//Vin

Tjek vinen: På Etna giver den vulkanske jord vine med lava-karakter

Det kan (endnu) ikke bevises videnskabeligt, at Etnas vulkanske jord bevæger sig ind i vinen igennem rødderne. Det kan de bedste af Etnas vine derimod. Og hvis man har set jorden på Etnas skråninger, er det utænkeligt, at det miljø ikke sætter sine spor i vinen.

 

Vulkanen Etna på Sicilien er en af verdens største vulkaner og med 3350 meter også Europas højeste aktive vulkan. Omkring hvert tiende år spyer den sin lava ud, enten igennem toppen eller ud af siderne. Med registrerede udbrud helt tilbage til 396 før vor tid har vulkanens indre blødt sit magma ud på skråningerne, hvor vinen i dag dyrkes.

 

Etnas snebeklædte top viser, at der kan være koldt på toppen. For hver hundrede meter man bevæger sig op over havet, falder temperaturen i gennemsnit med en grad celsius. Det er denne sammenhæng, som gør vulkanen til en ø på øen, hvor man midt i Middelhavet kan finde vine dyrket i et alpint klima.

 

De gamle vinstokke er plantet, før nutidens stålwire blev opfundet. De står i stedet som små buske på skråningernes terrasser. De er uberørt af vulkanens mange udbrud eller genopstået fra de dybe rødder, som lavaen ikke har ødelagt. De er solidt plantet i tidligere udbruds lava. Her dyrkes de for deres fantastiske udtryk på trods af lavt udbytte og frygten for det næste udbrud.

 

Druen er hovedsageligt Nerello Mascalese. Den lokale druesort, der ofte sammenlignes med Pinot Noir: Sart i farven, med rød frugt, god syre og medium tannin. Den kan drikkes ung og lagrer også smukt. Når den kaldes nobel, er det fordi, den kan udtrykke stedet ligesom Pinot Noir. På Etna kan man smage forskel fra mark til mark som kun få andre vinområder i verden.

 

Vinene har ofte en poetisk modsætning i sig. Hvor de på den ene side er friske, lette og blomstrende, men samtidigt er mørke, tunge og strukturerede. Fællesnævneren i vinene er en dyb, mørk, underliggende mineralitet, som smager af aske og røg: Det er en selvfølge for et sted som Etna at komme til udtryk i vinen.

 

2015 Alta Mora, Cusumano, Etna, Italien

Philipson Wine: 169,95 kr. eller på tilbud til 139,95 kr. v. 12 fl.

Vinen dufter let og elegant af hindbær, brombær og hybenrose. I munden har den en frisk balance imellem en høj læskende syre og frugt. Frugten er domineret af røde bær. De mørkere bær som brombær og blåbær slutter sig til mineraliteten, som kan beskrives som askestøv og bål. Stor elegance kombineret med power.
5 stjerner

 

 

2016 Allegracore, Fattorie Romeo del Castello, Etna, Italien

Bichel vine: 180 kr.

Vinen dufter animalsk og rustikt af traditionel eller gammeldags winemaking. Under det rå ydre findes lethed og elegance i tranebær, sure kirsebær og rabarber. Smagen rummer samme modsætning. Her står en statelig power og intensitet overfor en forførende lethed. Her er syre og tannin, så det mærkes, lyse røde bær og en sitrende mørk mineralitet.
5 stjerne

 

 

 

 

Vine uden for tema

2016 Weingut Stadt Krems, Schieferterrassen, Riesling, Kremstal, Østrig

Erik Sørensen Vin: 200 kr. eller 170 kr. v. 3 fl.

En kompleks og intens vin, der smager af det sted, hvor den er lavet. Den dufter af bivoks, petroleum, hø, gule æbler, safran og honning, Syren giver vinen en rank struktur og lader denne muskulære vin fremstå elegant. Der tilføjes tropisk frugt i smagen, navnlig ananas. Vinen afsluttes friskt og komplekst.
6 stjerner

 

 

 

 

2016 Errazuriz, Pinot Noir -Family Collection, Aconcagua, Chile

Vinspecialisten: 125 kr. eller på tilbud til 75 kr. v. 6 fl.

En rigtig flot pinot noir hvor kanterne er slebet bløde. Vinen dufter umiskendeligt af Pinot Noir med røde bær og det svampede udtryk, der kaldes underskov. Den har en god smagsintensitet, hvor hindbær, jordbær og kirsebær dominerer. Roser og grønne stilke giver nerve til strukturen, der består af bløde tanniner og middel syre. Længden er fin uden at være prangende. Et flot glas til tilbudsprisen!
5 stjerner

 

 

 

 

Motofrizz, Veneto, Italien

Propperiet: 89 kr. eller 66,75 kr. v. 3 fl.

En skøn ligefrem og forfriskende sommervin. Denne let-mousserende vin dufter af fersken, honningmelon og blomster. Den balancerer flot imellem frugt, sødme og syre. Den smager også af grønne æbler, citron og lime. En vellavet vin som vil hitte på terrassen.
5 stjerner

 

 

 

2017 Bodega Fontana, Mesta, Tempranillo Rosé, Castilla, Spanien

Smagførst: 89 kr. eller 69 kr. v. 3 fl.


Mørkerød økologisk rosé. Vinen dufter af sommerens røde bær med et let mælket præg i næsen. Den er tør med forfriskende syrlighed. Middel fyldig og med god længde. Oplagt til terrassen, men har også struktur til at den kan begå sig med sommerens lettere serveringer.
5 stjerner

 

 

 

2017 Abbotts & Delaunay, Viognier, Pays d’Oc, Frankrig

Pinot butik og bar: 119 kr.


Særpræget og spicy viognier. Vinen dufter af citrus, grønne æbler og urter, men det smager krydret. Krydderierne giver kant og holder sammen med syren vinens fylde fra at dominere. Den smager af fersken, citron og æbleblomster. De krydrede element stikker på tungen som stikkelsbær eller rabarber. En udfordrende vin for den nysgerrige.
4 stjerner

 

 

 

 

 

 

Vin Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet