//Vin

Tjek Vinen: Vinguide til risalamande

Juleaften er det risalamande, der spises til dessert. Den klassiske danske, men fransk klingende dessert blev populær i 1900-tallet som en luksusudgave af risengrøden; spædet til med fløde, vanilie og madler. Dertil en lun sauce af kirsebær som vinmæssigt er afgørende.

 

Desserten består af to dele: en domineret af fløde og vanilien og den anden domineret af kirsebær. Vinmæssigt tager man udgangspunkt i den dominerende smag som alt efter dosering typisk er kirsebærsaucen. Her kommer de mørke dessertvine til deres ret. Typiske vine er portvin af typen Ruby, men også en ikke alt for gammel Tawny passer fint. Udenfor Portugal er Banyul det mest oplagte.

 

Det danske valg

Det simpleste valg er den danske kirsebærvin. Det siger næsten sig selv at kirsebær går godt med kirsebær. Her tilføjer kirsebærrets sten ofte en marcipansmag, som på fornem vis bygger en bro både til sauce og risalamande. De smager mere af rå og kantet kirsebær, end af sødmefulde slik-kirsebær. Jeg er ret vild med dem, både fordi de matcher desserten så godt, men specielt fordi de er lavere i alkohol end portvinen.
Her er smagt en række vine fra Frederiksdal, men Cold Hand Winery i Randers kan bestemt også anbefales!

 

Har du endnu ikke fundet vinen til stegen, så se vores guide til julemiddagens gode vine her:

 

 

Frederiksdal, Kirsebærlikør, Lolland, Danmark

 

Førende vinhandlere: 249 pr. fl. á 0,5 liter

Vinen dufter af kirsebærrets mange nuancer fra friske og lyse røde, over de mørke og sure til den søde henkogte. Likøren er i virkeligheden en vin i forklædning, lavet efter portvinsmetoden, hvor der tilsættes alkohol til den gærende vin. Det giver en sødme og fylde, der ligesom portvin matcher risalamanden perfekt. En super intens kirsebær og marcipansmagende vin.

6 stjerner

 

 

 

2013 Quinta do infantado, LBV, Douro, Portugal

 

Laudrup Vin: 260 pr. fl.

De mange dufteindtryk kæmper om opmærksomheden. Her bliver kirsebær, blåbær og kamfer der løber med spaltepladsen. Det er en vin med flot kompleksitet. En stolt stil som spiller på sin kraftige struktur, kompleksitet og intensitet. En vin, der går godt til risalamande, og som vil folde sig ud efter maden.

6 stjerner

 

 

 

 

Grahams, Reserve Port, Six grapes, Douro, Portugal


Vinspecialisten: 175 pr. fl. eller på tilbud til 150 pr. fl. v. køb af 2 året ud

 

Grahams Reserve Port er lavet i den mørke kraftige stil som dufter af blommer, kirsebær og lakrids. Den har flot syre, tanninbid og alkoholisk varme. Den smager som den dufter, men med flere bær – brombær og blåbær. Et meget klassisk valg.

5 stjerner

 

 

2015 Frederiksdal, Kirsebærvin, Lolland, Danmark


Førende vinhandlere: 140 pr. fl. á 0,5 liter

 

Vinen dufter himmelsk af rå knuste kirsebær med marcipan og krydderier. Kirsebærrene er mørke, modne og tunge i smagen. Der er sødme til risalamanden og syre til at holde vinen i balance. Smagen er intens og lang – en utrolig flot vin.

5 stjerner

 

 

 

2015 Alta Alella, Dolc Mataró, Alella, Spanien


Laudrup Vin: 298 pr. fl. á 375 ml eller på tilbud til 238 pr. fl. v. køb af 6

Dette spanske bud på en vin til risalamande dufter af sort the, modne blåbær og brombær. I munden er den ekstrem blød og fyldig. Det kan skyldes alkoholen og sukkeret, hvor alkoholen er fantastisk pakket ind i velour og krop. Det er en unik vin med alt den sødme, alkohol og frugt, der skal til at matche risalamanden.

5 stjerner

 

 

Quinta do infantado, Reserva, Douro, Portugal


Bichel Vin: 175 pr. fl.

Denne teglstensfarvede portvin har på trods af lagring rigeligt med frugt, særligt blomme og kirsebær. Fadlagringen giver mokka, nødder og varme krydderier. Der er er god kompleksitet og intensitet på smagen. Vinen afslutter en anelse tørt, men det går stadig fint til risalamanden.

4 stjerner

 

 

 

 

2016 Chambers, Old Hayshed VP, Rosewood vineyard, Rutherglen, Australia


Propperiet: 199 pr. fl. eller på tilbud til 150 pr. fl. v. køb af 3

Det australske bud på en portvinstype er i duften domineret af blomster som roser og violer. Det giver en tiltalende lethed, som får tyngde af den bagvedliggende blomme og kirsebær. I smagen er letheden igen at finde: et mindre koncentreret bud på en portvinstype. Der er (tørret)frugt, krydderier, karamel og alkoholisk varme i afslutningen.

4 stjerner

 

 

 

Mangler du en mandelgave, så tjek vores guide over gode vinbøger her:

 

 

 

Vin Se alle

//Vin

Tjek Vinen: Guide til nytårsbobler

//Vin
Nytåret er festernes fest og derfor skal der for manges vedkomne Champagne i glasset. Vi anbefaler 7 gode Champagner og ønsker et rigtig glædeligt nytår.   Tørre eller søde bobler?… Læs mere

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev

Vi bruger cookies!

Her på sitet bruger vi cookies i forbindelse med bl.a. trafikmåling, for at kunne udvikle bedre og mere målrettede brugeroplevelser.

Ved at benytte sitet accepterer du brugen af cookies.

Læs mere om cookies her.

Accepter Forlad sitet