Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Af Line Ingwar Karlsen

Hvis du er træt af beton, stål, glas og alt muligt nybyggeri, så tag et smut forbi Vinylrock Café i Mejlgade. Her får du en oplevelse, som med garanti ikke ligner så mange andre. Stedet er ganske enkelt en oase fra en svunden tid, hvor ord som god tid findes i stor stil. Her er man til stede og snakker med hinanden, også med dem man ikke kender. I den lille forretning er der fred og ro, dog undtaget musikken på pladespilleren. Det er en tidslomme af den type, som skal opleves ved selvsyn, og ikke på skrift.

 

Lp’en – længe leve

Lars Andersen er manden bag disken, og pladevenderen, hos Vinylrock Café. Det har han været siden september 2013, hvor han startede forretningen. Han er en originaludgave, og et livsstykke som skal opleves live.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Jeg køber ofte lp’er i caféen, og får mig en snak med en for alvor vidende musikkender- og elsker. Han har sine præferencer, og ikke mindst favoritter. Sådan er det, men alsidigheden er der også, og det er ikke mange plader, som Lars Andersen ikke kan finde til dig. Måske ikke altid i forretningen, men så gennem det store netværk han har i lp-branchen. Jeg tog en kop kaffe og en snak med manden. Det kom der følgende ud af.

 

Er det café eller pladeforretning?

Det er begge dele. Måske mest en hyggelig pladeforretning, men jeg vil mene, det er begge dele, siger Lars Andersen med en dialekt, som fortæller, at han kommer fra hovedstaden. Det er der ikke noget galt i – og kunderne er jo ligeglade.

 

Det er lp’erne, som fylder mest, og det er da også dem, som trækker nye kunder til. Men eftersom jeg altid har en lp på pladespilleren, og kunderne kan høre det, de ønsker, så kommer der mange, som køber kaffe, te eller juice, og lytter til musikken, og ikke nødvendigvis for at købe lp’er.

 

Hvor kom navnet, Vinylrock Café, fra?

“Den er let”, udbryder Andersen i en smittende latter. “Det kommer af Hardrock Café. Jeg elsker rock, og ville gerne lave en café, da jeg altid har drømt om at have en café. Udover det, så har jeg samlet lp’er hele mit liv, og havde opbygget en pæn stor samling. Faktisk så stor at jeg havde nok skiver til at starte en pladebutik”.

 

“Jeg fik en graffitikunstner til at lave et stort skilt. Han skrev Vinyl Café, fordi han glemte rock. Det er jo, hvad der sker. Men jeg er kendt som Vinylrock Café, selvom der står noget andet på skiltet”, siger Andersen med et bundsolidt smil.

 

Noget i alle prisklasser

Klassisk rock er i høj kurs i dag. Her svinger priserne en del. Prisniveauet er fra 15 kroner og fire for 50 kroner. Den dyreste, som er til salg i butikken, koster 4.000 kroner. Forretningen bugner af et hav af gode lp’er til mellem 50 og 150 kroner, og det er også i den prisgruppe, hvor der sælges flest lp’er.

 

En sjælden oase i Mejlgade

Det er hyggen. Det er stemningen, og en forståelse for musikken, men i høj grad også kærligheden til musik, som møder dig, når du træder ind i Vinylrock Café. Her er en anderledes atmosfære, et wakeup call fra 70’ erne. Det er ikke klinisk, tværtimod. Det skriger til himlen, at det ikke handler om at tjene penge. Det er rart at være her, der er god stemning, du får en vidende og kompetent vejledning. Hvis du er til snak, så får du alt det, du kan drømme om her. I rigelige doser, men du kan også sidde for dig selv, og lytte til musikken uden at snakke.

 

Med en placering i den mere lystige ende af Mejlgade er du midt i det hele. Der er  store vinduer mod gaden. Jeg kan godt lide bygningen og lokalerne. Der er også en stor kælder fyldt med plader.

 

Hvilken slags musik har du i forretningen?

Lars Andersen var ung i 70’erne. Stort set alt fra dengang kan han udenad. Det samme med 60’erne og 80’erne. Men også mere end det. Hans smag er blevet mere alsidig, siden han startede som pladebutikejer, hvilket også kan ses på det brede udvalg.

 

“Jeg er jo startet med min egen samling plader, som primært er rock. Siden er der kommet mere jazz, heavy, soul og pop til. Især jazz har jeg fået et andet og tættere forhold til. Jeg købte for et stykke tid siden en stor samling jazz- og bluesplader hos en samler i Tyskland. Der var godt 2500 plader, hvoraf mange af dem var sjældne”, fortæller pladehandleren.

 

“Siden har jeg købt flere og flere jazz og bluesplader, og er nok i dag en af de pladeforretninger, som har det største udvalg inden for den genre i Aarhus”, siger en ydmyg Lars Andersen. Han er i øvrigt en ydmyg og beskeden mand, som aldrig praler. Tværtimod.

 

Hvorfor skal man købe lp’er – er det ikke oldnordisk i dag?

“Nej, sgu da”, kommer svaret prompte fra pladehandleren, som ikke er bange for at sige sin mening. Lp’er er jo kunst, bare coveret og det at teksterne står på det, elsker jeg. Her kan du læse teksterne, samtidig med du lytter til dem.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

“Lyden er bedre på lp’er. Basta. Her er hele lydbilledet. Kvaliteten kan du slet ikke sammenligne med den elektroniske musik, som høres i dag. Udover det, så følger en plade dig måske hele livet. Du kan huske den, og den har en betydning for dig. En livsledsager, som aldrig svigter. Man får et forhold til sine plader, som, jeg mener, ikke kan og skal sammenlignes med elektronisk musik”, fortæller Lars Andersen.

 

Unge kunder får et chok, når de hører en lp på en pladespiller. Flere og flere vil have kvalitet, heldigvis kan man sige. Med en plade kommer man mere i dybden med musikken. På en mobil trykker man jo hurtigt videre. Hvis man vil høre musik, som man ikke har hørt før, er lp´er oplagte, da man typisk hører en side ad gangen.

 

Hvem er de typiske kunder her?

Der er alle slags mennesker, og jeg ved ikke, hvem der kommer flest af. Men der kommer mange samlere, som har samlet hele deres liv. De kigger sig rundt, og går målrettet efter det, de mangler. Mens de unge og nye på lp-markedet går måske efter klassiske rock-plader, som aldrig går af mode

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Alle bands bliver mere eller mindre genoptrykt i dag. Så man kan nu købe helt små bands på lp. Der bliver også genoptryk mange plader, og måske i en bedre kvalitet. Ingen ridser. Lars Andersen elsker at spille musik for kunderne og overraskede dem med musik de ikke har hørt før.

 

God til finde nye og brugte lp’er

Der er for alvor mange vinylplader hos Vinylrock-café. Omkring 20% af dem er nye og 80% brugte. “Dem, som har en stor samling lp’er, sælger ofte til pladeforretninger, da naboen måske ikke har lyst til at købe en stor samling af dem. Så jeg har stadigvæk mange brugte lp’er, selvom jeg godt kan mærke, at interessen for lp’er er blevet markant større, end den var i starten, hvilken gør, at de rigtig gode plader er blevet sværere at få fat i, og tilmed er de også blevet dyrere. Du kan bestille både nye og brugt plader i forretningen, hvis jeg ikke har dem på lager, så finder jeg dem. Udover det, så køber jeg jo direkte hos pladeselskaberne”, fortæller Andersen.

 

En musikcafé med livekoncerter

En gang om måneden er der livekoncerter hos Vinylrock Café. Det er blevet en slags  rugekasse for unge musikere. “Det startede med nogle musikere, som kom og købte lp’er. De spurgte mig, om de ikke måtte spille lidt livemusik. Jeg sagde tøvende ja, og indrømmet, det var med tårer i øjnene, jeg så en stopfyldt café med gæster, som bare var for vilde med livemusik. Det er nu over tre år siden, og der er stadigvæk blues jam en gang om måneden. Man kan følge med i, hvornår der er koncert på Vinylrock Cafés Facebookside”, fortæller Lars Andersen.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Det er tre et halvt år med blues jam

På den tid har der været over 100 bands igennem den lille scene. Det er en sjat, når forretningen jo ikke er et koncertsted, og der er forholdsvis få kvadratmeter. Der er forskellige værter, som står for grundbandet, hvis man kan sige det. De byder så andre op på scenen, og de spiller med. På den måde skabes der nye relationer.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Der er op til 50 gæster til koncerterne. Måske flere, hvis du tæller dem med, som står udenfor caféen. Nogle gange er der fyldt udenfor, da forbipasserende og andre stopper op. Generelt er naboerne også med. Det er skønt med liv og musik i gaden. Ud over livekoncerterne er der nogle gange digtoplæsning. Brætspil kan du også spille.

 

Ingen alkohol inden døre

“I caféen er der ingen spiritus, ikke fordi folk ikke drikker alkohol, for det gør de. Men jeg har ingen alkoholbevilling”, fortæller Andersen. Men der kan købes øl ved naboen, og det er jo lovligt, at drikke en øl på gaden uden for caféen. Sådan er det, og underligt nok så påvirker det ikke stemningen. Den er god og høj.

Dagligstuen i Mejlgade: Latinerkvarterets elskede Vinylrock Café har nærmest kultstatus

Hvordan kommer man i gang med lp’er?

“Få fat i en pladespiller”, er pladehandlerens korte svar. Jeg sælger også gamle pladespillere med garanti. Lige nu er der fem til salg. Prisen starter ved omkring de 1.000 kroner og op til 2.300 kroner. Det er nyrenoverede pladespillere, hvor der er garanti på. Udover det skal du have en forstærker og et par højtalere. De kan købes brugte til meget få penge. For under 3.000 kroner kan du komme i gang med lp’ernes fantastiske univers. Selv gamle og billige anlæg lyder markant bedre end den musik, som streames elektronisk i dag.

 

Vinylrock Café

Mejlgade 46
8000 Aarhus
Website

 

 

Del artikel

Andre læser også