//Vin

Tjek vinen: Danske jordbær og vine fra det sydlige England

Der er ikke noget som danske jordbær – de fås ikke bedre. Her er så koldt at de kun netop kan modne, hvilket giver os en varieret kvalitet, hvor regnen enkelte år stjæler store dele af vores høst. Men når det lykkedes, er de uimodståelige. Sådan er det også med de engelske vine.

 

Når vindruer dyrkes i et marginalt klima, opnår de det samme som de danske jordbær. Nogle kalder det kant, nerve eller spændstighed. Jeg kalder det for modspil og det gør frugten spændende. I kontrast hertil står det spanske jordbær, som godt nok har vokset sig stort og flot, men som ikke har samme smagsintensitet; det virker fladt.

 

Dyrker man på kanten af det mulige, vil man i nogle år, når det lykkedes, producere frugt der balancerer på en knivsæg, og vinen opnår dermed ligevægt. Det spanske jordbær er sødt, stort og saftigt og kedeligt med sin tutti-frutti smag. Det danske er kun netop modent og har derfor også en syre, der sammen med de kun netop modne aromaer holder smagen i frisk balance.

 

Britiske bobler

I det sydlige England har man de sidste mange år haft succes med at producere mousserende vine, der sensationelt har slået Champagner. Klimaet og jordbunden har en række ligheder, der sågar har fået et Champagnehus til at etablere sig på den anden side af kanalen. De britiske bobler er spændende og gode, men de er indtil videre ikke rigtig en rival til Champagne. Der er ikke mængde nok endnu, men måske det kommer.

 

Rødvin som stærkeste kort

En af de mest brugte druer til mousserende vin er Pinot Noir og netop denne drue kan måske som rødvin blive et lige så stærkt kort i briternes hænder. Når man skal modne Pinot Noir til rødvin kræves der endnu mere modne druer, man kan derfor sige at Pinot Noir er mere marginal i samme klima når man skal dyrke den til rødvin.


Knightor Pinot Noir viser på fornem vis, hvordan Pinot Noir dyrket i et marginalt klima giver vine med kant, smagsintensitet og karakter. Prisen er god, da Pinot Noir ellers ikke er nogen billig drue. Der er ikke mange alternativer i denne prisklasse, hvor man får så meget for pengene!

 

 

 

2013 Frescobaldi, Brunello di Montalcino, Castel Giocondo, Toscana, Italien
Vinspecialisten: 450 pr. fl.
De tunge dufte af rom og cedertræ løftes af solbær og menthol. Duften er udtryksfuld og mange facetteret. Den har en kraftig struktur med både meget tannin, syre og alkohol, der på trods giver Brunelloen et elegant udtryk. Den smager af mørk frugt, tobak, appelsin, urter og lakrids. En rigtig, rigtig god vin, men prisen er også derefter.
6 stjerner

 

 

 

2017 Knightor, Pinot Noir, Cornwall, England
Vincaféen: 152 pr. fl.
Den dufter af klassisk Pinot Noir: kirsebær, skovbund, og røg. I munden er syren dominerende med moden og let umoden frugt. Den smager af hindbær og kirsebær. Der er også svampe og et grønt præg, der klæder denne spinkle vin, der har masser af kant. En spændstig og spændende Pinot Noir fra det sydlige England.
5 stjerner

 

 

 

2015 Olivier Rivière, Gabaxo, Rioja, Spanien
Erik Sørensen Vin: 200 pr. fl.
Vinen dufter af blæk, violer og sorte oliven, men duften forandres over tid. I munden spreder små nister af tannin smagen af sorte oliven, mocca og mørke bær. Vinen har en lethed over sig, som står i kontrast til den mørke smag og den høje alkohol. En flot vin med kant.
5 stjerner

 

 

 

2014 Camel Valley, Pinot Noir Rosé, Brut, Cornwall, England
Smagførst: 499 pr. fl.
De britiske bobler dufter som klassisk champagne: citrus, brioche og smør. Boblerne er elegante, syren høj, men balanceret af en my sødme og sart lys rød frugt. Afslutningen er lang med en syrlig rabarbernote.
5 stjerner

 

 

 

 

2016 The Pinotage Grinder, Paarl, Syd Afrika
Pinot bar og butik: 79 pr. fl.
Vinen dufter ikke overraskende af friskkværnet kaffe. Denne duft blandes med brombær og blåbærmarmelade. Den er frisk med livlig syre, røde og sorte bær afsluttes af mørk chokolade.
En flot hverdagsvin.
4 stjerner

 

 

 

 

2015 Domaine de la Collière, Esprit D’argiles, Rasteau, Rhône, Frankrig
Jysk vin: 145 pr. fl. eller på tilbud til 129 pr. fl. v. køb af 6 fl. 
Solbær bliver i næsen til Ribena. Der er også violer, brombær og blåbær. Vinen har en lidt høj alkohol, der stikker ud i strukturen. Den smager af sort peber og mørk bærfrugt.
4 stjerner

 

 

Vin Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet