//Restaurant

Madanmeldelse: En umådelig hyggelig og afslappet aften på Gastromé

God plads og en sjælden ro var, hvad vi oplevede på Michelinrestauranten, Gastromé, som ligger i Latinerkvarteret i Aarhus. Det er en af byens Michelinrestauranter, som er tildelt en stjerne i den franske spiseguide. Det fik de stort set lige efter de åbnede i februar 2015, og de har beholdt den siden. Jeg har spist der før, men satte mig for, sammen med en københavnsk madanmelder, at teste, hvordan niveauet hos Gastromé var.

Speederen i bund med fuld gas

Prisniveauet hos Restaurant Gastromé svinger fra 800 kroner for den billigste menu til den store signature-menu til 1700 kroner. Midt imellem de to ligger “Fuld Gas” menuen. Den består af indledende snacks efterfulgt af 7 serveringer. Prisen var 1.200 kroner for maden. Fuld gas med et glas mousserende vin, vinmenu og kulfiltreret vand koster 2.000 kroner plus kaffe med petit fours til 78 kroner.

En stille og rolig start

De forskellige snacks kom hurtigt på bordet. De havde navne, og der var i takt med tidens ånd en fortælling om hver enkelt. Her var røget knoldselleri og fine petit-tærter med fermenteret bøgehatte.

Røget knoldselleri

Visuelt var det smukt anrettet selleri. Smagsmæssigt var de efter min mening undersaltede. Smagen var for anonym.

Petit-tærter med fermenteret bøgehatte

 

En spæd grønkålsdusk, som man skulle dyppe i æblesaft, var bundet med bomuldssnor. Sjov gimmick, men snoren lugtede desværre af stald. Det var min makker, storby-vennen, som venligst gjorde mig opmærksom på det. Men han havde ret. Grønkålen smagte fremragende, men staldduften fra snoren var i den markante ende.

Molboøsters og hyldeblomst

 

Confiteret frølår

Ellers var vi ude i fermenterede svampe og jordskok, pommes soufflé og røget vildt.

Spæd grønkål med æblesaft
Helleflynder med citron-confit og brøndkarse

 

En af fiskeretterne fortjener at få et par rosende ord med på vejen. Det var serveringen med skærising serveret på ben i en forrygende velsmagende bisque lavet på strandkrabber, som kokkene efter sigende selv havde fanget. Tilsat friteret tang og syltede stikkelsbær. Det var på flere måder en enkel ret, men fabelagtigt velkomponeret. Jeg var solgt her.

Skærising med tang, strandkrabbe-bisque og stikkelsbær

 

Rødbede tilberedt i egen juice

Stegt marv. Rødbeder og skalotteløg. Retten var total tildækket med rød syre. Visuelt flot at se på. Saucen var på hønse- og lammefond, rødbedesaft og rødvin. Derefter kom der blendet og konfiteret lammetunger i. En intens sauce, som tog kegler. Jeg har ikke før smagt noget lignede i Danmark, men den var skøn. På den ene måde moderne, men med den klassiske kraftige smag, som kun vidner om godt håndværk.

 

Gris fra Troldgaarden – brunkål – sauce foie gras

 

Anden gang var lykkens gang

En af de serveringer, vi glædede os mest til, var serveringen at den marmorerede ribeye fra en fire år gammel jysk malkeko. Specialudvalgt. Efter sigende var den krogmodnet i fire uger og med syv til otte uger i et fermateringsrum. Serveringen var smuk. Den var med blomster, rosenkål og en forrygende god østers-sauce lavet på hønsefond og blåmuslinger, som var kogt i bund og blendet med østers, lige inden vi fik den serveret. Det gav en tydelig frisk havsmag.

Tjeneren præsenterede retten, og min makker gik i gang med den før mig. Jeg skulle lige forevige den med mit kamera. Han var hurtig til at spørge, om mit kød også var gennemstegt. For det var hans. Jeg tjekkede mit, og det var også gråt. Vi hidkaldte tjeneren og spurgte, om det skulle være sådan. Han svarede med det samme, at det skulle det ikke, og det var en fejl fra køkkenets side. Han tog vores tallerkener og undskyldte. Retten var perfekt anden gang. Kødet sad lige i skabet, rosa og saftigt.

 

En udvidet ganerenser

Der kom to desserter ind. Dog en ad gangen. Den første med små kugler lavet på æbler, som ligger på en fond af estragon. En sauce på dansk råmælk, fermenteret honning og citronverbena. En ganske fin dessert i den friske ende. Dog går den på ingen måde over i historien, selvom tjeneren solgte den godt.

 

Is lavet på bagte kartoffelskaller

Kartoffel, birkesirup og gran var den sidste dessert. En umådelig flot servering, som visuelt var et kunststykke. Isen var glaseret i en birkesirup. En meget intens smag. En udbredt mokkasmag var, hvad vi smagte i isen. Dertil syltede solbær. En snert af slåen-gin. Friteret lav og tørret gran samt chokolade-sten i bunden. Særdeles vellykket er dommen her. Perfekt balance mellem syre og sødme, men tilmed en ufattelig intens omgang.

 

En betjening af de bedste

Det var, hvad vi oplevede den aften. En ærlig og helt nede på jorden tjener, som på sin helt egen måde formåede at løfte oplevelsen. En god historiefortæller, som satte en ære i, at vi skulle vide hvor tingene kom fra. Vinen præsenterede han med personlige præferencer og begrundede, hvorfor han havde valgt lige præcis den vin til en ret. Vi havde den samme tjener hele aftenen, men der var også kun to andre borde inde den aften. Så med fem gæster var der tid til det ypperste, en tjener kan præstere. Det skete så også. En toppræstation, hvor han på elegant vis reddede køkkenets småfejl.

Ung og moderne vin

Jeg valgte vinmenuen til fuld gas. Den viste sig at være spændende. Den var ung, og fra den “nye” vinverden. Bredden var der, og Gastromé vidste, de turde satse og skille sig lidt ud. Der var ikke de klassisk kendte vine på vinmenuen, men det gør heller ikke noget. Jeg blev udfordret og prøvede noget nyt. Tak for det! Vinene var velvalgte, omend de var meget unge, prisbevidste og moderne. De fleste vine var økologiske og biodynamiske.

 

  • Den bød blandt andet på spansk Funambul Cava Brut fra Bodegas Entre Vinyes. En ung hvidvin fra Rueda, hvor hoveddruen var Verdejo. Årgang 2017. En frisk mineralsk vin, som tog sig godt ud.
  • Østrigske Domäne Krems, Grüner Veltliner, var også repræsenteret. En sprød og mineralsk hvidvin, som holdt et fint syreniveau.
  • Bodegas Monteabellón, Verdejo Rueda fra 2017. Igen en frisk vin, dog med moden frugt i munden. En god vin til prisen.
  • Italiensk rosé, Torre dei Beati, fra Abruzzo. En fin madvin, som efter lidt tilvænning, smagte bedre og bedre.
  • En spansk Navaherreros Tinto fra Bernabeleva. Årgang 2017 og på 100% Grenache. Nok aftenens bedste vin i min bog.
  • Chianti Rùfina Riserva “Tegolaia”, Villa Travignoli di Conte G.Busi fra 2014. En flot toscaner, som var let at have med at gøre.
  • Medium sød Sherry fra Gutiérrez Colosia var en overraskende god oplevelse til desserterne.

Vurdering

Det var en god oplevelse på trods af de svipsere, som tidligere beskrevet. Jeg syntes generelt, at maden var god og spændende. Ros for det. Betjeningen var en opvisning i god service. Tjeneren var i den grad til stede, og brugte sig selv og sine egne præferencer som vaterpas. Præsentationen af vinene foregik på en måde, hvor det var til at forstå. Maden var spændende, og niveauet højt på trods af retten som kiksede. Ejerne selv var ikke i restauranten den dag, vi var forbi, hvilket måske forklarer de svipsere, som køkkenet stod for. Men det er jo ikke en undskyldning på en Michelinrestaurant med en stjerne i guiden.

 

Man kan altid diskutere, om det var prisen værd. Jeg syntes, det var, men i forhold til andre restauranter på samme niveau, så var præstationen den aften ikke helt så skarp, som jeg havde forventet.

 

Jeg er glad for Gastromé. I mit hoved har de altid har været en del af Latinerkvarteret, velvidende at de kun har ligget på matriklen i godt fire år. Men de passer godt ind, og jeg vil give mine anbefalinger videre. Der er nye og moderne takter, så alle, der brænder for mad og gode restauranter, burde sætte Gastromé på ønskesedlen.

 

Restaurant Gastromé

Rosensgade 28
8000 Aarhus C
Telefon: 28 78 16 17
Website:
Bestil bord her: 

 

Det spiste vi:

  • Årstiden ved havet, i skoven og fra Gastronomés egen have
  • Spæd grønkål med æblesaft
  • Knoldselleri i hø og røg
  • Fermenterede svampe og jordskokker
  • Pommes soufflé og røget vildt
  • Molboøsters og hyldeblomst
  • Frølår – enebær
  • Helleflynder med citron-confit og brøndkarse
  • Skærising – tang – strandkrabbe – stikkelsbær
  • Rødbede – marv – lam
  • Gris fra Troldgaarden – brunkål – sauce foie gras
  • Krogmodnet okse – blomster – rosenkål – østers-sauce
  • Æble – estragon – fermenteret honning – råmælk
  • Kartoffel – birkesirup – gran

 

 

Restaurant Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet