Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Her er der styr på tingene – Nordens Folkekøkken i Jægergårdsgade

Af anders@sommersangdigital.dk

Vi er i Jægergårdsgade, tæt på Frederiks Allé. Vi har sat os for, at se på Nordens Folkekøkken og deres niveau, der efter sigende har genfundet tidligere tiders niveau.

Der er to folkekøkkener i Aarhus, det oprindelige i Jægergårdsgade og et, som hedder Aarhus Folkekøkken på Godsbanen. De to restauranter har intet med hinanden at gøre, og bare stil, betjening, mad og vin er langt fra hinanden. Der er ingen tvivl om, at det, Nordens Folkekøkken er garant for, er det stabile og ordentlige niveau. Nok om det, men Nordens Folkekøkken lever i bedste velgående på 5. år i Jægergårdsgade.

Stadigvæk nordisk

Maden er stadigvæk nordisk, men ikke nynordisk. Det er lokale og langt hen ad vejen nordiske råvarer, der bruges i køkkenet. Men ikke fanatisk som det var i starten, da Nordens Folkekøkken opstod. Som noget nyt serveres der hver dag, ”Dagens klassiske ret” til 129 kroner. Dog er det kun i tidsrummet 17.00 – 19.00. Den fås også som takeaway til 89 kroner. Aftens anmeldelse er dog af den ordinære menu.

Venligt menukort

Menukortet er til at forstå. Man kan købe retterne hver for sig, eller tre retter til 325 kroner. Man kan også købe 3 retter og tre glas vin til 399 kroner. Her er det dog kokken, som sammensætter menuen. Ellers er der en menu til 549 kroner. Her får du aperitif med snack, tre retter (valgfrie fra menukortet), tilhørende vinmenu, kaffe med hjemmelavet sødt og en valgfri avec til kaffen. Uden at vide det 100%, vil jeg mene, at det er den menu, som der bliver solgt flest af på Nordens Folkekøkken. Menuen har fået navnet ”totaloplevelse”, hvilket er meget rammende. Ellers er der et par andre menuer, hvor man kan give den fuld gas, blandt andet The Full Monty til 799 kroner. Her er det bare 5 retter mad og 5 glas vin til, men også valgfri retter fra menukortet. Der er i alt syv 7 retter på menukortet. Det er overskueligt, og menuen ændres hver 3. eller 4. uge.

Dagens snacks på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageTotaloplevelsen sejrede

Vores torsdagsmenu blevet totaloplevelsen til 549 kroner. Vi startede med lidt italienske bobler. En Postumio fra Cantina di Casteggio. En venlig og let drikkelig aperitif fra egen import. Vores snack var sesamflager med trøffelmayo og maltflager med en mayo på bøgehatte. Fin og let start.

Postumio fra Cantina di Casteggio på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageForskellige forretter

Når en restaurant vælger at have hest på menukortet, er der som udgangspunkt altid ros herfra. Hestekød smager fremragende, og det gjorde det i den grad også på Nordens Folkekøkken. En smuk anretningen af røget hestefilet med sennepsemulsion, syltede rødløg, græskarkerner plus karse og dild på toppen. Kødet var mørt som smør med en helt fantastisk røget smag. Velsmag ud over det sædvanlige. Hest når det er bedst, fristes jeg til at sige.

Røget hestefilet med sennepsemulsion, syltede rødløg og græskarkerner på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageVinen til hesten var rosé. Umiddelbart et anderledes valg, men overraskende godt. Pipoli, Rosato Basilicata. En vin i den lette og friske ende, med noter af kirsebær og hindbær. Man skal jo udfordres, og det blev jeg med den her vin. Selvom jeg aldrig selv ville have valgt den til røget hestefilet, må jeg ærligt indrømme, den faktisk smagte godt til retten.

Italiensk Pipoli, Rosato Basilicata på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageMasser af urter

Næste forret var cremet urtesuppe med lavbagt torsk og crouton. Den store hvide tallerken er næsten blevet synonym med det nordiske køkken. Måske kan man sige det samme om suppen. Råvarerne var i særdeleshed nordiske. Suppen havde en god konsistens, og der var godt med torsk i.

Cremet urtesuppe med lavbagt torsk og crouton på Nordens Folkekøkken i Jægergårdsdage

Vinen til urtesuppen var skarpt ramt. En ren, men ikke fed Chardonnay fra Vinhuset Campagnola i Veneto i Italien. Smagsmæssigt var vi i den tørre og lette ende.

Chardonnay fra Vinhuset Campagnola i Veneto i Italien på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageTil forretterne blev der serveret hjemmebagt brød og persillesmør.

Lun friskbagt brød med hjemmerørt luftig smør på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageTo at vælge mellem

Hovedretten var kvæg og torsk. Den første var rosastegt kalv og braiseret kalvespidsbryst med blomkål, dampet kålrabi, pastinak, jordskokkecreme, rødbeder, urteskum og tynde chips. Kødet var perfekt. Fileten var fast og i den grad mør, perfekt. Smagen i det braiseret spidsbryst var sprød med en svag smag af umami. Retten var stor, og der var helt sikkert nok kød. Ros til man kun bruger danske grøntsager i retten. Fantasien fejlede ikke noget, og de enkelte komponenter gjorde det godt især i samspil.

Rosastegt kalv og braiseret kalvespidsbryst med blomkål, dampet kålrabi, pastinak, jordskokkecreme, rødbeder, urteskum og tynde chips på Nordens Folkekøkken i Jægergårdsdage

Vinen i glasset var rød. En Fantini Sangiovese, Terre di Chieti fra regionen Abruzzo. En allround vin som rammer det store flertal af vindrikkere. En vin med god og  behagelig smag af mørke frugter.

Fantini Sangiovese, Terre di Chieti fra regionen Abruzzo på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageTorsk i størrelse XL

Næste hovedret var en bagt torsk med knuste rødder og muslingesauce. Rødderne bestod af, glaskål, gulerødder, pastinak og selleri. Ud over det var der tomater og brøndkarse på toppen. En helt igennem god hovedret. Muslingesuppen var ikke fed, men med masser af smag. Torsken var stor. Bagt som man ville forvente. Der var nok fisk. Dansk velsmag er ordene om denne hovedret.

Bagt torsk med knuste rødder og muslingesauce på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageVinen var hvid, en Passera delle Vigne fra 2011, Azienda Vitivinicola Lepore fra regionen Abruzzo. En vin jeg før har drukket på Nordens Folkekøkken. En ligefrem mineralsk vin med noter af lime og citrus.

Ost og brombærsorbet

Brombærsorbet med karamel og sprød malt var månedens dessert. En pæn stor portion må man sige, hvor der var gjort lidt ekstra ud af anretningen med hasselnøddesne på toppen.

Brombærsorbet med karamel og sprød malt på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageVinen var i retro-genren. En sød Le Grotte Reggiano Lambrusco Rosso Dulce. En meget rød Lambrusco med små bobler. En man meget sjældent får. Masser af jordbær og hindbær. En sjov og anderledes vin som kun holder 8,5% alkohol. Det var nok ikke lige den vin, som vi ville vælge til brombærdesserten, men min makker den aften var ganske godt tilfreds.

Rød Lambrusco på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageMåltidets konge – osten

Osteserveringen bestod af fire forskellige danske oste og en svensk. De danske var klassiske og kendte. En Vesterhavsost, Blå Kornblomst, Castello Marquis og en Benedict Gylden kloster. Som tilbehør var hjemmelavet tyttebærsyltetøj. Godt initiativ med den svenske ost, Kvibille Cheddar Whisky, som var et godt match til de danske oste.

Vores nordiske osteservering på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageVinen var Apulien. En Negroamaro fra Paolo Leo. Drikkevenlig og igen en god allround vin.

Negroamaro fra Paolo Leo fra regionen Abruzzo på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageVi sluttede aftenen af med kaffe og hjemmelavet chokolade. En chililikør og en grappa blev vores avec. Chokoladen var i den grad vanedannende.

Udelukkende italiensk vinkort

Susanne Dige Kær fra Nordens Folkekøkken, er om nogen fortaler og ambassadør for italiensk vin. Ikke kun mainstream-vine som vi ofte ser. De fleste af de vine, der er på vinkortet på Nordens Folkekøkken, er af egen import. Noget som bør roses, da den unikke vinoplevelse vægtes højt hos os. Susanne Dige Kær er ved at afslutte sin sommelier uddannelse og brænder i den grad for italienske vine. Det ses på vinkortet, men høres også straks, når hun fortæller om sine vine. Vinene denne aften ramte ganske godt retterne, men om specielt italiensk vin er bedre end vin fra andre lande til den nordiske mad, ved jeg ikke, men vi oplevede et godt vinmatch til de nordiske retter.

Hyggeligt og rart

Selvom det var en torsdag aften, vi var forbi, så vi ikke noget stress som man ofte ser på restauranter, torsdag, fredag og lørdag. Der var pænt med mennesker i restauranten, også selvom det var bidende koldt udenfor. Føler man sig ikke budt velkommen af en behagelig atmosfære, kan man servere nok så god mad og vin. På Nordens Folkekøkken var der både behageligt, og man følte sig velkommen.

En pæn fyldt restaurant på Nordens Folkekøkken i JægergårdsdageRestauranten er lige som delt op i to afsnit, hvor de veldækkede borde står med god afstand til hinanden. Gæsterne er alle aldersgrupper, og der er plads til at rokere rundt på møblerne, så større selskaber kan være der.

Hver en krone værd

Når en restaurant er ærlig om, hvad den vil, og hvad den kan, så går det hele nemmere for alle parter. Det er de på Nordens Folkekøkken. De er ikke en gourmetrestaurant med finere nynordisk mad, men de er et sted, hvor man får god mad, store portioner og en vin som ikke fås så mange andre steder. Det er ikke fair at kalde maden på Nordens Folkekøkken for hverdagsmad, for det er ikke tilfældet. Men det er mad, som er enkel og velsmagende. De forsøger altid at have en utraditionel ret på menuen, så gæsterne har mulighed for at få en anderledes smagsoplevelse. I denne måned er det hest.

En anbefaling for oprigtighed

Vi vil gerne kvittere med en anbefaling af Nordens Folkekøkken. Konceptet med det enkle nordiske køkken er godt. Til prisen får man en rigtig spiseoplevelse. Bare portionsstørrelserne og vinen i glasset er i orden. Indretningen er nordisk på den varme og lyse måde. Betjeningen var sikker og nede på jorden. De var opmærksomme og gode til at kommunikere. Ikke så meget overflødig snak, dejligt når folk har tænkt, før de taler. Alt i alt er Nordens Folkekøkken en dejlig plet på Aarhuskortet. Selv hvis vi tog vores allermest kritiske briller på, var der ikke noget, vi kunne kritisere denne aften. 549 kroner inkl. snack, tre store retter, kaffe, avec og sødt til kaffen. Det er ikke dyrt, tværtimod er der value for money.

Norden Folkekøkken

Jægergårdsgade 65
8000 Aarhus C
Email: aarhus@nordensfolkekokken.dk
Telefon: +45 53 53 82 50
Link til hjemmeside

[mappress mapid=”245″]

Del artikel

Andre læser også