Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

“Jordens indre”: Iben Hjejle portrætterer en af verdens dygtigste videnskabskvinder 

Af Pernille Søborg

Tag et autentisk, historisk kvindeportræt, dernæst en enkel scenografi og tilsæt så et stærkt hold af skuespillere og imponerende tekst, så får du den fængende videnskabsforestilling “Jordens Indre”, der lige nu spiller på Teatret Svalegangen. Her portrætteres på fremragende vis den danske jordskælvsforsker Inge Lehmann, der vier sit liv til jordens indre, men i Danmark aldrig blev anerkendt for sin videnskab. 

 

“Jordens indre”: Iben Hjejle portrætterer en af verdens dygtigste videnskabskvinder 

 

Jazzmusik og lyden af en seismograf, der skriver jordens rystelser, sætter forestillingen i gang. Vi er på Geometrisk institut på Københavns Universitet i år 1935. Her møder vi en af verdens vigtigste og mest ukendte forskere i Danmark, Inge Lehmann, og hendes kamp for anerkendelse i en mandsdomineret akademisk verden. Hun kastede sig over seismologien og lukkede sig inde med sin forskning i sit sommerhus, hvor hun gemte seismogrammerne i OTA-Solgrynsæsker. 

 

Vi følger Inge Lehmanns indre kamp om at tro på sine evner, følge drømme og turde stå ved sig selv og om at bryde med samfundets konventioner. Anerkendelsen kom først sent i livet og på bekostning af kærlighedslivet og familie. 

 

Enkelt og velfungerende

Scenografien, af Rebekka Bentzen, er enkel og mobil. Et skrivebord, fem stole og fem tavler er alt, hvad der er på scenen. Bordet anvendes som fly og som bjergtop, tavlerne bliver døre og vægge. Så simpelt kan det gøres! Lydeffekter og musikstykker er der flere af. Blød jazz og sangen “Pack up your troubles in your old kit-bag, and smile, smile, smile” synges flere gange. Det fungerer godt og skaber helhed i stykket. 

 

Sjove og skarpe replikker

Det er en klassisk opsætning med en hovedperson spillet af Iben Hjejle og fire skuespillere omkring hende, der tillige agerer fortællere. Et godt greb, og vi er ikke i tvivl om, hvad karaktererne føler. Teksten er velfungerende og replikkerne er fængende og sjove. Skuespillerne formår at levere dem elegant og skarpt. 

 

Ny side af Hjejle

Iben Hjejle spiller rollen som den intelligente og ukuelige enspænder Inge Lehmann. Vi ser en ny side af skuespilleren Iben Hjejle. Med seriøsitet og alvor fanger hun publikum, så vi kommer helt ind under huden på den dedikerede forsker. Jesper Lohmann repræsenterer de mandlige kolleger, der modarbejdede Inge Lehmann på dansk jord. Han opleves som den stålfaste og anerkendte videnskabsmand Niels Bohr og spiller også Inge Lehmanns far. Det gør han med god ro og overbevisning. 

 

Godt skuespil

Igennem de to øvrige kvinder i stykket illustreres forskellige livsvalg. Laura Bro, er Inges naive søster Harriet, der ønsker succes på teaterscenen og i ægteskabet. Det gør hun forrygende morsomt og dramatisk. Harriets tjenestepige Ester spilles af Roberta Hilarius Reichhardt. Hun er intelligent, men bliver fastlåst i tidens kvindesyn.     

 

Troels Malling gestalter den britiske geofysiker og astronom, Harold Jeffreys, som rummer mere menneskelige følelser og ser Inge Lehmanns talent. 

 

Vurdering

“Jordens Indre” er en interessant forestilling. Inge Lehmann regnes i dag blandt verdens 10 dygtigste videnskabskvinder. Skønt, der bliver sat fokus på ligestilling, samt emner som livsvalg og drømme, som rammer os alle. 

 

Det er et yderst velspillet stykke med velfungerende tekst, iscenesættelse og imponerende skuespil. Humoren sørger for at stykket ikke bliver for tungt, for der er meget tekst. “Jordens Indre” tager nu på turné rundt i landet. Hold øje med det to timer lange stykke, da det er værd at køre efter. Fem stjerner herfra.

 

“Jordens indre”: Iben Hjejle portrætterer en af verdens dygtigste videnskabskvinder 

 

“Jordens indre”: Iben Hjejle portrætterer en af verdens dygtigste videnskabskvinder 

 

Tekst: Simone Isabel Nørgaard

Dramaturg: Geir Sveaass og Ninette Mulvad

Instruktion: Geir Sveaass

Scenografi: Rebekka Bentzen

Medvirkende: Iben Hjejle, Jesper Lohmann, Laura Bro, Troels Malling og Roberta Hilarius Reichhardt

Spilleperiode: 3. til 5. oktober 2019

Sted: Teatret Svalegangen; Scene Store Sal. Derefter turne rundt i landet.

Varighed: Ca. 140 minutter inkl. pause.

Pris: 230 kroner

Produceret af: Folketeatret

 

 

 

 

Del artikel

Andre læser også