Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Den lille Kro – dansk når det er bedst

Af Jan L. Pedersen

En gammeldags landevejs kro midt inde i Aarhus centrum. Lyder det underligt? Umiddelbart ja, men ikke desto mindre er det, hvad vi oplever på Nørre Allé i Aarhus. Kroen ejes af værtsparret Marianne og Daniel, et ungt par som brænder for dansk klassisk mad lavet på de bedste råvarer. Ambitionen er, at lave mad som vores mor burde have lavet den. Ikke nødvendig som hun lavede mad. Et sigende og tankevækkende budskab som Daniel med glæde fortæller.

Da vi ankom, blev vi budt venligt velkommen og spurgt, hvor vi kunne tænke os at sidde. Det gør mig så glad, for det sker nemlig ofte, at tjeneren sætter én der, hvor det er mest praktisk for vedkommende, mens det virker som en sekundær sondring, hvor vidt gæsten synes om pladsen.

Stemning-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Vi har besøgt Den lille Kro tre gange i alt. Det vi ser, som er iøjnefaldende, er at der også kommer mange unge mennesker og spiser på Den lille Kro. Så til dem af jer der kun tror, at kroer er for det ældre publikum tager helt fejl, tværtimod. Hele det danske herrehåndboldslandshold har været fordi for at spise middag, og de er helt sikkert unge mænd. Vi kan vist godt slå fast at klassisk dansk mad er blevet trendy. Atmosfæren på kroen skaber straks en forventning om det jordnære. Da klassisk dansk mad er meget jordnær, så passer tingene meget godt sammen.

Gennemførte retter – ingen slinger

Maden er så dansk, som den næsten kan være, og langt hen ad vejen er den så klassisk – eller gammeldags om man vil – at flere af retterne snildt kunne have været serveret for en 30 – 40 år siden.

Vi fik kalvesteg stegt som vildt, med waldorfsalat, ribsgelé, rødbeder og agurkesalat. Alt hjemmelavet fra bunden. Flødesovsen var gennemført med gorgonzola, ribsgelé, kalvefond, fløde og med suveræn god smag. Helt igennem en klassiker der har været glemt lidt i nogle år, men har fået en kærkommen renæssance igen. Til alle retter på Den lille Kro serveres der altid hjemmelavet syltede agurker, rødbeder eller asier. De er en hel del mere velsmagende, end dem vi kan huske fra vores barndom. Især de syltede agurker var blandt de bedste jeg i  lang tid har smagt. Kalvekødet var mørt og helt uden fedt på. Bønnerne var friske, og med dejlig bid i.

Kalvesteg-stegt-som-vildt

Tjeneren gør os opmærksom på, at når man spiser et sted, hvor hjertet, som her, banker for det danske, så kan man med sindsro bede om mere sovs. Der var nu rigeligt med sovs i den tilhørende sovsekande, så vi benyttede os ikke af tilbuddet om en refill. Informationen er god og flot, da man som gæst føler, at det er helt i orden at bede om mere.

Da vi ville prøve to forskellige retter, blev den anden ret ugens ”dansker”. Et koncept som Den lille Kro kører på Facebook. Her lader man Kroens venner battle om, hvad næste uges danske ret skal være. I denne uge valgte flertallet af vennerne, at det skulle være mørbradgryde med bacon, pølser og valgfri kartoffel. Vi valgte kartoffelmos, måske mere på grund af sæsonen og fordi kokken anbefalende det.

Mørbradgryde-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Der kom en pæn skål mørbradgryde på bordet, og en ligeså stor skål med kartoffelmos. Flot, anrettet og brandvarm, og velsmagende som ind i himlen. Pølserne er hjemmelavede med meget kød i og en svag chillismag, dejlig velsmagende og med en fast konsistens. Løg og champignon var perfekte, med bid og smag i. Mørbraden var mør, der var pæne stor stykker i en pæn tykkelse og tilpas krydret. De fleste spiser mere, når der står en stor skål med varm lækker mad ved siden af en. Det gjorde vi også, men vi kunne langt fra spise op.

Citronfromage-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Desserten var også inden for den kendte genre. Vi valgte en oplagt retrodessert, citronfromage og en gang karamelsyltede figner flamberet i perno med hjemmelavet vaniljeis og mandler. Citronfromagen var god, let og luftig og med en fin citronsmag, klart en god dessert som faktisk holder den dag i dag. Fignerne var nok den største smagsmæssige overraskelse denne aften. De tog kegler, en stor dessert, men pernosmagen sammenholdt med de karamelliserede figner gjorde nydelsen fuldendt. Hovedretterne havde vi en fornemmelse af hvordan smagte og det holdte vand, men desserterne overraskede i den grad. Vurderingen af de 4 retter vi spiste denne torsdag aften var god, faktisk helt i top når vi taler om det danske klassiske køkken.

Flamberede-figner-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Overraskende god vin

Vinkortet på Den lille Kro er ikke stort, men solidt, forstået på den måde at man har gjort sig meget umage med at vælge de vine, der er på kortet. Vi blev anbefalet husets vin, en Wine Men of Gotham 2008 fra Australien til 225 kroner. Den kunne umiddelbart passe til begge vores hovedretter. Vinen blev faktisk kåret som 2. bedste vinkøb fra Australien i 2010 af Wine Advocate. Vi kan anbefale denne husets vin, faktisk en rigtig flot huset vin, med smag af ribs, moden jordbær og med en mild pebersmag. Den er fyldig, rund og krydret med en friskhed gennem sin blide syre og bløde tanniner. Vi mener du får absolut value for money her.

Hvis du vil have en australsk vin i den tungere klasse, anbefaler vi den kendte Mollydooker 2010 ”The Boxer Shiraz” til 495 kroner. Alkoholprocenten er hele 16% og du virkelig nydelse for pengene. Helt igennem en flot vin til en rigtig god pris.

Vine-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Som dessertvin valgte vi en fransk vin fra Rhone, Domaine Bressy, Rasteau Blancs Vin Doux Naturel Masson lavet på 100% Grenache. Godt valg, især til dem der ikke sværger til de helt søde dessertvine. Den var kølig, vel nok en  8-9 grader, men det føles perfekt. Der var meget druesmag i vinen kombineret med en pæn restsødme som gjorde syresmagen mild og blød.

Indretning taget ud af Matador

Hvad indretning angår, kunne man lige så vel befinde sig på en nordjysk landevejskro som på Nørrebro i Århus. Stemingen er unik og helt igennem sin egen. Der er meget nostalgi, men på en original måde. Man føler ikke det er en latent iscenesættelse, men helt naturligt og oprigtig. Dog er service, bestik, vinglas, borde og stole helt nutidigt. Det er dejligt, at de vinglas man drak af fra 50’erne til 80’erne er afgået ved døden. Hvis vi skal sætte få ord på stemningen på Den lille Kro må det være nostalgi, hygge og hjerterum.

Indretning-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Betjening i top – hellere en original end en dårlig kopi

Som flere læsere ved, så elsker vi, mennesker der brænder for det de gør, og som er dedikeret til det de laver. Sådan oplever vi værtsparret på Den lille Kro. De er i den grad tilstede og går op i, at gøre det så godt som muligt og at alt er i orden.

Den-lille-Stue-på-Den-lille-Kro-i-Aarhus

Vores tjener er meget venlig og hjælpsom. Han forklarede om tilberedningen, detaljer i retterne, med anekdoter om maden og fra hans egen livshistorie. Vi snakkede med Marianne og Daniel inden vi forlod kroen. De er det perfekte værtspar, dog i en helt ung version, men de har værtskabet i sig, og de er rigtig gode til at få gæsterne til at føle sig hjemme. Service og betjening er i top.

Næsten altid fuldt hus

Kroen er allerede efter syv måneder en succes. De fleste aftener er alle pladser som regel optaget, så et godt råd er at bestille bord i forvejen eller spis tidligt på dagen.

Den lille Kro er en ægte hverdagsrestaurant, et begreb der ganske langsomt er ved at brede sig hos os i Århus. Det er først i de senere år, at flere og flere er begyndt at gå ud og spise på en helt almindelig aften. Men trenden går i denne retning, så man skal altså ikke tro, at man helt naturligt kan få plads på en god restaurant en tirsdag aften. Det kan underbygges af, at Den lille Kro har næsten fuld hus hver eneste aften. Efter vores tre besøg på Den lille Kro vil vi give kroen i Aarhus midtby vores varmeste anbefalinger. Det er ærlig og reel mad, store portioner til en meget fair pris, alt er hjemmelavet med respekt for historien, men også redefineret med nye og de bedre råvarer som findes i dag. Kroen har på sigt potentiale til at blive en institution i Aarhus hvis man er tro mod konceptet, og holder fast i niveauet.

 

Den Lille Kro

Nørre Allé 55
8000 Aarhus C
Telefon 86 86 44 41
Mail: info@denlillekro.dk
www.denlillekro.dk
 

[mappress mapid=”33″]

Del artikel

Andre læser også