En ny perle: Gårdbryggeriet i Grenå – et ølmekka med hjemmelavet og god mad
Nogle gange får man en velfortjent røvfuld eller lige højre på opleveren. Det skete så forleden dag. Nu går mine veje ikke ligefrem til, eller forbi, Grenå hver dag. Men vi har testet et par spisesteder i byen. Landmad og Sostrup Slot for et par år siden, plus en skrækkelig dårlig oplevelse hos en café på Grenå Lystbådehavn. Men ellers ikke. Efter en tur på det bedste bryggeri i Aarhus og omegn, Ebeltoft Gårdbryggeri, fik vi et tip om, at Gårdbryggeriet v/Mopkok laver god mad, og var et besøg værd. For god ordens skyld, så er Gårdbryggeriet i Grenå ikke en del af Ebeltoft Gårdbryggeri, men de har deres øl på hanerne og deres saft og sodavand i køleskabet.
En oase, både inde og i baggården
Pudsigt nok, så var der ikke særlig mange gæster på den gågade, Gårdbryggeriet ligger på. Men da vi kommer ind ad døren, så vi, at der var fyldt med mennesker. Dog var der et par pladser i gårdhaven denne tirsdag til frokost.
Et mekka af godt håndværks-øl
Her er formidabelt meget og godt øl på hanerne. Der er altid 10 ølhaner plus flaskeøl. Det hele kommer fra Ebeltoft Gårdbryggeri. Øllet kan fås i forskellige størrelser glas. God idé, og mere af det.
Der er enhedspris. Størrelserne starter ved 18 cl (25 kroner), 25 cl (30 kroner), 40 cl (45 kroner) og 50 cl (55 kroner). Kander med godt to liter i koster 200 kroner, og en refill koster 150 kroner. En oplagt grund til at drikke mere øl her.
God øl til god mad kan jo sagtens slå vinen af banen. Nogle gange er det lettere. Hellere en god øl end et dårligt eller halvdårligt glas vin. Udvalget på de 10 haner har en god bredde, og der bliver jævnligt skiftet ud. Det skete midt i vores frokost, at der kom nye øl på hanen.
Når en sild både er elegant og fed
Sild og øl er en kombination, som skriger på hinanden. Derfor måtte vi have silden. En gammeldags modnet sild med karrycreme, kapers og løg. Glem alt om tilbehøret, for det var mere eller mindre ligegyldigt. Silden lammetævede alt – også det ristede rugbrød. Fast i kødet, ingen eddikesmag, mør som smør. For filan, den smagte godt, og ikke mindst sammen med et stort glas Bock Me.
Tærten med eller uden laks
Grøntsagstærten med spinat og tomater smagte fint. Det var udgaven uden laks. Den var i den mere eller mindre almindelige genre. Lidt mere smag ville have løftet oplevelsen. Ved siden af var der salat, tomater, agurker, grønne asparges og rødløg blandet med en pesto. Der var også brød med pesto til. En okay omgang. Prisen var heller ikke høj.
Hvor svært kan det være?
Flotte, og faste, hjemmelavede frikadeller. Kartoffelsalat med nye, danske kartofler, purløg og rødløg. Ikke den fede med alt for meget mayo, men en mere let og lækker sag, som smagte godt. Overraskende godt. Kartoflerne var kogte til perfektion. Faste og med utrolig meget smag i. Frikadellerne var selvfølgelig også hjemmelavede. Der var smag i dem, og heldigvis ikke alt for meget mel. Nystegte på panden, det var tydeligt. Det smagte af dansk sommer og uden tvivl den bedste omgang frikadeller og kartoffelsalat, jeg har fået meget længe.
Topløs kylling forklædt som sandwich
Nu er det jo ikke ligefrem kyllingesandwich, som man kører til Grenå for at spise. Og dog. For den her smagte helt forrygende godt – og langt bedre end forventet. Brødet har det med at være for dominerende i sandwich på bekostning af indholdet. Men ikke her. Tynde skiver brød hvoraf det kun var stykket i bunden, som var obligatorisk at spise. Sprød bacon, rødløg, salat, grønne asparges og bredbladet persille. Kyllingen var fast i det, og salaten var ikke fed. Perfekt konsistens. En alvorlig god sandwich, til en pris alle kan betale.
En omhyggelig og smilende pariserbøf
Opvisning i stegning af hakket kød var nok det, jeg vil betegne pariserbøffen som. Tilbehøret var grænsende til det enorme. Hold op, hvor var der meget til. Måske lige i overkanten. Rødbeder, peberrod og kapers er klart et hit her. Se bare på billedet nedenunder. Måske lidt for voldsom efter min smag, men det er jo sundt. Det var en stor omgang, jeg fik her.
Det er ikke nærigrøve, vi har med at gøre. Kødet var helt perfekt. Det smagte af kød, var saftigt med en smuk stegeskorpe. 115 kroner var prisen, og det var hver en krone værd.
Den kvikkeste betjening i Grenå
Vi havde mødt nogle folk i Grenå på vores færden i byen. Fælles for dem var, at de virkede meget rolige, grænsende til det søvnige. Det var ikke sådan, at vi var blev smørret ind i venlighed og smil. Tværtimod. Men jeg skal lige love for, folkene på Gårdbryggeriet var oppe i gear. De var sjove, hurtige, og utrolig glade for at se gæster. Dejligt. Det ligger vist i deres dna, for der var fuldt hus, og vi fik kun et bord, da der var nogle søde gæster, som tilbød os deres bord. Der var vejledning af både øl og mad. Intet snobberi, eller Kloge Åge snak. De virkede oprigtig glade for, at gæsterne besøgte dem, og satte en ære i, at behandle dem godt. Respekt og god stil.
Sympatiske priser
693 kroner kom vi af med. Det var for 4 øl, to saft og frokost til fire personer. Det var rasende billig, og det er ikke hver dag, man oplever en så gennemført frokost med så meget godt øl til og så til den pris. En ting er sikkert. Det er, at det vil du ikke opleve i Aarhus, men her er huslejen og kundegrundlaget også et andet. Jeg har sagt det før, men du får altså så meget mere for pengene, hvis du kender de “rigtige” steder uden for Aarhus.
Det mener vi
Hvis du er på Djursland i en radius af 50 kilometer fra Gårdbryggeriet i Grenå, så er der en rigtig god grund til at besøge stedet. Hudløs ærlig mad. Ingen pral og fine fornemmelser. Maden er hjemmelavet på den gode måde. Ikke gammeldags mad, heller ikke moderne, men et godt mix, som de fleste kan lide. Maden taler for sig selv – og der var ingen finurligheder. Øllet er i særklasse. Mig bekendt er der ingen steder, som kun har Ebeltoft Gårdbryggeri på hanerne (udover dem selv, når de holder sommeråbent på bryggeriet). Jeg er ikke i tvivl om, at vi snart skal forbi Gårdbryggeriet v/Mopkok igen til en middag.
De gør det godt på deres underspillede facon. Gårdbryggeriet v/Mopkok et must at besøge. En af de helt store og varme anbefalinger er kun på sin plads her. Jeg kender ikke ejerne, men jeg vil da nævne, at der er god plads til jer i Aarhus, hvis I på et tidspunkt ønsker en filial 🙂
Gårdbryggeriet v/Mopkok
Storegade 13B
8500 Grenå
Telefon: 24 45 97 71
Website:
[mappress mapid=”750″]