//Café, Tjek Takeaway

Arabisk mad to go: Mejlgade-frivillige og Bispehave-kokke i fælles corona-indsats

Corona-krisen tager hårdt på de fleste restauranter og caféer i Aarhus, men nu udnytter to lokale initiativer situationen konstruktivt. Et nyt samarbejde står for døren mellem frivillige i Café MellemFolk i Mejlgade og kokke fra Bispehavens Køkken. Sammen vil de kæmpe for at overleve corona-krisen og bevare deres eksistens på den aarhusianske mad- og kulturscene.

 

Fælles værdisæt i usikker fremtid

To lokale initiativer i café- og restaurationsbranchen, Mellemfolkeligt Samvirkes café, Café MellemFolk og Bispehavens Køkken har i øjeblikket meget til fælles. Foruden et fælles værdisæt, der vægter solidaritet, lighed og retfærdighed i samfundet samt deres service indenfor café og restauration, er de nu også fælles om at have en usikker fremtid for øje. Det sidste vil de gøre noget ved.

 

”Det er egentlig meget simpelt. Vi er to lokale initiativer, som i øjeblikket står og træder vande, mens vi ser økonomien dale. Café MellemFolk har et tomt køkken. Bispehavens Køkken har professionelle kokke. Vi har begge et ønske om at overleve krisen, så hvorfor ikke gå sammen og hjælpe hinanden?” fortæller Mads Dahl, ansvarlig for Mellemfolkeligt Samvirkes frivilliggruppe i Aarhus.

 

Arabiske og somaliske retter to-go

Idéen er et pop-up køkken i Café Mellemfolk, hvor kokke fra Bispehavens Køkken tilbereder lækre arabiske og somaliske retter to-go. Projektet er en midlertidig løsning, indtil Mette Frederiksen åbner samfundet op igen. Den økonomiske fortjeneste vil blive delt lige over, og hvis forretningen bliver en succes, håber Mads, at samarbejdet også vil fortsætte i fremtiden.

 

Fællesskaber og plads til alle

Dorte Mariager, Boligsocial Medarbejder i Østjysk Bolig, er ligeså begejstret for deres fælles plan, og det bunder meget i identifikation.”Lige nu handler det om at kunne se klart og tydeligt, selvom fremtiden er uklar. Mellemfolkeligt Samvirkes værdier går hånd i hånd med vores, og derfor ser vi hver især en mulighed for et samarbejde nu. Café MellemFolk afholder mange events, hvor omdrejningspunktet er fællesskab og lighed med plads til alle etniciteter, kulturer og sociale lag, og det var også sådan vores Køkken i Bispehaven startede. Det var de vigtige fællesskaber indenfor matriklen i Bispehaven, der såede frø til udvidede eksterne samarbejder,” siger Dorte.

 

Bispehavens Køkken er et multikulturelt fælleskøkken lokaliseret i den vestlige del af Aarhus. Mange af beboerne i Bispehaven tager praktik i Køkkenet, og bruger det som springbræt til et andet job. De sidste to år har køkkenet fået mange henvendelser fra festivaler og folkekøkkener om samarbejder, og roserne giver Dorte bl.a. til Halimah Mahmoud, en lokal iværksætter og ildsjæl, som fik idéen til Bispehavens Køkken.

 

Øl-udsalg gik over al forventning

Udover det fremtidige samarbejde med Bispehavens Køkken, som skal hjælpe Café MellemFolk økonomisk på rette spor igen, har de frivillige i caféen allerede sørget for en solid indtægtskilde: øl-udsalg. På seks hverdage har de solgt 92 goodie-bags med øl og sodavand som et økonomisk bidrag til caféen. Interessen fra de lokale borgere har været så stor, at de frivillige allerede må melde udsolgt. Nu håber Mads Dahl på, at interessen for arabisk mad i deres køkken vil være ligeså stor.

 

 

 

Menuen ser således ud:

 

Fredag d. 8.maj til afhentning fra kl.17-20

 

Brændte Fingre حرق أصبعه

Retten er en specialitet fra Levanten og særligt fra Damaskus, Syrien. Kvinderne i Syrien har en tradition, hvor de kokkererer retten i fællesskab og derefter deler den mellem hinanden. Retten består af linser, løg, frisk pasta, friske koriander og granatæbler. Serveres med arabiske croutoner, yougurt og frisk brød.

Pris: 65 kroner.

 

Lørdag d. 9. maj til afhentning fra kl.17-20

Mujaddara مجدرة

Retten er en traditionel ret helt tilbage fra 1200-tallet i Mellemøsten.
Retten består af linser og ris og serveres med frisk salat, yoghurtsalat og hjemmelavet brød

Pris: 65 kroner.

 

Mandag d. 11. maj til afhentning fra kl.17-20

Maqluba مقلوبة

Retten, der er vendt på hovedet.

Den består af ris, auberginer, kartofler og ristede peanuts Det hele serveres med frisk salat, yoghurtsalat med mynte og hjemmelavet brød.

Pris: 65 kroner.

 

Tirsdag d. 11. maj til afhentning fra kl.17-20

Kurdiske dolmer med friskbagt saj-brød og salat.

Pris: 65 kroner.

 

 

Hvad: Lækre retter fra hele verdens madscene med fokus på det mellemøstlige køkken, tilberedt af kokke fra Bispehavens Køkken til 65 kroner.

 

Hvor: Maden afhentes to-go i midterhuset under Café MellemFolk på Mejlgade 53, 8000 Aarhus C.

 

Hvornår: Alle hverdage og lørdag fra klokken 17 til 20 indtil den 8. juni med mulighed for forlængelse, hvis samarbejdet bliver en succes.

 

Bestil online ved at skrive til Bispehavens Køkkens Facebookside eller ring til deres telefon: 71321914.

Café Se flere

Seneste artikler Se flere

Tilmeld nyhedsbrev