Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

“Er han levende endnu?” Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings begejstrede, rørte og underholdte os

Af Freja Dumont

Den 94-årige komponist og pianist kan endnu og havde torsdag aften fyldt Musikhusets Store Sal til bristepunktet. Flere generationer var samlet om hans musik. Det karakteristiske og elegante klaverspil, i samspil med strygere, fløjte og mundharpe, udløste stående bifald.

 

“Er han levende endnu?” Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings begejstrede, rørte og underholdte os

 

Bent Fabricius-Bjerre trådte ind på scenen sammen med cellisten Live Johansson. Han satte sig straks til flygtet og indledte aftenen med “Mens vi venter”. En passende titel efter hans mening. Nummeret var sørgmodigt med cellospil af smukkeste karat og følsomt spil på flyglet.

 

Anekdoter og selvironi

Bent, ja vi er alle på fornavn med ham, rejste sig, sagde tak for velkomsten og bød som en ægte gentleman velkommen til en romantisk aften. Stemmen var lidt rusten, men det afholdte ikke komponisten fra at fortælle anekdoter om sit liv. Om hvordan han afleverede sin baby i garderoben, da han skulle ind at spille et job og senere glemte babyen samt om at blive genkendt på gaden, hvor en ældre herre udbryder “ Fabricius-Bjerre, lever han endnu?” eller om at blive forveksles med Mærsk.

 

Fabricius-Bjerre på sidelinjen

LiveStrings kom på scenen. Kvartetten bestående af tre violinister og den allerede ankomne cellist. Denne aften blev den udsat for en strygerkvartet. Fabricius-Bjerre placerede sig i ægget lidt ude i siden og nød hvert et minut af nummeret.

“Er han levende endnu?” Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings begejstrede, rørte og underholdte os

En god melodi går aldrig mode

Vi kom igennem mange årtier af hits. Sådan er det jo med Bent Fabricius-Bjerre. Bjergkøbing Grand Prix, Olsen Bandens “Når skyggerne bliver lange”, “Tænk på et tal”, “Forelsket i København” og selvfølgelig “Matador”. Der var også en del nye numre iblandt, der stammer fra Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings nye album “Natsværmeri”.

 

Så englene synger

Bent Fabricius-Bjerre havde inviteret et par solister med på rejsen. Blokfløjtenisten Michala Petri tog “Duerne flyver” op på et niveau, hvor vi så og hørte duerne i hendes version. Hun fik dem op at flyve, bredte sine fingre ud over fløjten og fløj frem og tilbage over tonerne. Fløjten kvidrede lystigt og gik rent ind i vore hjerter. Også i “Prinsessen på ærten” tryllede Michala Petri på blokfløjten. Vi tager hatten af for, hvad hun kan på en blokfløjte. Den sad lige i skabet.  

 

“Bjergkøbing Grand Prix”

Mundharpespilleren, Mathias Heise, var aftenens anden gæst. Han kom først med sin version af “Bjergkøbing Grand Prix” i perfekt samspil med kvartetten. Hans improvisation i den velgyngende “Ballade på Christianshavn” fik selv Fabricius-Bjerre til at spærre øjnene op. Generelt et smukt samspil med kvartetten, og en musiker der kan sit kram.

 

“Alley Cat” og Forelsket i København”

Højdepunkterne var da forårsforelskelsen ramte os med “Forelsket i København”. Fortællingen om hvordan melodien blev til og denne aften overtaget af Michala Petri og Mathias Heise, der gav nyt liv til sangen.  Og “Alley Cat”, hvor anekdoten om hvordan Bent Fabricius-Bjerre blev til Bent Fabric og om den opdigtede historie om hans to katte, der skulle have inspireret ham til melodien. Også hovedtemaet fra “Blinkende lygter” rørte os. Den blev spillet mesterligt melankolsk, med intensitet og alvor.

“Er han levende endnu?” Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings begejstrede, rørte og underholdte os

“Matador”

Slutteligt og uden et ord, kom Fabriciusmelodien over dem alle: “Matador”. Den taler vist for sig selv. Som ekstranummer fik vi alle musikerne frem i lyset til titelmelodien fra “Olsen Banden”, og der blev klappet taktfast med i salen, inden det udløste stående bifald.  

 

Vurdering

Velvidende, at det var Bent Fabricius-Bjerre og strygekvartetten LiveStrings, jeg var til koncert med, så manglede jeg bare mere Bent Fabricius-Bjerre på flyglet. Intet ondt om strygerne for de gjorde det flot. De spillede med indlevelse, professionalisme og præcision. Men jeg var nu kommet for at høre Fabricius-Bjerre spille de velkendte melodier. Lade fingrene danse hen over flyglet og nyde det karakteristiske og elegante klaverspil af en pianist, der mestrer sit fag. Det gjorde han selvfølgelig også. Men begrænset. Det var synd vil ikke fik mere at mesteren selv.

 

Bent Fabricius-Bjerre var fremragende som entertainer, og en oplevelse af de store var virtuoserne Michala Petri på blokfløjte og Mathias Heise på mundharpe.

 

Overordnet set var det en smuk koncert, hvor musikken var honning i øregangene med smukke harmonier og klange. Jeg glædede mig over professionelle musikere, der mestrer deres fag til perfektion samt at høre de melodier, jeg er vokset op med. Bent Fabricius-Bjerre er en ener. Han nød uden tvivl at være på scenen og viste i Musikhuset, at han er i særklasse og stadig kan underholde og spille som en drøm. Det udløser 5 stjerner.

 

“Er han levende endnu?” Bent Fabricius-Bjerre & LiveStrings begejstrede, rørte og underholdte os

 

 

Del artikel

Andre læser også