//Vin

Tjek vinen: Guide til de bedste vinbøger

Der findes utallige vinbøger – indhold og kvalitet varierer. Her anbefaler jeg en håndfuld af de bedste med hver deres emne. Vil du gerne blive bedre til at matche mad og vin, har du brug for et opslagsværk eller er du vild med italiensk vin?

 

I en vinverden hvor meget ændres kan det virke gammeldags at holde fast i bøgerne, men selvom nettet er hurtigere, så tilbyder bøgerne en præsentation, som er langt bedre end nettets. Der findes gode sider på nettet, men generelt er formidlingen bedre i bøgerne.

 

Et kort siger mere end tusinde ord

En stor forskel er de budgetter, der er bag udgivelser i bogform og på nettet. Flere af de anbefalede bøger er udgivet på mange sprog med budgetter, som muliggør gode kort. Et præcist kort kan fortælle enormt meget om en vinregion på en anden måde end ord kan. Det er ofte netop kortene, der kan gøre en god vinbog rigtig god.

 

Oversatte eller danske?

Flere af de anbefalede bøger er oversat fra engelsk. Det er globale bestsellers skrevet af store autoriteter, som opdateres regelmæssigt for at vise et bedre billede af en vinverden i konstant bevægelse. De tre oversatte anbefalinger er skrevet eller redigeret af Jancis Robinson, som er en af de førende eksperter indenfor vin. Med et stort hold og en lang erfaring formidler hun på fornem vis af sin store viden.

 

 

 

Begynderen

 

Vinekspert på 24 timer

Skrevet af Jancis Robinson

151 sider

 

Jancis Robinsons lille mesterværk er netop oversat til dansk. Det er en bog der på meget få letlæselige sider ruster begynderen og andre vinnysgerrige i alt fra druer, områder, vintyper over praktiske ting som hvordan man bestiller vin på en restaurant. Jancis siger sin ærlige mening og det er brugbart: ”Derfor kan Bordeaux tilbyde nogle af de rødvine i verden, der giver bedst og dårligst ’value for the money’.”

Forud for bogens tilblivelse har hendes datter researchet på hvad folk ønskede at vide om vin og hvor langt de gad læse: det er der kommet et skarpskåret og gedigent værk ud af.

Den danske oversætter får sproget til at flyde, men som fagmand kan man godt savne en faglig konsulent til at korrigere detaljerne.

Køb den hvis du vil have en hurtig introduktion til vinens verden.

 

 

 

Grundbogen

 

Den store vinbog

Skrevet af Hugh Johnson & Jancis Robinson

400 sider

 

Den store vinbog er bygget op som en grundbog. Efter at have beskrevet vinens tilblivelse gennemgås hvert land og område slavisk. På engelsk hedder bogen The World Atlas of Wine og den titel peger netop på geografien som rettesnor. Det er tydeligt i de mange gode kort, som giver et godt overblik over alverdens vinområder. Den fås også digitalt, hvilket gør kortene endnu bedre, fordi man kan zoome ind for at se detaljer.

Bogen er skrevet af to af vinverdenens mest erfarne kritikere og skribenter, som giver den en autoritet, der ikke findes i andre grundbøger. Dertil kommer at bogen revideres med jævne mellemrum. Den er således ved syvende reviderede udgave.

Køb den hvis du vil have en grundig gennemgang du kan læse igen og igen.

 

 

Opslagsværket 

 

Oxford vinleksikon

Redigeret af Jancis Robinson

794 sider

 

Oxford vinleksikon er bygget op af alfabetiske tekster, der kort og koncist giver overblik over det valgte emne. Værket er skrevet af en lang række specialister indenfor hver deres felt, men flot redigeret så stilen er gennemgående fra artikel til artikel. Hvis jeg er i tvivl om noget, er Oxford vinleksikon typisk det første sted jeg søger, findes det ikke her, må jeg lede videre på den nørdede hylde eller granske nettet.

Den danske udgave er glimrende oversat, men bogen går så dybt ned i vinens verden, at jeg kun kender emneordene fra engelske tekster. Det betyder, at oversætteren har måtte navngive flere sygdomme og insekter, så at jeg til tider må holde tungen lige i munden for at matche det engelske og danske navn.

Uanset hvad er det en mastodont, der kan bruges til næsten alt fra A-Z i vinens verden. Det er ikke den første vinbog i samlingen, da det kræver lidt viden at kunne forstå artiklerne.

Køb den hvis du mangler et opslagsværk til samlingen af vinbøger.

 

 

Vinmatchet

 

Vinen til maden

Skrevet af Søren Frank

248 sider

 

Søren Franks bog har efterhånden nogle år på bagen, men den holder stadig. Her er der ikke tale om en traditionel vinbog, men en guide til bedre vinoplevelser omkring spisebordet. I første halvdel indfører Søren Frank læseren i sin tankegang, når han matcher mad og vin. Søren Frank analyserer retterne og tager højde for hvad der dominerer i retten og matcher derefter en vin dertil ud fra en række grundprincipper. Anden halvdel er et opslagsværk, hvor man kan slå retter og råvare op. Under hver opslag giver Søren Frank sit bud på vine til maden og forklarer hvorfor. Her kan man med fordel tænke på Søren Franks anbefalinger som vintyper: anbefaler han hvid Bourgogne, kan man sagtens drikke lignende vine fra andre steder i verden. Efter at have brugt bogen et stykke tid kender man Søren Franks smag og kan rette den ind i forhold til sin egen. Når man har brugt den yderligere et stykke tid skulle man gerne blive næsten fri af den, så man selv kan analysere sig frem til en vin; i sidste ende er det en leg, som ikke kan løses på papiret, men som de fleste nyder at lære!

Køb den hvis du vil lære mere om mad og vin kombination.

 

 

Støvlelandet

Italiensk Vin

Redigeret af Thomas Ilkjær

Side 512

 

Italiensk vin, som udkom tidligere på året, er anden udgaven af Politikens bog om italiensk vin. Første udgave var en skøn fremstilling af landets mange vine, og anden udgave skuffer ikke. I første udgave var bogen inddelt efter kvalitet imens den i dag er inddelt geografisk, hvilket giver et markant bedre overblik. Hvis man sammenligner med førsteudgaven, kan man se hvor stor en udvikling Italien har gennemgået som vinland på en kort årrække. Den er gennem-redigeret så den fremstår up to date.

Den formidler i øjenhøjde: man er således ikke bleg for at anbefale Lambrusco til frikadeller, hvilket er skønt, fordi man stadig ikke går på kompromis med det faglige.

Bogens store styrke er de mange gode kort, der giver overblik og forståelse. Det giver en visuel forståelse af f.eks. Barolos komplekse geografi. Den beskriver hele Italien også de områder der ofte går vores næse forbi. Man bliver eventyrlysten når man læser de passionerede fremstillinger af de mindre kendte områder og deres vine.

Køb den hvis du er vild med de italienske vine.

 

 

Billedbogen  

Forstå din vin – en visuel guide til vinens verden

Skrevet af Madeline Puckette og Justin Hammack

Side 240

 

Forstå din vin er en gennemarbejdet visuel fremstilling af vinens verden. Her er farver, tegninger og diagrammer brugt på pædagogisk vis til at føre ’læseren’ igennem alt fra fremstilling, servering, druer og områder. En bog der virkelig kan noget med det visuelle fremfor bogstaver. Forfatterne Madeline Puckette og Justin Hammack står også bag den meget anderledes vinblog winefolly.com, hvor der formidles meget grafisk om alt fra stort til småt i vinens verden. Bogen bærer præg af at være skabt i USA, hvilket både ses på indholdsvalget og beskrivelsen heraf. Det er bevaret i en 1-1 oversættelse, hvilken er ærgerligt. Det ville have været et stort arbejde at bearbejde bogen, men også et arbejde, som ville have givet meget til bogen i dansk kontekst.

Køb den hvis du er bedre til billeder end tekst.

 

 

 

 

Vin Se alle

//Vin

Naturvin: Når vin er avantgarde

//Vin
Naturvin er et udfordrende fænomen som i Danmark særligt smages på landets nye nordiske restauranter med Noma som bannerfører. Naturvinen udfordrer ved at udvide de smage, dufte og… Læs mere

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet