//Takeaway

Kålhøgen: Ny take-away i Højbjerg med gryderetter

Ny indehaver åbner luksus take-way på kendt madadresse i Højbjerg. Han satser på dyrevelfærd og simre-retter

 

Når man beder Søren Trærup om kort at beskrive konceptet for den nye take-away i Højbjerg, så er han ikke i tvivl. “Jeg kalder det selv high-end hverdagsmad. Det er gode gryderetter, der tager tid at lave hjemme i køkkenet, og det sviner også temmelig meget. Men det er lækkert,” siger Søren Trærup.

 

Mandag 10. juni åbnede han “Kålhøgen” på Oddervej 112 i Højbjerg. Det er ikke det første madsted på adressen. Lokaler og køkken overtages fra “René mad og mere.”

 

Kålhøgen vil byde på lækre gryderetter lavet på frilandskød og økologiske grøntsager. “Frilandskød er fordi, jeg tænker mest på dyrevelfærd. Og så smager det bare bedst,” siger den 36-årige madmand.

 

Kok på Handelshøjskolen

Egentlig kokkeuddannet er han ikke. Til gengæld har han en kandidat i international markedskommunikation bag sig. Og flere år som skibums. Men maden er han vendt tilbage til igen og igen. Senest som kok på kantinen på Handelshøjskolen, hvor han sluttede i marts efter seks år.

 

“Jeg gik i lære som kok det år, hvor jeg tog min kandidat. Men jeg trives nok ikke så godt under autoriteter og den tone, der er i sådan et køkken,” siger han ærligt.

 

Så Søren Trærup har gået sin egen vej og vil nu sætte alt ind på at servere lækker og bæredygtig hverdagsmad lige til at tage med hjem. Butikken vil have åben mandag til lørdag fra klokken 15 til 20.30. Dagens simre-ret med frisk salat kan købes for 85 kroner.

 

“Dagens ret skifter hver dag. Og derudover så kommer jeg til at lave gode gammeldags henkogte retter på glas, som kan holde sig i seks til otte uger. Så skal man bare selv lave ris eller pasta til,” fortæller Søren.

 

Der kommer et pantsystem på glassene. Hvis man efter brug vasker glasset og leverer det tilbage, så får man 20 kroners rabat på næste køb. Bæredygtigheden slår også igennem på engangsemballage, der er komposterbar og biologisk nedbrydelig.

 

Hjemmekærnet smør og mayo

På Kålhøgen vil der i stor stil blive kælet for maden. Smørret bliver hjemmekærnet, der bliver lavet flere slags mayo, og der bliver mulighed for at købe hjemmelavet færdig-æltet økodej med hjem til brød.

 

“Dejen kommer i små bakker, som du kan tage med hjem og lige sætte i oven. Så har du bag selv brød,” fortæller han. I grillsæsonen vil Kålhøgen byde på stege, der er tilberedt sous vide. Det gør stegen meget mør. “Den skal bare på grillen i 10 minutter, så har man en mør lækker steg,” lover Søren Trærup.

 

Ikke en kålbutik

Selvom navnet Kålhøgen måske kan lede tankerne hen på kål, så betyder det ikke, at der kommer til at være en masse mad eller tilbehør med kål.

 

“Nej, navnet er vestjysk og et flot ord, der er ved at gå i glemmebogen. Jeg elsker Aarhus, naturen omkring, AGF og alt det. Jeg har boet her siden 2004. Men jeg er stadig fra Skive og kan godt lide dialekter. Og så er jeg nok selv lidt kålhøgen,” siger han.

 

Er Kålhøgen allerede gået i glemmebogen, så kan den danske ordbog fortælle, at det betyder kåd, selvsikker og indbildsk. Og har altså intet med kål at gøre.

 

Til at hjælpe sig har Søren Trærup fem personaler til at hjælpe sig med, det han kalder, “en slow opening.” Koncept og retter skal testes af. Senere vil han rette ind efter behovet.

 

Maden fra Kålhøgen skal nydes hjemme. Drikkevarerne bliver også bæredygtige. Der kommer blandt andet specialøl fra Fur og Sport Cola fra Hancock.

 

Takeaway Se alle

Udvalgte artikler Se alle

Tilmeld nyhedsbrev