//Restaurant

Madanmeldelse: Aarhus’ nye stjerne, Kolo, tør tænke nyt – og tak for det!

Den relativt nyåbnede restaurant, Kolo, i Guldsmedgade kan noget. På flere fronter. De er ikke som de andre. Allerede på kort tid har jeg besøgt dem tre gange. De har taget mig med storm, og jeg er ganske enkelt blev dybt forelsket i Kolo.

 

Kokkene laver mad, som smager helt forrygende godt, er spændende og som er bæredygtig. De har umådelig god, venlig og drikbar vin på haner. Det meste er egen import, og det er naturvin, som er i afdelingen, smager godt, og man ikke skal forholde sig synderligt til.

 

Godt gemt i en aflang hule

Lokalerne husede før Krofatters Mad- og Ølbar. De gik på røven. Vist et par gange. Det gav så folkene bag Kolo chancen for at få sat skik på lokalerne. Det er sket. Lyse lokaler uden så meget nostalgi. De er cool, og der er ikke ret meget Aarhus over dem. De er enkle uden så mange dikkedarer. Stemningen virker afslappet og selv i et propfyldt rum, var akustikken overraskende god. Vi sad også helt bagerst i lokalet.

 

En kuglerund opstart

Brandade med torsk, kartofler, æg og durum-rasp. En ganske sjov og massiv kugle med en herlig ukompliceret smag. Lækker blød indeni. Brandvarm. Mayoen var en Karl Johan mayo og hele sennepskorn, som var genial og løftede hele oplevelsen. Afbalanceret i sennepssmagen matchede den kraftige brandade. Prisen var 75 kroner.

 

Kød som forret – dog fritgående og økologisk

Tataren var fin og måske fin sart. Kapers og med afdæmpet umami-smag. Lækker og fløjlsblød. Fin syre fra cornisionerne. Peberrodsmayo i den smagfulde afdeling. Rå champignons med tørret tomatstøv på. En servering som klart ryger ind på toppen af min liste over de bedste tatarer i Aarhus. Prisen var 105 kroner og hver en krone værd.

 

Sådan komponere man et sikker hit

Gule rødder på en cremefraiche med hasselnødder og brunet smør. Perfekt kombination. Citron-vinaigrette god syre. Brændte hvidløg, hvor det brændte var taget alvorligt. De var tydeligt brændte, men det var fint nok. Smagen var afdæmpet, og retten var en oplevelsen af de bedre. Smørret løftede oplevelsen.

 

Det handler om et fladbrød

Signaturen hos Kolo er deres fladbrød. Ingen tvivl om det. De kalder dem kolobabs, og der er fire forskellige på menukortet. Kolo bager selv et fladbrød på en speciel type hvedemel, hvis navn er emmermel. Holder en pæn tykkelse og en fugtighed i den høje ende. Helt perfekt. Det er rammen om retten. Indholdet i vores babs er mere avanceret mad, som i princippet er gourmet, og kan noget andet end vi forventede. Det er nyt og ikke set så mange steder i verden før. Le Bab i London er berømte for deres fladbrød. Vi bestilte alle fire kolobabs. Er du i tvivl om, hvad du skal bestille, så bestil dem alle fire og del dem. Prisen er 115 kroner stykker.

 

Favoritten med friteret broccoli

Første “rulle” valgte vi at spise som en rulle. Man bestemmer faktisk selv, hvordan man vil spise sit fladbrød. Men vi valgte at rulle det selv, og spise det som en kebab. Den her var med små buketter af friteret broccoli, en mild æblecreme, syltet glaskål og langtidsbagt hvidløgsmayo. Jeg har spist den her tre gange nu, og jeg er solgt. Helt solgt. Retten var økologisk og vegetarisk, og så smager den så godt, at jeg var tæt på at få tårer i øjnene.

De friterede broccoli kombineret med resten sætte nye standarder hos mig.  

 

Friturestegt kuller

Fiske-babben var i størrelse stor. Fisken var præcis stegt. Ingen slinger, og det var store og rene stykker fisk med god saft i. Rullen her var lidt for voldsom at spise som en rulle, men det gjorde ikke noget. Der var både kniv og gaffel til rådighed. En plain mayo med eddike, som gav diskret syre til fisken. Fisken var høj klasse. Eneste ting, man skal være opmærksom på, er korianderen godt kan være lidt voldsom.

 

Onion batches

Idéen er nok fra det indiske køkken. Et eller andet mix af krydderier var tydeligt. En svag chili var til stede. En mayo med blandt andet tunesisk chili var det cremede element. En opløftende servering, som ud over at være vegansk også var spicy og let at have med at gøre.

 

Den med økologisk svin – og ikke vin

Svinebryst med smørstegt grønkål, syltet blomkål og brunet smør fra sifon var cremen i kødserveringen. Og den var ikke uden evner. De syltede blomkål gav en fin syre til retten. En sjov og velsmagende servering, som klart er et must at prøve for kødspiserne. 

 

Cool og retro

Desserten var en mazarin, karamelliserede blommer, hyben og en parfait på creme fraiche. Prisen var 75 kroner. En fin dessert uden for meget sødme, men uden den store nytænkning. Den holdt et højt niveau og var perfekt tilberedt.

 

God og ukompliceret vin på hane

Kolo har investeret i et stort vinanlæg. Det er der flere grunde til. Den ene er, at det er bæredygtigt at servere vine på haner, da vinene kommer i større bokse, hvilket gør transporten mere miljøvenligt. Den anden grund er, at flere og flere vinproducenter tænker på miljøet. Det gør, at kvaliteten af vinen i bokse er blevet markant bedre. Den tendens ser ud til at fortsætte. Hos Kolo har de vin på hane fra Østrig, Italien, Spanien, Tyskland og Bulgarien. Det er typisk mindre naturvinsproducenter, som ejerne sammen med vinbaren, Pica Pica, selv importerer.

Et stort glas vin koster fra 50 kroner og op. Generelt er vinen ukompliceret, og nem at forholde sig til. Bællevin er ikke det rigtige udtryk at bruge, men det er vin, som smager forrygende godt. Især deres orangevin var jeg vild med.

 

Fart over feltet

Betjeningen fejler ikke noget. De virker nede på jorden. Og stress er øjensynlig ikke noget, man kender til her. Med en propfyldt restaurant kunne man godt forsvarer, at der var mere end nok at se til. Men nej. De to tjenere har fart på. Men ikke mere end de snakker med alle. Forklarer i et tempo, man ikke napper en sejr i Tour de France med. De går sågar ned i knæ, når de taler med gæster. Flere af dem sætter sig ved siden af os og taler om, hvad vi er til – og ikke til. Jeg er stor fan af en betjening, som elsker sit job og er til stede. Og det var de hos Kolo. Sågar i en sjældent set grad.

 

Åbent til sent – tiltrængt

Aarhus vil gerne være en storby. Det kan den også godt være. I perioder. Men til daglig så er den bare en provinsby. Lidt småsøvnig måske. Søndag, mandag, tirsdag og onsdag minder byen ofte om en forladt by i Nordjylland. Resten af tiden er der gang i den. Hvis du er sulten efter klokken 21 eller 22, så har mulighederne for god hjemmelavet mad, men udbuddet er begrænset. Det har de set hos Kilo. Her kan du få mad til klokken 01.00 og nogle gange helt indtil klokken 02.00 om natten. Det skal og er en succes, som Aarhus har manglet.

 

Vurdering

En ny stjerne er født. Kolo er et mysterium at prøve, hvis du er til noget nyt. Idéen med Kolobaps er ikke set før i Aarhus. At banke så meget smag i grøntsager er et kunststykke. Jeg spiser kød. Elsker det: Men hvis der er så god vegetarmad som her, så vælger jeg det. Kolo nytænker, og her får du noget nyt. Det indgyder kun til respekt, og jo mere nyt og anderledes mad vi får i Aarhus jo bedre, hvis du spørger mig. Og ja, der er meget grønt, og de er bæredygtige og økologiske. Men det er ikke et tøsested, selvom der var overvægt af kvinder. Jeg vil æde min gamle hat på, at 99% af alle mænd vil elske maden hos Kolo.

 

Til prisen kan jeg ikke komme i tanke om, hvor man får bedre mad, end de kolobabs jeg fik her. Vi giver ikke stjerner her på Aarhus Update. Men hvis vi gjorde, så var det fuldt hus for den oplevelse, vi havde på Kolo. Absolut intet kunne vi finde at kritisere. Irriterende. Men sandt.

Kolo

Guldsmedgade 32
8000 Aarhus
Telefon: +45 31 32 19 27
Book bord her:

 

Restaurant Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev