Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fish-á-deli Circus: 10 retters forestilling under cirkusdugen

Af anders@sommersangdigital.dk
Fish A Dei Circus Ebeltoft
Fish A Dei Circus Ebeltoft

Tag et omrejsende cirkus fra starten af 1900-tallet med cirkusdirektør, stærk mand og skægget dame. Tilsæt musik, ti retter med alt godt fra havet, som veltilberedt fjæsing, tang, brisling (”den nordiske ansjos”) og fjordkrabber – garneret med god, gammeldags gøgl. Det er menuen i Fish-á-deli Circus, som er et nyt tiltag, der skal give danskerne lyst til at spise andre typer fisk, end vi plejer. Cirkusteltet slår teltpælene op i Aarhus i slutningen af september og lokker med skæve toner og lækker smag, kreeret af den pris-nominerede mad entreprenør, Jakob Vinkler.

 

Kokkereret en forestilling

”Vi vil lære danskerne at spise flere af de lokale arter fisk og havdyr. Derfor præsenterer vi en inddragende forestilling og et fabelagtigt måltid, hvor anderledes fisk bliver kernen. Vi har kokkereret en forestilling, hvor mad og scenografi giver en fantastisk oplevelse med lokale råvarer, tang og såkaldt bifangst, som er de fisk, danskerne normalt ikke spiser,” fortæller idémanden bag Fish-á-deli Circus, kok Jakob Vinkler, fra Madhuset Smag i Ebeltoft. Han fortsætter:

Fish-á-deli Circus

Vi spiser ikke meget fisk i Danmark

”I Danmark bliver under halvdelen – kun 45 % – af de fisk, der fanges, spist af mennesker. Til sammenligning er dette tal på Island 85%. På trods af vores store kystareal er vi meget konservative i vores fiskevalg og sætter kun tænderne i få arter som torsk, laks og rødspætter. De andre fisk fra danske farvande må sælges til fiskefoder eller til minkindustrien til priser på helt ned til én krone per kilo. Det er ikke bæredygtigt og samtidig ærgerligt, for det er gode råvarer, som kan blive til rene lækkerbiskner.”

 

Den absurde og poetiske forestilling. Fish-á-deli Circus, kan opleves den 27. – 30. september i Filmbyen i Aarhus og senere på efteråret i Grenå.

 

Lokale råvarer, bæredygtighed og glæden ved friskfanget fisk

“Fish-á-deli Circus er et cool koncept fra Jakob Vinklers skønne sind. Det er ikke bare en unik og sjov oplevelse men et omrejsende cirkus, der giver opmærksomhed til lokale råvarer, bæredygtighed og glæden ved friskfanget fisk. Kombinationen af underholdning og spisning er total ”rethink”,” siger programdirektør Juliana Engberg fra Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, som sammen med Region Midtjylland støtter projektet økonomisk.

 

Læs mere, se endeligt tid og sted og køb billet til forestillingen på Fish-á-delis Facebook side her: eller her:

 

Eventen er præsenteret af SMAG, Det Grænsesøgende Kulturkøkken, Region Midtjylland, Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, More Creative og FLAG Djursland. Fish-á-deli Circus er en del af Europæisk Gastronomiregion 2017.

Fish-á-deli Circus - Aarhus Update

Om Fish-á-deli Circus

 

Som cirkusdirektør, cirkusprinsesse, stærk mand, klovn, balancekunstner og skægget dame i Fish-á-deli Circus ses:

Skuespiller og musiker Max Bering, tidligere cirkusmusikant for ”Cirkus Nemo”, komponist og musiker for bl.a. Teater Refleksion, Aarhus.

Skuespiller Gitte Kiilberg fra teatret Kimbri, Gitte har før rejst med cirkus i Danmark og Frankrig og optræder her i selskab med blandt andet heste og gåænder.

Gøgler, klovn og tryllekunstner Tonny Trifolikum, ejer af Cirkus Mongo og kendt for utallige børne- og familie underholdning rundt i det danske land

Kok og iværksætter Jakob Vinkeler, Smag og Det Grænseløse Køkken, gastronomisk operatør for vækstlaget OFF Track 2017 i forbindelse med Aarhus 2017 tiltaget. Jakob Vinkler er nomineret til Artbeat prisen 2017 for Det Grænseløse Køkken, Fish’á’deli Circus og Catastrophic Meal, der sætter fokus på, hvad vi skal leve af om 50 år.

Iværksætter Esben Windfeldt Lund, har været med til at opbygge fiskehandler-uddannelsen i Thyborøn og som nu formidler viden om ”nye” fiskearter til den danske befolkning.

•Den hvide cirkusteltdug dekoreres under forestillingen med film af de cypriotiske kunstnerne Sylvia Nicolaides og Nicolas Lordanou. Dette er en del af et udvekslingsprogram mellem de to kulturhovedstæder i 2017, Aarhus og Pafos.

 

Del artikel

Andre læser også