Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nordens største Foodfestival – et innovativt madmekka

Af Jan L. Pedersen

Folkene bag Foodfestival 2013 i Aarhus har gjort alt, hvad der står i deres magt, for at skabe den ultimative begivenhed inden for fødevarer, madkultur, innovation, madlavning, opskrifter og ikke mindst formidling. Temaet i år er, ”Appetit på Forandring” og ifølge festivalchef Anna Lund er hele holdet bag Foodfestivalen i den grad klar til forandring. Appetitten er der vist hele tiden. Festivalen løber af staben fra den 6. til 8. september.

 

Folkelig og faglig madfest

På festivalen, der skal kunne rumme mere end 20.000 gæster, vil der være spiseoplevelser, markedsplads, undervisning og madlavningskurser, foredrag, aktiviteter for børn og alle slags oplevelser med fødevarer. Derudover er festivalen også vært for en international konference for udvikling af naturlige og bæredygtige fødevarer og udfordringerne i den globale fødevareøkonomi. Sidste år var der 27.000 besøgende til festivalen, så mon ikke den rekord bliver slået i år.

Diverse smagsprøver ved Foodfestival 2012

Et kornlager der vil noget

Ifølge festivalchefen, Anna Lund, er Midtjylland Danmarks kornlager. Det er her det sker. Lige nu har Midtjylland super gode vækstvilkår for nye og bedre fødevarer. Derfor er det også naturligt, at Nordens største madfestival finder sted i Jylland, og her er Aarhus et oplagt valg. Den smukke placering på græsset i Tangkroen, og med Aarhusbugtens skønne kystlandskab i kanten, gør, at rummet til at skabe noget stort, helt sikkert er til stede.

Clausen Fisk på Foodfestival 2012

Noget for alle

Noget, der ligger folkene bag Foodfestivalen meget på sinde, er, at formidlinger skal helt ned i græshøjde. Det er ikke kun fagfolk og andre, der går op i at lave mad, men for alle – unge som gamle. Derfor tør festivalchefen godt love, at formidlingen er på et niveau, som alle kan være med på.

Festivalen er ikke for en bestemt gruppe mennesker. Det er ikke kun hobbykokken eller manden, der ikke kan få nok gear i køkkenet. Det er heller ikke for de gastroseksuelle. Men for alle dem, der indtager mad hver dag. Det er befriende for os på Byens Spiseguide, fordi vi om nogen overhovedet ikke evner madlavningens svære kunst.

Ren Morten Korch på Foodfestival 2012

Med sidste års succes i baghovedet

Succesen sidste år var overvældende. Det kom både bag på producenterne, udstillerne, kokkene, festivalledelsen, alle de frivillige og ikke mindst alle de mange gæster. Ingen havde troet, der ville komme så mange besøgende. Det lærte man også rigtig meget af, som man så har taget til efterretning og ændret til i år. Så i år er der ikke noget med, at stå i kø. Hvis der bliver kø-dannelser, bliver de i hvert fald ikke ret lange, lover Anna Lund med sikker stemmeføring. Hun fortsætter med at fortælle om, at der er en bedre logistik i år, som gør, man er gearet til mange flere besøgende.

SONY DSC

Mere plads og storskærme

Forskellen fra sidste år og i år er blandt andet en endnu større festivalplads. Der er udvidet rigtig meget. Der er kommet mere plads mellem teltene. Da vi snakkede med Anna Lund om festivalen, lovede hun med sikker overbevisning i stemmen, at der er nok plads i år.

 

Der kommer flere demonstrationer i år. Både i showkøkkener og på storskærme. Det er her superkokke, producenter og andre specialister arbejder i køkkenet. Det er også det, som er spændende og trækker folk til, så derfor er der skabt mere plads omkring showteltene. Dog er det frivilligt, om man ønsker at være aktiv, man behøver ikke deltage i noget, men kan bare gå rundt og kigge.

 

Martin Brygmann og Co

Det handler ikke om pindemadder og salgsboder

Mange vil nok tro, at en madfestival er noget med en masse udstillere gerne vil dele smagsprøver ud, og få så meget som muligt solgt til gæsterne. Men nej, det er ikke idéen – tværtimod. Man ønsker så vidt muligt at inddrage gæsterne i workshops, både i de arrangementer der løbende er i de tre dage, festivalen strækker sig over. Men også at udnytte den viden og de ønsker vi helt almindelige forbrugere har. Derfor er Foodfestivalen noget alle aktørerne ser frem til. Det er med dialogen med forbrugerne, de kan blive bedre og måske udvikle nye type fødevarer.

SONY DSC

Hvorfor Appetit på Forandring?

Kan du huske, da der kun var en slags mælk, en slags smør, en slags øl, en slags mel, måske to-tre slags kaffe i Danmark? Det er ikke mere end tyve år siden. Engang var der 18 bryggerier i Danmark – det er ti år siden. Nu er der næsten 180. Engang var god mad i Danmark noget, der skulle være så fransk som muligt. Nu udvikler vi en nordisk smagskultur baseret på udforskningen af vores natur, på diversiteten i landbruget og på nye fødevarer udviklet i vores miljø. Danmark gennemgår en madrevolution. Vi ændrer vores syn på mad. Derfor handler det om at give folk en oplevelse med mad, de ikke har fået før. Det, at få børn til at smage noget de aldrig før ville have spist, er en glædelig oplevelse. Ledelsen bag Foodfestivalen ønsker mest af alt at give gæsterne en oplevelse og en historie med hjem.

Clausen Fisk viser gabet frem Foodfestival 2012

Fokus på den globale fødevareøkonomi

Det er ikke kun lille Danmark det handler om. Festivalen har også et særligt område kaldet Madeksperimentariet, hvor der er fokus på udvikling af naturlige og bæredygtige fødevarer og udfordringerne i den globale fødevareøkonomi. Her vil man kunne diskutere den mere politiske og teoretiske del af fødevaredebatten.

 

Nu med hotdogs

Danmarksmesterskaberne i hotdogs ligger i år også på Foodfestivalen. Konkurrencen i den disciplin passer godt sammen med Foodfestivalen. Der er som sidste år to forskellige kategorier. En traditionel klasse og en moderne klasse. Deltagerne er allerede udvalgt, og vi kan afsløre der bliver kamp til stregen.

 

Her ligger Foodfestival 2013;

Tangkrogen

Marselisborg Havnevej
8000 Aarhus
http://foodfestival.dk
  

 

Del artikel

Andre læser også