//Cafeer

Lidt tanker om caféerne i Aarhus

I Aarhus bugner det af caféer. Der er mindst en til enhver smag. Der er altid liv. Der er, næsten, altid fyldt. Fra de åbner til de lukker. Hele året rundt. Hver café har sin egen kultur og dna. Jeg vil vove at påstå, at alle kan finde en café, som de kan lide i Aarhus. Hvis ikke, har man ikke ledt længe nok. Eller prøvet nok af dem, for den sags skyld. Der er økologiske, de topmoderne, de hjemme-hyggelige – ja, mange forskellige slags. Det er vi også kendte for i Aarhus. Vores mangfoldighed.

 

De synlige vinder – vi vil gerne ses

Er man ny i byen, eller kender man ikke Aarhus så godt, er der en tendens til at vælge det mainstreamede. De caféer, der er mest visuelle i bybilledet. De caféer, der ligger lidt mere gemt væk, skal man kende, før man besøger dem. Det er en skam, for der ligger mange gode caféer, som mange desværre ikke kender til. Alligevel er der mange mennesker, næsten lige meget hvor du kommer hen. Selvom, der absolut er flest ved åen. Især om sommeren. Det handler også om at blive set. Det gør man ved åen. Jeg har hørt flere sige, at det bedste ved at sidde ved åen er, at man kan kigge på alle de mennesker, der går forbi. Det kommer an på, hvilken agenda man har. Det er her, det brede udvalg af caféer i Aarhus spiller en stor rolle.  

 

Forretningsmøder og personligt kontor

Caféerne eller kaffebarerne er ikke kun stedet, man mødes med venner og familie til en kop kaffe. Det er meget mere end det. I dag er caféerne i Aarhus blevet en stor mødeplads til forretning, og flere bruger endda caféerne som deres eget kontor. 

 

Kigger vi rundt i billedet, ser vi ofte personer, der sidder alene, med en computer foran sig. Helt væk i sit arbejde. Jeg gør det også selv. Der er noget fantastisk ved stemningen. Man er ikke alene. Der er heller ikke nogen, der siger noget til det. Vi  kan sidde flere timer, fordi vi er fordybet i vores arbejde. Vi får lov til at sidde uforstyrret. Vil man have noget, kan man selv henvende sig. På de fleste steder er det i hvert fald sådan. Nogle steder føles det mere naturligt. Det har nok noget at gøre med miljøet. Men faktum er også, at uden alle de daglige møder og de arbejdende, ville der nok heller ikke være så meget liv på caféerne i Aarhus.

 

Amerikaniseringen og kæder af caféer og kaffebarer

En lidt uheldig tendens – i hvert fald efter min mening, er amerikaniseringen af kaffebarerne og/eller caféerne. Baresso og Starbucks fylder mere og mere i gadebilledet. Min vurdering er, at de tager overpriser for kaffe, du kan få meget billigere, og for den sags skyld også meget bedre, mange andre steder i byen. Man betaler for brandet, ikke for kaffen. Salget på Baresso eksploderede, da det blev moderne at tage sin kaffe to go. Den tendens, har vi adopteret fra USA. Men det, skal der selvfølgelig også være plads til. Jeg vil selv foretrække flere af de små caféer eller kaffebarer, der kan tilbyde noget nyt og inspirerende til vores dejlige by. Endnu mere diversitet i bybilledet vil bestemt ikke skade.

 

Cafeer Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev