allerbedste hverdagsmad til yderst rimelige priser. Det må de gerne lidt kålhøgent slå sig endnu mere op på.

Kålhøgen

Oddervej 112C
8270 Højbjerg
Website og onlinebestilling her:

 

Faktatjek på madfronten: Er Kålhøgen bedre til at lave mad end dig?

Del artikel

Andre læser også